hlgbbc 5d2f144bf2024b70ae29847e274ea753

Hybrid Log Gamma HDR tai HLG HDR on British Broadcasting Corporationin (BBC) ja Japan Broadcasting Corporationin (NHK) kehittämä suuren dynaamisen alueen kuvastandardi. Vaikka sitä voidaan pitää muiden HDR-standardien, kuten HDR10, HDR10+ ja Dolby Vision, kilpailijana, se on suunniteltu enemmän TV-lähetyksiin kuin suoratoistoon tai paikallisesti tuotettuun mediaan.

Mikä on HLG?

HLG on HDR-standardi, joka on suunniteltu lisäämään HDR-yhteensopivuutta lähetettäviin TV-signaaleihin ja säilyttämään samanlaisen yksinkertaisuuden kuin itse lähetysdatan lisäämättä paljon ylimääräisiä kaistanleveysvaatimuksia. Sen avulla lähetystoiminnan harjoittajat voivat lähettää laajan dynaamisen alueen signaalia HDR- ja SDR-televisioiden tukemana, mikä vähentää huomattavasti lähetyssignaalin kustannuksia ja monimutkaisuutta.

HLG on rojaltivapaa, toisin kuin erikoisemmat standardit, kuten Dolby Vision, ja toisin kuin muut HDR-standardit, se ei käytä metatietoja kertoakseen televisiolle, kuinka HDR-sisältö näytetään.

Tarvitsenko HLG:tä uuteen televisiooni?

Jos aiot katsoa televisiolähetystä uudella televisiollasi, on hyvä idea ostaa HLG-tuella varustettu televisio, koska lähetystoiminnan harjoittajat käyttävät sitä vähitellen yhä enemmän. Esimerkiksi Sky UK ilmoitti vuonna 2020, että sen Sky Q -satelliittitelevisio tukee jatkossa HLG-sisältöä. Osa suoratoistosisällöstä käyttää myös HLG HDR -standardia. Voit esimerkiksi suoratoistaa BBC:n Planet Earth II -sarjan (jotkut segmentit) ja Blue Planet II -sarjoja iPlayer-sovelluksesta HLG HDR:llä.

Miten HLG toimii?

Vaikka tulos on samanlainen kuin muut HDR-standardit, HLG HDR on suunniteltu televisiolähetyksiin ensisijaisesti suoratoiston tai paikallisen median toiston sijaan. Se toimii kuitenkin hieman eri tavalla kuin HDR10, HDR10+ ja Dolby Vision.

HLG koodaa HDR-tietonsa yhdeksi laaja-alaiseksi signaaliksi, joka on yhteensopiva sekä SDR- että HDR-televisioiden kanssa. Tämän seurauksena SDR-televisiot eivät tue lainkaan muita HDR-standardeja. Tämä puolittaa lähetyksiin tarvittavan lähetyskaistanleveyden. SDR-televisiot, jotka yrittävät toistaa HLG-sisältöä, näyttävät kuitenkin oletuskuvan, vaikka kohokohdissa on tilaa lisäyksityiskohtiin. HLG HDR saavuttaa myös parannetun dynaamisen alueensa ilman metatietojen käyttöä. Dolby Vision ja HDR käyttävät 10+ metadataa kertoakseen näytölle, kuinka, milloin ja missä kirkkautta voidaan säätää vastaavasti, HLG pidättäytyy siitä, että tiedot menetetään usein lähetyksen aikana.

Mitkä televisiot tukevat HLG:tä?

Uusimmissa Sonyn, LG:n, Samsungin ja Panasonicin televisioissa on HLG-tuki useimmille lippulaivamalleille. Huipputelevisiot tukevat yleensä tätä muiden HDR-standardien lisäksi. Se ei kuitenkaan ole yhtä yleinen kuin HDR10, etenkään niche-valmistajien ja projektorien keskuudessa, vaikka se kasvattaakin suosiota joka vuosi.

FAQ

  • Mistä tiedän, onko televisioni HLG-yhteensopiva?

    Jos sinulla on vuonna 2016 tai uudempi valmistettu HDR-televisio, se on todennäköisesti yhteensopiva HLG HDR:n kanssa. Voit myös ottaa yhteyttä valmistajaan tai etsiä merkkiä ja mallia verkosta selvittääksesi, onko kyseessä HLG HDR -televisio.

  • Mikä on HLG kamerassa?

    HLG on HDR-muoto, jota joskus käytetään valokuvauksessa. Esimerkiksi joissakin kameroissa se on tapa kaapata HDR-kuva näyttöpohjaista katselua varten. Se voidaan tallentaa muuhun muotoon, kuten HSP-tiedostoon.

Por Markus