GettyImages 690157872 5abdb0b93128340037fb2cf8

Integrated Services Digital Network (ISDN) on verkkotekniikka, joka tukee samanaikaisen puhe- ja dataliikenteen digitaalista siirtoa sekä video- ja faksitukea yleisen puhelinverkon kautta. ISDN:stä tuli suosittu ympäri maailmaa 1990-luvulla, mutta se on suurelta osin syrjäytynyt nykyaikaisilla kaukoverkkotekniikoilla.

ISDN:n historia

Kun televiestintäyritykset siirsivät vähitellen puhelininfrastruktuurinsa analogisesta digitaaliseen, yhteydet yksittäisiin koteihin ja yrityksiin – joka tunnetaan «viimeisen mailin» verkkona – säilyivät vanhoilla signaalistandardeilla ja kuparijohdolla. ISDN on suunniteltu tapana siirtyä digitaalisiin signaaleihin. Yritykset pitivät erityisesti arvoa ISDN:stä, koska niiden verkkojen oli tuettava pöytäpuhelimien ja faksien lisääntymistä.

ISDN:n käyttö Internet-yhteyteen

Monet ihmiset esiteltiin ensimmäisen kerran ISDN:ään vaihtoehtona perinteiselle puhelinverkkoyhteydelle. Vaikka kotitalouksien ISDN-Internet-palvelujen kustannukset olivat suhteellisen korkeat, jotkut kuluttajat olivat valmiita maksamaan enemmän palvelusta, joka mainosti jopa 128 Kbps:n yhteysnopeuksia verrattuna 56 Kbps:n (tai pienempään) puhelinverkkoyhteyksien nopeuteen. ISDN-internet-yhteyden muodostaminen vaati digitaalisen modeemin perinteisen modeemin sijaan sekä palvelusopimuksen ISDN-palveluntarjoajan kanssa. Viime kädessä paljon nopeammat verkkonopeudet, joita tukevat uudemmat laajakaistaiset Internet-tekniikat, kuten DSL, ajoivat useimmat asiakkaat pois ISDN:stä. Vaikka muutamat ihmiset käyttävät sitä edelleen harvemmin asutuilla alueilla, joilla parempia vaihtoehtoja ei ole saatavilla, useimmat Internet-palveluntarjoajat ovat lopettaneet ISDN-tukensa.

ISDN:n taustalla oleva tekniikka

ISDN toimii tavallisten puhelinlinjojen tai T1-linjojen (E1-linjojen joissakin maissa) kautta, eikä se tue langattomia yhteyksiä. ISDN-verkoissa käytetyt standardisignalointimenetelmät tulevat tietoliikennesektorilta, mukaan lukien Q.931 yhteyksien muodostamiseen ja Q.921 linkkikäyttöön.

Kaksi päämuotoa

ISDN:n kaksi pääversiota ovat:

  • Perusnopeusliitäntä (BRI-ISDN): ISDN-muoto, jonka kuluttajat pitävät Internet-yhteyden vaihtoehdoksi, BRI toimii tavallisten kuparipuhelinlinjojen kautta ja tukee 128 Kbps:n tiedonsiirtonopeutta sekä lähetyksissä että latauksissa. Kaksi 64 Kbps:n datakanavaa, joita kutsutaan verkkopalvelukanaviksi (kutsutaan myös DS-0-linkeiksi televiestinnässä), kuljettavat dataa, kun taas 16 kbps:n kanava käsittelee ohjaustietoja. Teleoperaattorit kutsuvat joskus tätä palvelua ISDN2 viitaten kahden datakanavan asetuksiin.
  • Ensisijainen nopeusliitäntä (PRI-ISDN): Tämä nopea ISDN-muoto tukee täydellisiä T1-nopeuksia 1 544 Mbps ja jopa 2 048 Mbps E1:ssä. T1:ssä PRI käyttää 23 rinnakkaista siirtotiekanavaa, joista jokaisella on 64 kbit/s liikennettä, verrattuna kahteen sellaiseen BRI:n kanavaan. Euroopassa ja Aasiassa palveluntarjoajat kutsuvat tätä palvelua usein nimelläISDN30 koska näissä maissa käytetyt E1-linjat tukevat 30 operaattorikanavaa.

Kolmas muoto

Kolmas muoto ISDN kutsutaan Laajakaista (B-ISDN) määriteltiin myös. Tämä edistynein ISDN-muoto on suunniteltu skaalautumaan satoihin Mbps:iin, kulkemaan valokuitukaapeleiden yli ja käyttämään ATM:ää kytkentätekniikana. Laajakaista ISDN ei ole koskaan saavuttanut yleistä käyttöä.

Por Markus