161580147 5806b33c5f9b5805c2886927 16f33a25e84b476289291cae6a8fb777

WEP on lyhenne sanoista Wired Equivalent Privacy, joka on langattomien Wi-Fi-verkkojen suojausstandardi. WEP-avain on Wi-Fi-laitteiden suojaussalasana. WEP-avainten avulla paikallisverkon laitteet voivat vaihtaa salattuja (matemaattisesti koodattuja) viestejä toistensa kanssa samalla, kun ne piilottavat viestien sisällön ulkopuolisten nähtäväksi.

Miten WEP-avaimet toimivat

Verkonvalvojat valitsevat, mitä WEP-avaimia verkossa käytetään. Osana WEP-suojauksen käyttöönottoa molemmissa reitittimissä ja jokaisessa asiakaslaitteessa on asetettava vastaavat avaimet, jotta ne voivat olla yhteydessä toisiinsa Wi-Fi-yhteyden kautta. WEP-avaimet ovat joukko heksadesimaaliarvoja, jotka on otettu numeroista 0–9 ja kirjaimista A–F. Joitakin esimerkkejä WEP-avaimista ovat:

 • 1A648C9FE2
 • 99D767BAC38EA23B0C0176D152

WEP-avaimen vaadittava pituus riippuu siitä, mitä WEP-standardin versiota verkko käyttää:

 • 40- tai 64-bittinen WEP: 10-numeroinen avain
 • 104- tai 128-bittinen WEP: 26-numeroinen avain
 • 256-bittinen WEP: 58-numeroinen avain

Jotta järjestelmänvalvojat voivat luoda oikeat WEP-avaimet, jotkin langattomat verkkolaitteet luovat automaattisesti WEP-avaimet pelkästä tekstistä (jota joskus kutsutaan tunnuslauseeksi). Lisäksi jotkut julkiset verkkosivustot tarjoavat automaattisia WEP-avaingeneraattoreita, jotka luovat satunnaisia ​​avainarvoja, joita ulkopuolisten on vaikea arvata.

Miksi WEP oli kerran välttämätön langattomille verkoille

Kuten nimestä voi päätellä, WEP-tekniikka luotiin suojaamaan Wi-Fi-verkkoja samalla tasolla kuin Ethernet-verkot. Langattomien yhteyksien turvallisuus oli huomattavasti heikompi kuin langallisten Ethernet-verkkojen, kun Wi-Fi-verkot yleistyivät ensimmäisen kerran. Verkkohuijaukset antoivat kenelle tahansa, jolla on vähän teknistä tietämystä, ajaa läpi asuinalueiden ja käyttää aktiivisia Wi-Fi-verkkoja kadulta. Tästä tuli tunnetuksi wardriving. Ilman WEP:tä nuuskijat voivat kaapata ja tarkastella salasanoja ja muita henkilökohtaisia ​​tietoja, joita suojaamattomat kotitaloudet lähettävät verkkojensa kautta. Heidän Internet-yhteyksiään voitiin myös käyttää ja käyttää ilman lupaa. WEP oli aikoinaan ainoa laajalti tuettu standardi, jolla suojattiin kodin Wi-Fi-verkkoja haistajahyökkäyksiltä.

Miksi WEP-avaimet ovat vanhentuneita nykyään

Alan tutkijat löysivät ja paljastivat suuria puutteita WEP-tekniikan suunnittelussa. Oikeilla työkaluilla (kuten näitä teknisiä puutteita hyödyntävillä ohjelmilla) henkilö voi murtautua useimpiin WEP-suojattuihin verkkoihin minuuteissa ja suorittaa samanlaisia ​​haistavia hyökkäyksiä kuin suojaamattomassa verkossa. Uudemmat ja kehittyneemmät langattomat avainjärjestelmät, mukaan lukien WPA ja WPA2, lisättiin Wi-Fi-reitittimiin ja muihin laitteisiin korvaamaan WEP. Vaikka monet Wi-Fi-laitteet tarjoavat sen edelleen lisävarusteena, WEP on pitkään pidetty vanhentuneena, ja sitä tulisi käyttää vain viimeisenä keinona langattomissa verkoissa.

FAQ

 • Kuinka löydät WEP-avaimen iPhonesta?

  Jos etsit WEP:tä mobiilihotspotille, löydät sen yleensä asetukset > mobiili > Henkilökohtainen hotspot.

 • Mikä on Nintendo DS:n WEP-avain?

  Nintendo DS:n WEP-avain toimii samalla tavalla kuin tietokoneen tai mobiililaitteen WEP-avain. Se on ylimääräinen suojakerros kämmenlaitteen ja sen Wi-Fi-verkon välillä, johon se on yhdistetty.

Por Markus