row of red work files with one yellow one 110953663 57ab2a733df78cf45974949c scaled

Tietokonemaailmassa tiedosto on itsenäinen tieto, joka on käyttöjärjestelmän ja useiden yksittäisten ohjelmien käytettävissä. Tietokonetiedostoa voidaan pitää perinteisenä tiedostona, joka löytyy toimiston arkistokaapista. Office-tiedoston tavoin tietokonetiedoston tiedot voivat olla mitä tahansa.

Lisää tietokonetiedostoista

Mikä tahansa ohjelma käyttää yksittäistä tiedostoa, se on vastuussa sen sisällön ymmärtämisestä. Samanlaisilla tiedostotyypeillä sanotaan olevan yhteinen «muoto». Useimmissa tapauksissa helpoin tapa määrittää tiedoston muoto on tarkastella tiedoston päätettä. Jokaisella Windowsin (ja useimpien muiden käyttöjärjestelmien) tiedostoilla on myös tiedostomäärite, joka asettaa tietylle tiedostolle ehdon. Et voi esimerkiksi kirjoittaa uusia tietoja tiedostoon, jossa on vain luku -attribuutti käytössä. Tiedostonimi on yksinkertaisesti nimi, jonka käyttäjä tai ohjelma antaa tiedostolle tunnistaakseen sen. Kuvatiedostolla voi olla seuraava nimi: kids-lake-2017.jpg. Nimi itsessään ei vaikuta tiedoston sisältöön, joten vaikka videotiedostossa olisi jotain vastaavaa kuva.mp4, se ei tarkoita, että se on yhtäkkiä kuvatiedosto. Kaikkien käyttöjärjestelmien tiedostot tallennetaan kiintolevyille, optisille asemille ja muille tallennuslaitteille. Tiettyä tapaa, jolla tiedosto tallennetaan ja järjestetään, kutsutaan tiedostojärjestelmäksi, joka alkaa juurikansiosta ja jatkuu sitten useisiin alikansioihin tai hakemistoihin. Ilmaista tietojen palautustyökalua voidaan käyttää, jos olet vahingossa poistanut tiedoston. Jos tarvitset apua tiedoston kopioimisessa paikasta toiseen, katso oppaamme tiedoston kopioimisesta Windowsissa. Samoin kuin kopiointi, Internetistä ladatut tiedostot siirretään jonkun toisen tietokoneelta tai tiedostopalvelimelta tietokoneellesi, puhelimeesi, tablet-laitteeseen jne. Sama pätee päinvastoin; tietojen varmuuskopiointi esimerkiksi pilvivarmuuskopiopalveluun tai tiedoston lähettäminen jollekulle sähköpostitse tarkoittaa tietojen kopioimista ja kaksoiskappaleiden tallentamista palvelimelle. Näissä esimerkeissä varmuuskopiopalvelulla on kopio, jotta voit saada sen uudelleen, jos kadotat alkuperäisen, ja sähköpostipalvelin säilyttää kopion, jotta viestin vastaanottaja voi ladata tiedoston heidän laite.

Tiedostoesimerkkejä

Kamerasta tietokoneeseen kopioimasi kuva voi olla JPG- tai TIF-muodossa. Nämä ovat tiedostoja samalla tavalla kuin MP4-muodossa olevat videot tai MP3-äänitiedostot ovat tiedostoja. Sama koskee Microsoft Wordin kanssa käytettyjä DOCX-tiedostoja, pelkkää tekstiä sisältäviä TXT-tiedostoja jne. Vaikka tiedostot ovat organisaation kansioissa (kuten Kuvat-kansion valokuvat tai iTunes-kansion musiikkitiedostot), jotkin tiedostot ovat pakatuissa kansioissa, mutta niitä pidetään edelleen tiedostoina. Esimerkiksi ZIP-tiedosto on pohjimmiltaan kansio, joka sisältää muita tiedostoja ja kansioita, mutta se toimii itse asiassa yhtenä tiedostona. Toinen suosittu ZIP-tiedostotyyppi on ISO, joka on fyysisen levyn esitys. Se on vain yksi tiedosto, mutta se sisältää kaikki tiedot, jotka voit löytää levyltä, kuten videopelin tai elokuvan. Näistä muutamista esimerkeistä voit jopa nähdä, että kaikkia tiedostoja ei luoda samanarvoisina, mutta niillä kaikilla on sama tarkoitus pitää tiedot yhdessä yhdessä paikassa.

Muunna tiedosto toiseen muotoon

Voit muuntaa yhdessä muodossa olevan tiedoston toiseen muotoon, jotta sitä voidaan käyttää eri ohjelmistoissa tai eri syistä. Esimerkiksi MP3-äänitiedosto voidaan muuntaa M4R-muotoon niin, että iPhone tunnistaa sen soittoäänitiedostoksi. Sama pätee DOC-muodossa olevaan asiakirjaan, joka muunnetaan PDF-muotoon, jotta se voidaan avata PDF-lukijalla. Tämäntyyppiset konversiot sekä monet paljon muut voidaan suorittaa tämän ilmaisten tiedostojen muunnosohjelmistojen ja verkkopalvelujen luettelon työkalulla.

FAQ

 • Mikä on tiedostopääte tietokoneessa?

  Tiedostotunniste on kokoelma merkkejä, jotka seuraavat pistettä tiedoston nimessä. Tiedostotunnisteet kuvaavat usein tiedostotyyppiä ja osoittavat, mitkä ohjelmat voivat avata tiedoston. Voit muokata tiedostopäätteitä, mutta päätteen muuttaminen ei muuta tiedostomuotoa millään tavalla.

 • Mikä on tiedostopolku tietokoneessa?

  Tiedostopolku on tiedoston sijainti, joka perustuu tietokoneen tiedostojärjestelmään. Absoluuttiset tiedostopolut sisältävät juurihakemiston ja taltion, hakemiston ja tiedostonimen. Suhteelliset tiedostopolut edustavat vain osaa koko tiedostopolusta.

 • Mikä on PDF-tiedosto tietokoneessa?

  PDF-tiedosto on Adobe Portable Document Format -tiedosto. Käyttöoppaat, e-kirjat ja muut asiakirjat ovat tässä muodossa, joka sisältää kuvia, tekstiä ja muita elementtejä. Voit avata, muokata ja muuntaa PDF-tiedostoja Adobe Acrobat Readerissa ja muissa PDF-lukuohjelmissa.

 • Mikä on väliaikainen tiedosto tietokoneessa?

  Väliaikaiset tiedostot tallentavat tietoja käyttöjärjestelmäsi tilapäistä käyttöä varten. Sinun ei siis tarvitse tallentaa näitä tiedostoja. Voit poistaa väliaikaiset tiedostot tilan säästämiseksi etsimällä temp kansio poistaaksesi valitut tiedostot. Voit myös käyttää rd komento komentokehotteessa.

Por Markus