hard drive 91165223 56a6f9a45f9b58b7d0e5cae5

Tietokoneet käyttävät tietyntyyppisiä tiedostojärjestelmiä tietojen tallentamiseen ja järjestämiseen tietovälineille, kuten kiintolevylle tai flash-asemalle tai optisessa asemassa oleville CD-, DVD- ja BD-levyille. Tiedostojärjestelmää voidaan pitää hakemistona tai tietokannana, joka sisältää laitteen jokaisen datan fyysisen sijainnin. Tiedot on yleensä järjestetty kansioihin, joita kutsutaan kansioiksi, jotka voivat sisältää muita kansioita ja tiedostoja. Kaikki paikka, jossa tietokone tai muu elektroninen laite tallentaa tietoja, käyttää jonkinlaista tiedostojärjestelmää. Tämä sisältää Windows-tietokoneesi, Macisi, älypuhelimesi, pankkiautomaattisi – jopa autosi tietokoneen!

Windowsin tiedostojärjestelmät

Microsoft Windows -käyttöjärjestelmät ovat aina tukeneet FAT-tiedostojärjestelmän eri versioita. FAT tarkoittaa Tiedostojen jakotaulukko, termi, joka kuvaa sen toimintaa: pitää taulukon kunkin tiedoston tilanvarauksesta. FAT:n lisäksi kaikki Windows-käyttöjärjestelmät Windows NT:n jälkeen tukevat uudempaa tiedostojärjestelmää nimeltä NTFS:Uusi tekniikka tiedostojärjestelmä. Windows NT:lle NT edusti uusi teknologia.

Kaikki nykyaikaiset Windows-versiot tukevat myös exFAT:ia, joka on suunniteltu flash-asemille. ReFS (Resilient File System) on uudempi tiedostojärjestelmä Windows 11:lle, 10:lle ja 8:lle, joka sisältää ominaisuuksia, joita ei ole saatavilla NTFS:n kanssa, mutta se on tällä hetkellä rajoitettu useilla tavoilla. Tämä taulukko näyttää, mitkä Windows-versiot tukevat kutakin ReFS-versiota. Alustamisen aikana levylle asetetaan tiedostojärjestelmä. Lisätietoja on kohdassa Kiintolevyn alustaminen.

Lisää tiedostojärjestelmistä

Tallennuslaitteen tiedostot säilytetään sektoreissa. Käyttämättömiksi merkityt sektorit voivat tallentaa tietoja, yleensä sektoriryhmiin nimeltä lohkot. Se on tiedostojärjestelmä, joka tunnistaa tiedostojen koon ja sijainnin sekä ne sektorit, jotka ovat valmiita käytettäväksi. Tiedostojärjestelmän tietojen tallennustavasta johtuen tallennuslaitteelle kirjoittaminen ja sen poistaminen ajan mittaan aiheuttaa pirstoutumista tiedoston eri osien välillä väistämättä esiintyvien aukkojen vuoksi. Ilmainen eheytys-apuohjelma voi auttaa ratkaisemaan tämän.

Ilman tiedostojen järjestelyrakennetta asennettujen ohjelmien poistaminen ja tiettyjen tiedostojen hakeminen olisi lähes mahdotonta, mutta kahta samannimistä tiedostoa ei voisi olla olemassa, koska kaikki voisi olla samassa kansiossa (mikä on yksi syy miksi kansiot ovat niin hyödyllinen). Esimerkiksi samannimiset tiedostot tarkoittavat kuvaa. IMG123.jpg-tiedosto voi olla sadoissa kansioissa, koska jokaista kansiota käytetään tiedoston erottamiseen, joten ristiriitoja ei ole. Tiedostoilla ei kuitenkaan voi olla samaa nimeä, jos ne ovat samassa kansiossa. Tiedostojärjestelmä ei tallenna vain tiedostoja, vaan myös tietoja niistä, kuten sektorilohkon koon, fragmenttitiedot, tiedostokoon, attribuutit, tiedostonimen, tiedoston sijainnin ja hakemistohierarkian. Jotkut muut käyttöjärjestelmät kuin Windows hyödyntävät myös FAT:ia ja NTFS:ää, mutta monen tyyppiset tiedostojärjestelmät ovat hajallaan käyttöjärjestelmähorisontissa, kuten HFS+, jota käytetään Applen tuotteissa, kuten iOS ja macOS. Wikipediassa on laaja luettelo tiedostojärjestelmistä, jos olet enemmän kiinnostunut aiheesta. Joskus termiä «tiedostojärjestelmä» käytetään osioiden yhteydessä. Esimerkiksi sanonta «kiintolevylläni on kaksi tiedostojärjestelmää» ei tarkoita, että asema on jaettu NTFS:n ja FAT:n välillä, vaan että on olemassa kaksi erillistä osiota, jotka käyttävät samaa fyysistä asemaa. Useimmat kohtaamasi sovellukset vaativat tiedostojärjestelmän toimiakseen, joten jokaisessa osiossa pitäisi olla sellainen. Ohjelmat ovat myös tiedostojärjestelmäriippuvaisia, mikä tarkoittaa, että et voi suorittaa ohjelmaa Windowsissa, jos se on suunniteltu käytettäväksi macOS:ssä. Tiedostojärjestelmä ei ole sama kuin järjestelmätiedosto.

Por Markus