tethering ipad iphone 569f8a2a3df78cafda9df19c

Rajoittamaton datapaketti näyttää täydelliseltä yhdistelmältä iPhonen Personal Hotspot -ominaisuuden kanssa. Keskeinen kysymys on, sisältääkö rajoittamaton data myös hotspotin. Vastaus on, että näin on usein, mutta joillain erittäin tärkeillä rajoituksilla.

Sisältääkö rajoittamaton data henkilökohtaisen hotspotin?

Jaettu yhteys on yleisnimi ominaisuudelle, jota Apple kutsuu Personal Hotspotiksi. Sen avulla voit jakaa iPhonesi mobiilidatayhteyden muiden laitteiden kanssa saadaksesi ne verkkoon. Useimmat suuret puhelinyhtiöt sisällyttävät jakamisen kuukausisuunnitelmiinsa ilman lisäkustannuksia. Itse asiassa useimmat operaattorit tarjoavat ainakin joitain suunnitelmia, joissa on rajoittamaton kuukausittainen data.

Joten kyllä: rajoittamattomat datasuunnitelmat sisältävät yleensä Personal Hotspotin.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, eikö? Kuten saalis on oltava? No, siinä se on. Nämä rajoittamattomat datasuunnitelmat ovat «rajattomia», koska niiden avulla voit käyttää niin paljon dataa kuin haluat. Mutta ne eivät ole rajattomia antaakseen sinulle nämä tiedot nopeimmalla mahdollisella nopeudella. Näillä rajoittamattomilla datasopimuksilla on käyttörajoituksia. Tämä tarkoittaa, että jos ylität rajasi, tiedonsiirtonopeutesi – mukaan lukien hotspot-nopeudet – pienenevät nykyisen laskutuskauden jäljellä olevan ajan. Oletetaan esimerkiksi, että «rajoittamattoman» suunnitelmasi kuukausittainen nopea dataraja on 20 Gt dataa kuukaudessa. Niin kauan kuin käytät vähemmän dataa, saavutat suurimmat mahdolliset nopeudet myös hotspotia käytettäessä. Kuitenkin, kun käytät yli 20 Gt dataa kuukaudessa, nopeus laskee (usein hieman hitaammaksi kuin 3G).

Rajattoman datan ja hotspotin historia iPhonessa

Personal Hotspotin ja rajattoman datan välinen suhde ei ole aina ollut tällainen. Kun iPhone debytoi, AT&T tarjosi rajoittamattomia datasuunnitelmia iPhone-käyttäjille (se oli ainoa puhelinyhtiö Yhdysvalloissa, joka tarjosi iPhonea tuolloin). Suunnitelmat saattoivat olla rajattomat, mutta ne eivät sisältäneet henkilökohtaista hotspotia. Toimintoa ei vielä ollut olemassa; se esiteltiin iOS 4:n kanssa. Kun hotspot debytoi iPhonessa, AT&T salli nykyisten käyttäjien pitää rajattomat datasuunnitelmansa niin kauan kuin he eivät tehneet siihen muutoksia. Uudet käyttäjät eivät voineet ostaa rajattomasti datapaketteja. Ajan myötä AT&T ja muut puhelinyhtiöt tekivät sekä rajoittamattoman datasuunnitelman että hotspotin ylläpitämisestä entistä vaikeampaa. Tuolloin käyttäjät maksoivat datankäytöstään gigatavuina, joten rajoittamaton suunnitelma ei tuottaisi puhelinyhtiöille paljoa tuloja. Sen jälkeen puhelinyhtiöt ovat enimmäkseen siirtyneet rajattoman datan järjestelmään aiemmin kuvatuin käyttörajoituksin. Koska he eivät enää ansaitse rahaa sen perusteella, kuinka paljon dataa asiakas käyttää, hotspot on palannut rajoittamattomiin datasuunnitelmiin.

Por Markus