GettyImages 1088148414 2e955b98d0b4414b8dcf75d7bd7afa38

Jos olet perehtynyt laskentataulukoihin, kuten Microsoft Exceliin, ymmärrät jo, kuinka tietoja käytetään taulukoiden kanssa. Tietokannat käyttävät myös taulukoita tietojen tallentamiseen, hallintaan ja hakemiseen.

Käytät jo tietokantoja

Et ehkä ymmärrä sitä, mutta kohtaat jatkuvasti tietokantojen voiman päivittäisessä elämässäsi. Kun esimerkiksi kirjaudut verkkopankkitilillesi, pankkisi vahvistaa ensin kirjautumistunnuksesi käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ja näyttää sitten tilisi saldon ja mahdolliset tapahtumat. Kulissien takana oleva tietokanta arvioi käyttäjätunnuksesi ja salasanasi yhdistelmän ja tarjoaa pääsyn tiliisi. Sitten se suodattaa tapahtumasi näyttääkseen ne päivämäärän tai tyypin mukaan pyynnöstäsi.

Tietokannat vs laskentataulukot

Tietokannat eroavat laskentataulukoista siinä, että ne pystyvät paremmin tallentamaan suuria tietomääriä ja käsittelemään niitä eri tavoilla. Tässä on vain muutamia tietokannan kanssa suoritettavia toimintoja, joita on vaikea, ellei mahdoton, suorittaa laskentataulukon avulla:

 • Hae kaikki tietueet, jotka täyttävät tietyt kriteerit
 • Päivitä tietueet kerralla
 • Ristiviittaukset tietueisiin eri taulukoissa
 • Suorita monimutkaisia ​​aggregaatiolaskelmia

Tietokannan elementit

Tietokanta koostuu useista eri taulukoista. Kuten Excel-taulukot, tietokantataulukot koostuvat sarakkeista ja riveistä. Jokainen sarake vastaa määritettä ja jokainen rivi vastaa yhtä tietuetta. Harkitse esimerkiksi tietokantataulukkoa, jossa on yrityksen X 50 työntekijän nimet ja puhelinnumerot. Taulukon sarakkeet on merkitty «Etunimi», «Sukunimi» ja «Puhelinnumero». Jokaisella rivillä on vastaavat tiedot yhdelle henkilölle. Koska ihmisiä on 50, taulukossa on 50 syöttöriviä ja yksi tarrarivi. Jokaisella tietokannan taulukolla on oltava yksilöllinen nimi ja jokaisella taulukolla on oltava ensisijainen avainsarake, jotta jokaisella rivillä (tai tietueella) on yksilöllinen kenttä sen tunnistamiseksi. Tietokannan tiedot on suojattu: rajat, jotka panevat täytäntöön tietoja koskevat säännöt niiden yleisen eheyden varmistamiseksi. A ainutlaatuinen rajoitus estää ensisijaisen avaimen kopioimisen. A ohjausrajoitus määrittää, minkä tyyppisiä tietoja voit syöttää. Esimerkiksi Nimi-kenttä voi hyväksyä pelkkää tekstiä, mutta sosiaaliturvatunnus-kentän on sisällettävä tietty numerosarja. Yksi tietokannan tehokkaimmista ominaisuuksista on kyky luoda suhteita taulukoiden välille käyttämällä vieraita avaimia. Sinulla on esimerkiksi Asiakkaat- ja Tilaukset-taulukko. Kaikki asiakkaat voidaan liittää tilaukseen Tilaukset-taulukossasi. Tilaukset-taulukko voidaan puolestaan ​​linkittää Tuotteet-taulukkoon. Tämä menetelmä yksinkertaistaa tietokannan suunnittelua, jolloin voit järjestää tiedot luokkien mukaan sen sijaan, että yrittäisit laittaa kaikki tiedot yhteen tai vain muutamaan taulukkoon.

Tietokannan hallintajärjestelmä

Tietokanta sisältää vain dataa. Jotta voit todella hyödyntää näitä tietoja, tarvitset tietokannan hallintajärjestelmän. DBMS on itse tietokanta sekä ohjelmistot ja toiminnot, joita tarvitaan tietojen hakemiseen tai lisäämiseen. DBMS luo raportteja, valvoo tietokantasääntöjä ja -rajoituksia sekä ylläpitää tietokantakaaviota. Ilman DBMS:ää tietokanta on vain kokoelma bittejä ja tavuja, joilla on vähän merkitystä. Jos haluat kokeilla tietokannan luomista, tietokantaohjelma, kuten Microsoft Access, on hyvä paikka aloittaa.

FAQ

 • Mikä on tietokantaskeema?

  Tietokannan skeema on sen rakenne. Se määrittää, mitä tietoja tai esineitä voivat päästä tietokantaan, ja määrittää niiden välisen suhteen. Kaaviot määritellään yleensä SQL:n (Structured Query Language) avulla.

 • Mikä on relaatiotietokanta?

  Relaatiotietokanta tallentaa tietopisteitä, jotka liittyvät toisiinsa. Se järjestää tiedot yhteen tai useampaan taulukkoon, joista jokaisella on yksilöllinen avain, joka tunnistaa ne.

 • Mikä on tietokantakysely?

  Kysely on yksinkertaisesti tietopyyntö tietokannasta. Tiedot voivat tulla yhdestä tai useammasta tietokannan taulukosta tai muista kyselyistä. Esimerkiksi aina, kun kirjoitat Google-haun, lähetät hakukyselyn.

 • Mikä on tietokantatietue?

  Tietue on joukko tietoja, jotka on tallennettu taulukkoon. Tietueita kutsutaan myös joskus monikko.

 • Mikä on vierasavain tietokannassa?

  Vierasavain on yleinen komponentti, joka linkittää tiedot kahdessa taulukossa. Vierasavain viittaa toisen taulukon ensisijaiseen avaimeen vanhempien taulukko. Taulukkoa, jossa on vierasavain, kutsutaan nimellä lasten pöytä.

 • Mikä on tietokannan entiteetti?

  Entiteetti on tietokannassa oleva objekti. Se voi olla henkilö, paikka, yksikkö tai mikä tahansa abstrakti käsite, josta haluat tallentaa tietoja. Esimerkiksi koulun tietokanta voi sisältää opiskelijoita, opettajia ja kursseja kokonaisuuksina.

Por Markus