81 operating system 5808ddd13df78cbc288d7500

Käyttöjärjestelmä on tehokas ja yleensä kattava ohjelma, joka ohjaa ja hallitsee tietokoneen laitteistoa ja muita ohjelmistoja. Kaikki tietokoneet ja tietokoneen kaltaiset laitteet vaativat käyttöjärjestelmän, mukaan lukien kannettava tietokone, tabletti, pöytätietokone, älypuhelin, älykello ja reititin. Etkö ole varma, mitä käyttöjärjestelmää käytät? Käytä alla olevaa Lifewire-järjestelmätietotyökalua saadaksesi selville!

Esimerkkejä käyttöjärjestelmistä

Kannettavat, tabletit ja pöytätietokoneet käyttävät käyttöjärjestelmiä. Olet luultavasti kuullut useimmista niistä. Joitakin esimerkkejä ovat Microsoft Windows -versiot (kuten Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista ja Windows XP), Applen macOS (entinen OS X), Chrome-käyttöjärjestelmä ja erilaiset Unix- ja Linux-jakeluluettelot. (Unix ja Linux ovat avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmiä.)

Microsoft Windows 10.

Älypuhelimessasi on mobiilikäyttöjärjestelmä, luultavasti iOS Applelta tai Android Googlelta. Molemmat ovat yleisiä nimiä, mutta et ehkä ole ymmärtänyt, että nämä ovat kyseisissä laitteissa käytettäviä käyttöjärjestelmiä. Palvelimet, kuten ne, jotka isännöivät vierailtuja verkkosivustoja tai katsomasi videoita, käyttävät yleensä erikoistuneita käyttöjärjestelmiä, jotka on suunniteltu ja optimoitu käyttämään erityisiä ohjelmistoja, joita tarvitaan, jotta ne tekevät mitä he tekevät. Joitakin esimerkkejä ovat Windows Server, Linux ja FreeBSD.

Linux Mint Desktopin päävalikko

Linux Mint.

Ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät

Useimmat ohjelmistosovellukset on suunniteltu toimimaan vain yhden yrityksen käyttöjärjestelmän kanssa, kuten vain Windows (Microsoft) tai vain macOS (Omena). Ohjelmisto ilmaisee selkeästi, mitä käyttöjärjestelmiä se tukee, ja se on tarvittaessa erittäin tarkka. Esimerkiksi videotuotantoohjelmisto saattaa tukea Windows 11:tä ja Windows 10:tä, mutta ei vanhempia versioita, kuten Windows Vistaa ja XP:tä.

Huomautuksia sisältävä kuvakaappaus Adobe Acrobat -lataussivusta, jossa esitellään Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmän latausvaihtoehdot

Ohjelmistokehittäjät julkaisevat usein myös muita ohjelmistoversioita, jotka toimivat eri käyttöjärjestelmien kanssa. Videotuotantoohjelman esimerkissä kyseinen yritys voi julkaista ohjelmasta myös toisen version samoilla ominaisuuksilla, joka toimii vain macOS:n kanssa. On myös tärkeää tietää, onko käyttöjärjestelmässäsi Windows 64- vai 32-bittinen. Se on yleinen kysymys ohjelmistoa ladattaessa. Erikoistyyppiset ohjelmistot, joita kutsutaan virtuaalikoineiksi, voivat jäljitellä «oikeita» tietokoneita ja käyttää sieltä erilaisia ​​käyttöjärjestelmiä.

Virheet käyttöjärjestelmässä

On monia tapoja, joilla käyttöjärjestelmä itsessään voi vioittua, mutta nämä ongelmat ovat suhteellisen harvinaisia. Windowsissa vakavin on Operating System Not Found -virhe, mikä tarkoittaa, että käyttöjärjestelmää ei edes löydy!

Käyttöjärjestelmän päivitykset

Kaikissa nykyaikaisissa käyttöjärjestelmissä on sisäänrakennettu mekanismi, joka pitää ohjelmiston ajan tasalla. Windowsissa tämä tehdään Windows Updaten kautta. Muut käyttöjärjestelmät toimivat samalla tavalla, esimerkiksi kun päivität Android-käyttöjärjestelmän tai lataat ja asennat uusia iOS-päivityksiä. Käyttöjärjestelmän pitäminen ajan tasalla uusimpien ominaisuuksien kanssa on välttämätöntä, jotta saat parhaan vastineen rahoillesi. Tietoturvakorjausten hankkiminen on toinen tärkeä syy varmistaa, että käyttöjärjestelmäsi on ajan tasalla. tämä voi auttaa estämään hakkereita pääsemästä laitteellesi.

FAQ

 • Kuinka monta käyttöjärjestelmää on olemassa?

  Tietokoneissa on kolme pääkäyttöjärjestelmää: Windows, Apple ja Linux. Kaksi pääasiallista mobiilikäyttöjärjestelmää ovat Android ja iOS. Tietyille laitteille on luotu lukuisia muita käyttöjärjestelmiä, kuten Samsungin One UI, joka toimii vain Samsung-laitteissa.

 • Mikä on Chromebookien käyttöjärjestelmä?

  Google Chromebookit käyttävät yleensä Chrome-käyttöjärjestelmää, joka on optimoitu käytettäväksi Googlen verkkotyökalujen (Google Docs, Chrome-selain jne.) kanssa. Jotkut Chromebookit voivat kuitenkin käyttää myös Android- ja Linux-sovelluksia.

 • Mikä on Amazon Fire -tablettien käyttöjärjestelmä?

  Amazon-tableteissa on Fire OS, Androidin muokattu versio. (Lisätietoja Fire OS:n historiasta ja sen vertailusta Androidiin.)

 • Mitä käyttöjärjestelmää älykellot käyttävät?

  Se voi vaihdella. Apple Watch toimii watchOS:llä, kun taas useimmat muut älykellot käyttävät Wear-käyttöjärjestelmää, joka on Googlen käyttöjärjestelmä puetettaville tuotteille.

Por Markus