control panel applets 5a46623113f129003723917b

Windowsin Ohjauspaneelin yksittäisiä osia kutsutaan Ohjauspaneelin sovelmiksi. Niitä kutsutaan yleensä oikeudenmukaisiksi omenat. Jokaista Ohjauspaneeli-sovelmaa voidaan pitää pienoisohjelmana, jota voidaan käyttää useiden Windowsin eri alueiden asetusten määrittämiseen. Nämä sovelmat on ryhmitelty yhteen paikkaan, Ohjauspaneeliin, jotta niitä on helpompi käyttää kuin tietokoneellesi asennettua tavallista sovellusta.

Mitkä ovat ohjauspaneelin eri sovelmat?

Windowsin Ohjauspaneelia varten on monia sovelmia. Jotkut ovat ainutlaatuisia yksittäisille Windows-versioille, yleensä nimen perusteella, mutta suurin osa niistä on sama Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista ja Windows XP. Esimerkiksi Ohjelmat ja ominaisuudet ja Oletusohjelmat ohjelmien asentamiseen tai poistamiseen käytettyjä sovelmia ja Windowsin ominaisuuksia kutsuttiin aiemmin Lisää tai poista ohjelmia ennen Windows Vistaa. Windows Vistasta Windows 8:aan voit asentaa Windows-käyttöjärjestelmän päivitykset Windows Updaten ohjauspaneelin sovelman kautta. Yksi, joka on hyödyllinen monille ihmisille, on Järjestelmä Ohjauspaneelin sovelma. Tämän sovelman avulla voit tarkistaa, mikä Windows-versio sinulla on, ja nähdäksesi järjestelmän perustiedot, kuten kuinka paljon RAM-muistia tietokoneeseen on asennettu, tietokoneen koko nimen, onko Windows aktivoitu ja paljon muuta. Kaksi muuta suosittua sovelmaa ovat Device Manager ja Administrative Tools.

Avaa Applets Ohjauspaneelista

Ohjauspaneelin sovelmia käytetään yleensä itse ohjauspaneelista. Valitse ne samalla tavalla kuin avaisit mitä tahansa tietokoneella. Useimmat sovelmat voidaan kuitenkin käyttää myös Komentorivi-valintaikkunan ja Suorita erityiskomennoilla kautta. Jos muistat komennon, on paljon nopeampaa käyttää Suorita-valintaikkunaa avataksesi sovelman kuin napsauttaa/napauttaa Ohjauspaneelia. Esimerkki voidaan nähdä Ohjelmat ja ominaisuudet omena. Voit avata tämän sovelman nopeasti ja poistaa ohjelmia kirjoittamalla ohjaa appwiz.cpl komentokehotteessa tai Suorita-valintaikkunassa. Toinen, jota ei ole niin helppo muistaa, on: control /name Microsoft.DeviceManager, jonka voit luultavasti arvata, on komento, jota käytetään avaamaan Laitehallinta. Katso Windowsin Ohjauspaneelin komentoluettelomme luettelo kustakin Ohjauspaneelin sovelmasta ja sen komennoista.

Lisätietoja ohjauspaneelin sovelmista

Jotkut ohjauspaneelin sovelmat voidaan avata ilman erityistä komentoa tai jopa avaamatta Ohjauspaneelia. Yksi on Personointi (tai Näyttö ennen Windows Vistaa), joka voidaan myös käynnistää napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella tai napauttamalla ja pitämällä painettuna työpöytää. Jotkut kolmannen osapuolen ohjelmat asentavat sovelmia Ohjauspaneeliin, jotta käyttäjän on helpompi käyttää tiettyjä sovellusasetuksia. Tämä tarkoittaa, että tietokoneessasi saattaa olla muita kuin Microsoftin sovelmia. Ohjelma IObit Uninstaller, joka on vaihtoehto sisäänrakennetulle Windowsille Ohjelmat ja ominaisuudet työkalu, on ilmainen asennuksen poisto, jota voidaan käyttää Ohjauspaneeli-sovelman kautta. Joitakin muita sovelmia, jotka on saatettu asentaa muiden kuin Microsoftin ohjelmien ja apuohjelmien kanssa, ovat Java, NVIDIA ja Flash. Rekisteriavaimet alla HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion käytetään pitämään rekisteriarvoja, jotka kuvaavat ohjauspaneelin sovelmina käyttämien CPL-tiedostojen sijaintia sekä CLSID-muuttujien sijaintia sovelmissa, joihin ei ole liitetty CPL-tiedostoja. Nämä rekisteriavaimet ovat: ExplorerControlPanelNameSpace ja OhjauspaneeliCpls — jälleen molemmat ovat HKEY_LOCAL_MACHINE-rekisteripesässä.

FAQ

  • Mitkä ovat sovelmien rajoitukset?

    Sovelmat eivät voi muokata tiedostoja, ladata kirjastoja tai kommunikoida palvelimien kanssa, jotka sijaitsevat sovelman tallennuspaikan ulkopuolella. Online Java-sovelmat eivät voi käyttää tiettyjä järjestelmän ominaisuuksia, eivätkä ne voi suorittaa ohjelmia tietokoneellasi.

  • Mikä on Java-sovelma?

    Java-sovelmat ovat pieniä ohjelmia, jotka toimivat verkkoselaimessa. Sinun on otettava Java käyttöön Chromessa, jotta voit käyttää Java-sovelmia.

  • Mikä on IFTTT-sovelma?

    IFTTT on ilmainen verkkopohjainen palvelu mukautettujen sovelmien luomiseen sovellusten yhdistämiseksi. IFTTT-sovelmat ovat pohjimmiltaan ehdollisia lauseita, jotka luovat ketjureaktion vähintään kahden sovelluksesi välille, mistä johtuu nimi «Jos tämä sitten tuo».

Por Markus