texting in front of lightwall 545580451 593b0e933df78c537b77874c scaled

Henkilökohtainen verkko (PAN) on tietokoneverkko, joka on järjestetty henkilön ympärille vain henkilökohtaiseen käyttöön. Ne sisältävät yleensä tietokoneen, puhelimen, tulostimen, tabletin tai muun laitteen, kuten PDA:n. Ero PAN-verkkojen ja muiden verkkotyyppien, kuten lähiverkkojen, langattomien lähiverkkojen, suuralueverkkojen ja suurkaupunkiverkkojen välillä, on se, että ne välittävät tietoa lähellä olevien laitteiden välillä sen sijaan, että lähettäisivät samaa dataa LAN- tai WAN-verkon kautta. saavuttaa jotain, mikä on jo käsillä. Voit käyttää näitä verkkoja tiedostojen, kuten sähköpostien, kalenteritapahtumien, valokuvien ja musiikin siirtämiseen. Jos teet siirrot langattomasti – käyttämällä esimerkiksi Wi-Fiä tai Bluetoothia – sitä kutsutaan teknisesti WPANiksi, joka on langaton henkilökohtainen verkko.

PAN:in rakentamiseen käytetyt tekniikat

Henkilökohtaiset verkot voivat olla langattomia tai langallisia. USB ja FireWire yhdistävät usein langallisen PAN-verkon, kun taas WPAN-verkot käyttävät yleensä Bluetoothia (ja niitä kutsutaan pikonetiksi). tai joskus infrapunayhteyksiä. Esimerkki WPAN-verkosta on Bluetooth-näppäimistön käyttäminen, jonka olet liittänyt tablettiin, ohjaamaan lähellä olevan älylampun käyttöliittymää. Pienessä toimistossa tai kotona oleva tulostin, joka liitetään läheiseen pöytäkoneeseen, kannettavaan tietokoneeseen tai puhelimeen, on myös osa PAN-järjestelmää. Sama koskee näppäimistöjä ja muita laitteita, jotka käyttävät IrDA:ta (Infrared Data Association). PAN voi sisältää myös pieniä, kannettavia tai sisäänrakennettuja laitteita, jotka voivat olla läheisessä yhteydessä muihin langattomiin laitteisiin. Esimerkiksi sormen ihon alla oleva siru, joka sisältää lääketieteellisiä tietojasi, voi muodostaa yhteyden tietokoneeseen tai sirunlukijaan välittääkseen nämä tiedot lääkärille.

Kuinka suuri PAN on?

Langattomat henkilökohtaiset verkot kattavat alueen muutamasta senttimetreistä noin 10 metriin (33 jalkaa). Nämä verkot ovat tietyntyyppisiä (tai osajoukkoa) lähiverkkoja, jotka tukevat yhtä henkilöä ryhmän sijaan. PAN-verkon toissijaiset laitteet voivat muodostaa yhteyden ensisijaiseen koneeseen ja lähettää tietoja sen kautta. Bluetoothilla tällainen kokoonpano voi olla jopa 100 metriä (330 jalkaa). PAN-verkot voivat silti käyttää Internetiä tietyin edellytyksin. Esimerkiksi PAN-verkon sisällä oleva laite voi muodostaa yhteyden lähiverkkoon, jolla on pääsy Internetiin, joka on itsessään WAN. Jokainen verkkotyyppi on järjestyksessä pienempi kuin seuraava, mutta ne kaikki voivat muodostaa yhteyden.

Personal Area Networkin edut

PAN-verkot ovat henkilökohtaiseen käyttöön, joten hyödyt voivat olla helpompia ymmärtää kuin puhuttaessa vaikkapa Internetiä kuvaavista suuralueverkoista. Personal Area Networkin avulla laitteesi on yhdistetty toisiinsa helpommin saavutettavissa olevan tiedonsiirron vuoksi. Esimerkiksi sairaalan leikkaussalissa voi olla PAN asetettuna, jotta kirurgi voi kommunikoida muiden huoneessa olevien ryhmän jäsenten kanssa. Kaikkea viestintää ei tarvitse ajaa laajemman verkon kautta, jotta muutaman metrin päässä olevat ihmiset voivat vastaanottaa sen. PAN lähettää tietoja lyhyen kantaman viestinnän, kuten Bluetoothin, kautta. Langattomat näppäimistöt ja hiiret ovat myös erikoistuneet paikalliseen käyttöön. Heidän ei tarvitse käyttää tietokoneita muissa rakennuksissa tai kaupungeissa. Heidän tarvitsee vain olla yhteydessä lähellä olevaan laitteeseen, joka on yleensä näkyvissä, kuten tietokoneeseen tai tablettiin. Koska useimmat lyhyen kantaman viestintää tukevat laitteet voivat estää luvattomat yhteydet, WPAN-verkon katsotaan olevan suojattu. WLAN-verkkojen ja muiden verkkotyyppien tapaan hakkerit voivat kuitenkin käyttää suojaamattomia PAN-verkkoja.

Por Markus