https encryption 1bbe10851027445ab2d8f01613beb8a0

Mitä tietää

  • Porttia 443 käyttävät tietokoneet reitittämään verkkoliikennettä Internetissä verkkopalvelimien kautta.
  • Se muodostaa salatun yhteyden verkkopalvelimeen.
  • Sivustot, jotka alkavat «https://» ja käyttävät lukkokuvaketta, muodostavat yhteyden kyseiseen verkkopalvelimeen portin 443 kautta.

Portti 443 on virtuaalinen portti, jota käytetään Internet-verkkoliikenteeseen ja yhteystarkoituksiin. On olemassa monia erilaisia ​​portteja, kun puhumme tietokoneista. Verkkoportit eivät ole tietokoneen tai muun laitteen fyysisiä portteja. Sen sijaan ne ovat virtuaalisia. Verkkoportit ovat numeroituja osoitteita, kuten portti 80, portti 443, portti 22 ja portti 465, joiden avulla tietokoneet voivat reitittää oikeanlaisen verkkoliikenteen oikeaan paikkaan.

Mitä varten portit ovat?

Kun vierailet verkkosivustolla, tietokoneesi ottaa yhteyttä palvelimeen, joka isännöi sitä. Se etsii yhteyttä HTTP- tai HTTPS-portista, koska ne liittyvät verkkoliikenteeseen. Palvelin muodostaa yhteyden molempiin portteihin ja palauttaa verkkosivuston tiedot, jotka tietokoneesi vastaanottaa samassa portissa.

Portit eivät ainoastaan ​​varmista, että verkkoyhteydet pääsevät oikeaan paikkaan, vaan ne myös estävät liikennettä hämmentymästä. Portit ovat arvokkaita myös turvallisuussyistä. Voit hallita, mitkä ovat avoinna ja käytettävissä, joko tietokoneellasi tai verkkopalvelimella. Estämällä pääsyn käyttämättömiin portteihin joko palomuurin tai muun mekanismin avulla voit minimoida tavat, joilla hyökkääjä voi päästä tietokoneeseesi.

Mihin portti 443 on tarkoitettu?

Oletko koskaan nähnyt lukon URL-osoitteen vieressä selaimesi osoitepalkissa? Olet ehkä jopa huomannut «https://»-osoitteen «http://» sijaan verkkosivuston URL-osoitteen alussa. Kummassakin tapauksessa olet muodostanut yhteyden verkkosivustoon käyttämällä suojattua HTTPS-protokollaa HTTP:n sijaan.

Kuva, jossa lukkokuvake https-suojausominaisuuden vieressä

HTTPS muodostaa salatun yhteyden verkkopalvelimeen salaamattoman HTTP-yhteyden sijaan. Koska HTTP ja HTTPS ovat kaksi eri protokollaa, ne käyttävät kahta eri porttia. HTTP on saatavilla portissa 80 ja HTTPS portissa 443. Aina kun muodostat yhteyden verkkosivustolle, joka alkaa «https://» tai näet lukkokuvakkeen, muodostat yhteyden kyseiseen verkkopalvelimeen portissa 443.

Miksi portti 443 on tärkeä?

Portti 443 on oletusportti kaikessa suojatussa HTTP-liikenteessä, mikä tarkoittaa, että se on ehdottoman välttämätön useimmille nykyaikaisille verkkotoiminnoille. Salaus on tarpeen tietojen suojaamiseksi, koska ne kulkevat tiellään tietokoneesi ja verkkopalvelimen välillä. Tämä salaus estää asioita, kuten salasanojasi ja sivuilla näkyviä arkaluontoisia tietoja (kuten pankkitiedot), vakoilemasta ketään liikkeellä ollessasi. Tavallisella HTTP:llä portin 80 kautta kaikki tietokoneesi ja verkkosivuston välinen vaihto on kaikkien saatavilla pelkkänä tekstinä. Port 443 mahdollistaa myös verkkosivustojen käytön sekä HTTP:n että HTTPS:n kautta. Useimmat verkkosivustot on määritetty toimimaan HTTPS:n kanssa portin 443 kautta, mutta jos se ei jostain syystä ole käytettävissä, verkkosivusto toimii edelleen HTTPS:n kautta portissa 80. Aiemmin kaikki selaimet eivät tukeneet HTTPS:ää, mikä tarkoittaa, että se on yleisesti saatavilla. Nyt useimmat suuret selaimet ovat kuitenkin siirtyneet merkitsemään HTTPS-liikennettä tarjoamattomat verkkosivustot turvattomiksi.

Kuinka käyttää porttia 443?

Kun selaat Internetiä, tavallisen ihmisen ei yleensä tarvitse tehdä mitään muodostaakseen yhteyden portin 443 kautta. Voit kirjoittaa «https://» manuaalisesti käyttämillesi URL-osoitteille, mutta se ei yleensä ole välttämätöntä. Varmistaaksesi, että käytät HTTPS:ää aina kun mahdollista, tutustu Electronic Frontier Foundationin (EFF) HTTPS Everywhere -lisäosaan. Se on saatavana Chromelle, Firefoxille ja Operalle.

HTTPS Everywhere -selainlaajennus

Palvelimen järjestelmänvalvojien tulee kuitenkin olla erityisen huolellisia varmistaakseen, että heidän verkkosivustonsa ovat saatavilla portissa 443. Sinun on määritettävä verkkopalvelinsovelluksesi (kuten Apache tai Nginx) palvelemaan verkkosivustoasi portissa 443; Jotta salaus toimisi, tarvitset salaussertifikaatin. Voit ostaa niitä verkkoisäntältäsi tai useilta varmenneviranomaisilta. LetsEncrypt on toinen erinomainen vaihtoehto ilmaisille SSL-salausvarmenteille.

Por Markus