GettyImages 119705368 5c7f279dc9e77c00011c8462 scaled

24. toukokuuta 1844 Samuel F.B. Morse lähetti ensimmäisen lennätin: «Mitä Jumala on tehnyt?» Raamatusta otetun ilmaisun valitsi erään Morsen ystävän tytär. Sittemmin tapamme kommunikoida on kehittynyt harppauksin siihen pisteeseen, että puheluihin (joskus) käyttämämme laite mahtuu taskuun ja sillä on enemmän prosessointitehoa kuin 1960-luvun huonekokoisissa tietokoneissa. monilla tavoilla yhteydenpitoon, mikä helpottaa kommunikointia ja liikkumista. Viimeisten 175 vuoden aikana olemme nähneet useita uusia teknologioita. Tässä on kymmenen merkittävintä teknistä kehitystä vuoden 1844 jälkeen.

Puhelin – 1876

Hieman yli kolmekymmentä vuotta sen jälkeen, kun Morse lähetti ensimmäisen lennätin, Alexander Graham Bell soitti ensimmäisen puhelun. Hänen ensimmäiset sanansa olivat: «Mr. Watson, tule tänne – haluan nähdä sinut. (Hra Watson oli hänen avustajansa.) Lopulta Bellin keksintö tasoitti tietä ihmisille soittamiseen kaikkialla maailmassa, ei vain viereisessä huoneessa. Ja nyt tietysti useimmilla meistä on älypuhelin tai matkapuhelin mukanamme päivittäin.

Lamppu – 1880

Farmer's Market paljas hehkulamppu ja epäselvä joukko ihmisiä

Muutamaa vuotta myöhemmin Edison loisti valoa hehkulampulla. On vaikea ymmärtää, mikä uskomaton keksintö tämä oli – ennen kuin olet tekemisissä sähkökatkoksen kanssa ja ainoa valonlähde yöllä on kynttilänvalo. Voimme välttää pimeyden jäämisen älykkäillä hehkulampuilla, jotka voit sytyttää ja sammuttaa virtuaalisen avustajan, kuten Alexan tai Google Assistantin avulla.

Televisio – 1927

Vanha televisio jalustalla, verhon edessä

Ennen tapaamista televisiota ja ahmimista katselevat elokuvateatterit olivat kuningas. Ne ovat edelleen paras paikka nähdä menestyselokuvia, mutta television keksintö tasoitti tietä kotiviihteelle, josta nautimme nykyään. Ensimmäiset televisiot olivat mustavalkoisia; sitten tulivat väritelevisiot ja aina kätevä kaukosäädin. Vuonna 1997 Fujitsu julkaisi ensimmäisen plasmatelevision, neljän tuuman paksuisen mallin, jonka voit kiinnittää seinälle. Plasma väistyi lopulta LCD- ja OLED-tekniikoille; Vuonna 2014 LG ja Samsung lopettivat plasmatelevisioiden tuotannon heikentyneen kysynnän vuoksi. Monet ihmiset katsovat elokuvia ja TV-ohjelmia älypuhelimillaan, tableteilla tai kannettavilla tietokoneilla, vaikka taulutelevisiot ovat edelleen suosittuja.

Henkilökohtaiset tietokoneet – 1970-luku

Vaihda IBM Compter vuodesta 1981

Ensin ne olivat tietokoneita sanan jokaisessa merkityksessä, koska ne olivat nykyään melko alkeellisia koneita (tai jopa sarjoja). Henkilökohtaiset tietokoneet eivät nousseet maasta henkilökohtainen järkeä, kunnes Apple esitteli Apple II -tietokonesarjan vuonna 1977. Niitä myytiin kaupoissa ja ne sisälsivät ohjelmistoja, jotka pystyivät muuhunkin kuin ohjelmoimaan. Ensimmäinen laskentataulukko, ViscCalc, oli saatavilla Apple II -linjalle. Nykyään tuntemamme henkilökohtainen tietokone räjähti, kun IBM esitteli IBM PC:n vuonna 1981. Kun yritykset ottivat sen käyttöön, koko teollisuus laajeni tuottamaan kaikkia tuotteita, joita tunnemme ja käytämme nykyään.

Globaali paikannusjärjestelmä – 1970-luku

Satelliitti etualalla, maa ja nouseva aurinko taustalla

Vuonna 1973 lanseerattu Global Positioning System (GPS) otettiin täysin käyttöön vuonna 1995. Alun perin Navstar GPS -nimellä se on Yhdysvaltain hallituksen omistuksessa ja sitä operoi Yhdysvaltain ilmavoimat. Järjestelmä voi kolmiomittaa tiedot ja määrittää sijaintisi, ja se saa virtansa GPS-laitteille ja sovelluksille, joita ihmiset käyttävät nykyään liikkumiseen.

