GettyImages 158667499 59af4523396e5a0010a8164f

GPS suuntima on kompassin suunta nykyisestä sijainnistasi aiottuun määränpäähän. Se kuvaa määränpään tai kohteen suunnan. Jos katsot suoraan pohjoiseen ja haluat mennä suoraan takanasi olevaan rakennukseen, suunta olisi etelään.

‘laakerin’ määritelmä

Termi edelsi GPS:ää. Matemaatikot laskivat suuntiman käsin vuosisatoja ennen kuin satelliitit tekivät navigoinnista niin yksinkertaista kuin napin painallus. Perinteisesti suuntima mitataan asteina ja lasketaan myötäpäivään todellisesta pohjoisesta. Se esitetään yleensä kolmella numerolla. Esimerkiksi idän suunnan suuntima on 090°. Suuntimaa kutsutaan joskus «todelliseksi suuntimaksi», koska se on suhteessa todelliseen pohjoiseen. GPS-navigaatiossa suuntimaa kutsutaan joskus «karhuksi seuraavaan reittipisteeseen». Suuntima ja suunta eivät ole keskenään vaihdettavissa. Suuntima viittaa kahden paikan väliseen suhteeseen, kun taas suunta viittaa pohjoiseen, itään, etelään ja länteen.

Suuntima GPS-navigaatiossa

Global Positioning System (GPS) on Yhdysvaltain ilmavoimien operoima navigointisatelliittien verkosto. Se lähettää maantieteellisen sijainnin, ajan ja säätiedot maan päällä oleville GPS-vastaanottimille. Yhdysvaltain hallitus ylläpitää GPS:ää ja tarjoaa ilmaisen pääsyn siihen. GPS-toiminnallisuudesta on tullut yleinen ominaisuus useimmissa älypuhelimissa ja monissa muissa nykyaikaisissa elektronisissa laitteissa. Näin ollen GPS:ää käytetään usein viitattaessa laitteisiin, joissa on GPS-ominaisuudet, eikä globaalia paikannusjärjestelmää. Kaikki GPS-ohjelmistot perustuvat samaan taustalla olevaan infrastruktuuriin, joten mikään GPS-sovellus ei pysty laskemaan suuntimaa paremmin kuin toinen. Kun syötät aiotun määränpään älypuhelimella tai muulla GPS-laitteella, GPS-antenni näyttää missä olet suhteessa määränpäähän. Näiden tietojen avulla se voi laskea suuntiman tai suunnan, jolla pääset määränpäähäsi. Suuntima lasketaan lähimpään asteeseen ja on yleensä suorin reitti pisteestä A pisteeseen B. Jotkut laitteen kartat tarjoavat vaihtoehtoisia reittejä määränpäähän. Suuntima pysyy kuitenkin olennaisesti samana, koska määränpääsi on edelleen tietyn suunnan päässä nykyisestä sijainnistasi riippumatta valitsemastasi reitistä.

Miten laakeri lasketaan?

Suuntima lasketaan kulmana, joka mitataan asteina myötäpäivään todellisesta pohjoisesta. Kulman kärki edustaa nykyistä sijaintiasi, kun taas molemmat säteet osoittavat pohjoiseen ja kohti kohdemäärääsi. Voit laskea suuntiman kahden pisteen välillä manuaalisesti käyttämällä karttaa, kompassia ja astemittaria. Jos kuitenkin tiedät kyseisten pisteiden tarkat leveys- ja pituusasteet, voit käyttää seuraavaa kaavaa:

β = atan2(X,Y)

Laske X ja Y seuraavasti:

X = cos θb * sin ∆L

Y = cos a * sin θb – sin θa * cos θb * cos ∆L

Sillä aikaa:

  • l tarkoittaa pituusaste.
  • edustaa leveysastetta.
  • onko se matalampi.

GPS-tekniikan avulla puhelimesi pystyy ratkaisemaan tämän kaltaisia ​​monimutkaisia ​​yhtälöitä silmänräpäyksessä.

Miksi GPS osoittaa minut väärään suuntaan?

Jos käytät navigointiin puhelimesi GPS:ää, saatat huomata, että kompassi ja kulkusuunta eivät aina ole samassa tahdissa, varsinkin jos seisot paikallaan tai liikut hitaasti. Tämä johtuu siitä, että GPS-laitteet laskevat suuntiman ennen kulkusuunnan laskemista. GPS-laitteet laskevat suuntiman kohdekoordinaattien ja GPS-vastaanottimen nykyisen sijainnin perusteella. Sitten GPS määrittää tarkan suunnan, jonka sinun tarvitsee matkustaa mittaamalla sijaintisi noin sekunnin välein. Jos olet paikallaan tai liikut hitaasti, kulkusuuntaa ei voida laskea, mikä voi aiheuttaa mittausvirheitä. Kun liikut tasaisella nopeudella, GPS on erittäin luotettava. Global Positioning Systemin huolellisen luonteen vuoksi GPS-laitteesi laskee suuntiman aina tarkasti. Joskus se voi kuitenkin johtaa sinut väärään suuntaan. GPS-laitteesi ottaa huomioon tien saavutettavuuden ja kunnon, joten saattaa vaikuttaa siltä, ​​että se ohjaa sinua «väärään» suuntaan, vaikka olisit oikeilla jäljillä.

Por Markus