GettyImages 171326992 b7747d95ea204eb68dedb8608a92d0a7

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Uusi tekoälyllä toimiva järjestelmä voisi jonain päivänä auttaa kouluttamaan koiraasi, tutkijat sanovat.
  • Tutkijat testasivat malliaan australianpaimenkoira Henryllä.
  • Tekoälyä voidaan käyttää kaikenlaisiin koirien käyttäytymisongelmiin, sanoo eläinten käyttäytymisasiantuntija.

Koiran kouluttamisesta voi tehdä helpompaa uuden tekoälyllä toimivan järjestelmän ansiosta, joka tietää, milloin koirasi tottelee käskyä ja palkitsee hänet herkulla. Coloradon osavaltion yliopiston tutkijat julkaisivat äskettäin artikkelin tekoälyjärjestelmästä koirien kouluttamiseen. Tutkijat käyttivät tekoälyä kouluttaakseen ohjelmistoa tuhansille koirakuville. Toiveena on, että tietokoneita voidaan joskus käyttää automatisoidussa koirankoulutusjärjestelmässä. «Yksi tapa, jolla tekoäly loistaa, on sen kyky suorittaa toistuvia tehtäviä keskeytyksettä», sanoi Cady Bocum, tekoälyratkaisujen tarjoajan GBSN Researchin perustaja ja toimitusjohtaja, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, sähköpostihaastattelussa. «Koiran koulutuksessa kärsivällisyys ja sinnikkyys kulkevat käsi kädessä.»

Istu, seiso, valehtele

Paperin kirjoittajat, tietojenkäsittelytieteen opiskelijat Jason Stock ja Tom Cavey, määrittelivät ohjelmiston avulla, onko koira istumassa, seisomassa vai makuuasennossa. Jos koira vastaa käskyyn ottamalla oikean asennon, kone annostelee herkkua. Koiran koulutuksessa kärsivällisyys ja sinnikkyys kulkevat käsi kädessä. «Koirankouluttajat ovat oppineet tottelevaisuuden opettamisen taidon palkitsemalla halutut toimet ruoalla tai kuulojonoilla», Stock ja Cavey kirjoittivat paperissaan. Kirjoittajat kuitenkin jatkoivat: «Koirien oppineet käytökset voivat heiketä koulutuksen alkuvaiheessa, kun teoista ei palkita. Oppimisen tehokkuuden maksimoimiseksi mallinnamme koirankouluttajan toimia koneoppimisen avulla käyttäytymisen tunnistamiseen ja komentojen vahvistamiseen.» kuten «istuminen» tai «makuu» reaaliajassa.» Tutkijat testasivat mallejaan Henryllä, Caveyn australianpaimenkoiralla, lehdistötiedotteen mukaan.

Hae koiran tiedot

Ohjelmiston kouluttamiseksi tutkijoiden oli löydettävä kuvia, joissa koiria oli eri asennoissa. He löysivät etsimänsä Stanford Dogs -tietojoukosta, Internet-kokoelmasta, joka sisältää kuvia 120 koirarodusta eri puolilta maailmaa. Kaiken kaikkiaan kuvia oli yli 20 000, joissa näkyi useita asentoja ja eri kokoja, vaikka ne pitikin esikäsitellä. Tutkijat kirjoittivat ohjelman kuvien nopeaan merkitsemiseen. Mutta miksi käyttää tekoälyä koiran koulutukseen? Koska se perustuu enemmän näyttöön perustuvaan tietoon kuin teoriaan, John Suit, robottikoirayhtiö KODA:n teknologiajohtaja, sanoi sähköpostihaastattelussa. «Yksi tärkeimmistä piirteistä, joita ihmisillä on tekoälyä kohtaan, on kykymme tuntea empatiaa – se voi toimia koiraa vastaan ​​sen koulutuksen aikana», hän sanoi. «Keskitymällä vain positiivisen käyttäytymisen palkitsemiseen, tekoälyjärjestelmät, jotka oppivat koiran käyttäytymisen, voivat kouluttaa koiraa nopeammin ja tehokkaammin kuin ihminen.»

Poika kouluttaa koiraansa herkulla kirkkaasti valaistussa keittiössä

Tekoälyä voidaan käyttää kaikenlaisiin koirien käyttäytymisongelmiin, eläinten käyttäytymisen asiantuntija Russell Hartstein spekuloi sähköpostihaastattelussa. «Koira, jolle on juuri tehty leikkaus ja jolla on kaulapanta, jotta se ei närästää esimerkiksi ompeleita tai haavaa», hän sanoi. «Tekoäly auttaisi varoittamaan vanhempia, jos/kun koira käyttäytyy ongelmallisesti.»

Tekoälykoulutusta myös ihmisille

Tekoälykoulutuksesta ei voi hyötyä vain koirille, analytiikkakoulutusyhtiö Metisin vanhempi datatutkija Javed Ahmed sanoi sähköpostihaastattelussa. «Kun työkalut tulevat tehokkaammiksi, soveltamisala laajenee inhimillisten tekijöiden ulkopuolelle», Ahmed sanoi. «Tekoälytyökalut ovat melkein valmiita luomaan sisältöä, joka voidaan sisällyttää suoraan koulutusohjelmiin. Voimme esimerkiksi luoda automaattisesti selityksiä teknisiin aiheisiin tai monivalintakysymyksiä arviointeja varten.» Yksi tapa, jolla tekoäly loistaa, on sen kyky suorittaa toistuvia tehtäviä keskeytyksettä. Suit sanoi, että tekoäly voisi myös olla erityisen hyödyllinen työntekijöiden kouluttamisessa. «Aloitusprosessin aikana tekoäly (chatbottien kautta) voi johtaa uusia työntekijöitä kurssien ja työntekijöiden käsikirjojen kautta», hän sanoi. «Tämä johtaa henkilökohtaisempaan oppimiseen ja koulutukseen sekä vapauttaa aikaa esimiesten ja HR:n palkkaamiseen.» Tekoälyä käytetään myös luokkahuoneissa tutorointiin, henkilökohtaisten oppilassuunnitelmien luomiseen, luokitteluun ja kotitehtävien hallintaan, Bocum sanoi. Digitaalisista oppimisalustoista on tulossa yhä suositumpia Kiinassa, jossa opiskelijat käyttävät niitä parantaakseen akateemista suorituskykyään. «Suuri käyttäjämäärä on myös yksi tämän mallin menestyksen avaimista maassa: tekoäly tarvitsee myös harjoittelua», hän lisäsi. «Sellainen harjoitus, joka tulee miljoonien järjestelmää käyttävien opiskelijoiden keräämistä tiedoista.»

Por Markus