Internet: ARPANET — 1973

Arpanet kartta toukokuulta 1973

On vaikea kuvitella tietokonetta ilman Internetiä tai Internetiä. 1980-luvun alussa ARPANET, Internetin edeltäjä, luotiin Yhdysvaltain puolustusministeriön ja Advanced Research Projects Agency Networkin (tästä lyhennettä) rahoituksella. Verkko suljettiin vuonna 1990. World Wide Webistä (WWW) tuli suosittu 1990-luvun puolivälissä AOL:n kaltaisten palveluiden kautta. On tavallista, että ihmiset sekoittavat nämä kaksi termiä. Internet on maailmanlaajuinen tietokoneverkko, jossa on standardoidut viestintäprotokollat, kun taas WWW koostuu Internetiin yhdistetyistä julkisista sivustoista.

GPS-navigointi — 90s

San Francisco, Kalifornian maisemat

GPS:n (katso yllä) ansiosta eksyminen on yhä harvinaisempaa. Nyt useimmat meistä käyttävät GPS:ää digitaalisten karttojen, kuten Google Mapsin, muodossa. Voisi sanoa, että Google Maps toi GPS-navigoinnin työpöydällesi (ja lopulta mobiililaitteillesi) tehden matkojen suunnittelusta ja uusien kaupunkien ja paikkojen tutkimisesta helppoa. Navigointiohjelmisto on kehittynyt liikennetietojen, julkisen liikenteen aikataulujen sekä kävely- ja pyöräilyohjeiden kanssa, jotta pääset pisteestä A pisteeseen B haluamallasi tavalla.

Digikamera – 90-luku

Kolmas vuotuinen Kodak Awards, 15. helmikuuta 2019

Teknisesti ensimmäisen digitaalikameran keksi Kodak 1970-luvulla. Kesti jonkin aikaa, ennen kuin tekniikka pääsi tiensä nykyisten tuotteiden esivanhemmille. Kodak esitteli ensimmäisen ammattikäyttöön tarkoitetun digitaalikameransa vuonna 1991, mutta se asennettiin Nikonin filmikameraan. 1990-luvun puoliväliin mennessä digitaalikamerat, jotka eivät perustuneet filmikamerarunkoon, olivat helposti saatavilla (vaikka laatu ei ollut erinomainen). Digikameroita on nykyään kaikkialla, turvakameroista älypuhelimiin, kannettaviin ja pöytätietokoneisiin. Jopa halvin tuote, jossa on sisäänrakennettu kamera, on paljon parempi kuin nuo varhaiset kamerat.

Verkkoselain – 1994

Mosaic-verkkoselain

Internetin selaamisesta tuli mukavampaa, kun Mosaic, selain, joka oli huomattavasti edeltäjiään intuitiivisempi, saapui. Windowsin kanssa yhteensopiva Mosaic oli massojen, ei vain teknisten tyyppien, saatavilla, vaikka Netscape Navigator lopulta syrjäytti sen. Mutta voimme kiittää Mosaicia siitä, että hän on antanut meille nykyaikaiset selaimet, kuten Chromen ja Firefoxin.

Sosiaalinen media – 2004

Facebookin kirjautumissivu

Rakasta tai vihaa sitä (tai molempia), mutta Facebook (alun perin The Facebook), joka lanseerattiin Mark Zuckerbergin asuntolasta, oli ensimmäinen sosiaalisen median alusta, joka sai maailmanlaajuisen suosion. Facebook kokoaa ihmisiä yhteen luomisesta lukiossa opiskelleiden ihmisten kanssa hallituksen vastaisten mielenosoitusten suunnitteluun. Tietenkin se luo myös kaikenlaisia ​​konflikteja, mukaan lukien vihapuhe ja «valeuutiset», joita alustan on vaikea hallita.

Moderni älypuhelin – 2007

Steve Jobs esittelee Apple iPhonen MacWorld Expossa

Vaikka älypuhelimia oli olemassa 2000-luvun alussa, Apple tarvitsi niitä tuodakseen ne massoille. Ennen kuin Apple julkaisi iPhonen, Nokia omisti matkapuhelinpelin ja sillä oli jopa älypuhelinmaisia ​​laitteita, mutta käyttökokemus puuttui. Ja vain vuosi iPhonen 2007 julkaisun jälkeen Steve Jobs julkisti App Storen vuonna 2008, mikä muutti pelin ikuisesti. Pian miljoonat ihmiset (ja nyt miljardit Androidin ja muiden käyttöjärjestelmien ansiosta) alkoivat asentaa ohjelmistoja, jotka laajensivat taskussaan olevan tietokoneen ominaisuuksia. Edellinen luettelo ei ole tyhjentävä, mutta sisältää joitakin tärkeimpiä keksintöjä ja innovaatioita viimeisten 175 vuoden ajalta, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme. Joten mitä nyt? Se voi olla itseajavia autoja, robottiassistentteja tai jotain, jota emme ole vielä edes ajatelleet.

Por Markus