aerial blog blogger 990819 5c5fba1746e0fb000127c901

Kaikki, jotka käyttävät sähköpostia, joutuvat käsittelemään roskapostia, joka tunnetaan myös nimellä roskaposti. Ainakin se täyttää postilaatikot ja vie arvokasta aikaa; pahimmillaan se johtaa pahaa aavistamattomat vastaanottajat harhaan paljastamaan henkilökohtaisia ​​tietoja tai lähettämään rahaa tuntemattomalle taholle. Roskaposti on niin yleistä, että useimmat sähköpostipalveluntarjoajat tarjoavat työkaluja roskapostin ilmoittamiseen ja estoon.

Mitkä ovat esimerkkejä roskapostista?

Ellet käytä suodattimia harkiten, postilaatikossasi on todennäköisesti tällä hetkellä ainakin vähän roskapostia. Roskaposti koostuu:

 • Sähköpostiviestit, joita et ole pyytänyt tuntemattomilta lähettäjiltä.
 • Ei-toivotut kaupalliset sähköpostiviestit, jotka lähetetään joukkona, usein ostetulla (tai varastetulla) postituslistalla, joka sisältää osoitteesi.
 • Väärennetyt viestit, jotka näyttävät lähetetyiltä luotettavista lähteistä ja yrittävät huijata sinua antamaan henkilökohtaisia ​​tietojasi.
 • Harhaanjohtavat viestit tuntemiltasi ihmisiltä, ​​joiden sähköpostitilit on hakkeroitu.

Kaikki roskaposti ei ole laitonta, mutta jotkut ovat.

Mikä ei ole roskapostia?

Tilaamasi uutiskirjeet, sähköposti yliopistokaverilta, ilmoitukset, joita olet pyytänyt sosiaalisilta verkostoilta, ja useimmat viestit ihmisiltä, ​​jotka yrittävät ottaa sinuun henkilökohtaisesti yhteyttä, eivät ole roskapostia. Joskus on vaikea erottaa roskapostia laillisista viesteistä. Esimerkiksi:

 • Uutiskirje, johon joku on tilannut sinut, ei ole roskapostia, vaan erilaista sähköpostin väärinkäyttöä.
 • Tuntemattomalta lähettäjältä lähetetty joukkosähköposti, jonka toivot tervetulleeksi ja josta pidät apua, ei välttämättä ole roskapostia.

Mikään sähköposti, jota pyydät tavalla tai toisella, ei ole roskapostia, vaikka se olisi myöhemmin ärsyttävää.

Miksi roskapostia on olemassa?

Roskaposti kukoistaa, koska se toimii. Ihmiset ostavat tuotteita, joita mainostetaan roskapostissa. Kun tarpeeksi ihmisiä vastaa roskapostiviestiin, lähettäjä tekee voittoa (tai saa tietoa) ja häntä kannustetaan lähettämään lisää roskapostia. Vain pieni osa lähetetystä roskapostista tarvitsee tuloja, jotta roskapostia levittävä yritys ylittää kannattavuusrajan. Roskapostin lähettäminen on halpaa.

Miksi roskaposti on huonoa?

Roskaposti voi olla enemmän kuin haittaa. Sen käsitteleminen, suodattaminen tai manuaalinen poistaminen vie aikaa, rahaa ja resursseja. Roskapostin yleisyys ja roskapostin estämiseen tarvittavat resurssit vähentävät sähköpostin vetovoimaa välineenä. Lisäksi saatat kokea muita kielteisiä vaikutuksia.

 • Vastaaminen yhteen ei-toivottuun mainokseen voi päätyä useiden kauppiaiden postituslistoille, jolloin tilillesi pääsee enemmän roskapostia.
 • Jos vastaat sähköpostin lähettäjälle, joka valheellisesti teeskentelee olevansa joku tuttusi, kuten pankkisi, vaarana on luovuttaa henkilötietosi tuntemattomalle henkilölle ilkeämielisesti. Identiteettivarkaus on suuri ongelma. Älä tee muiden varastamasta sinun omasi helpoksi.
 • Osa roskapostista on laitonta. Ei-toivottu sähköposti, joka on seksuaalisesti häiritsevää tai sisältää lapsipornografiaa, on laitonta. Tämä koskee myös yrityksiä saada luottokorttitietosi.
 • Roskaposti saalistaa kokemattomia tai naiivia sähköpostin käyttäjiä.

Mitä tehdä roskapostia vastaan

Tässä on muutamia tapoja suojautua roskapostilta:

 • Älä avaa sitä. Parasta postilaatikkoosi saapuvaa roskapostia vastaan ​​on olla avaamatta sitä tai vastaamatta siihen millään tavalla. Jopa painamalla . napsauttaa Kirjaudu ulos Lähettäjä voi pitää sähköpostin alareunassa olevan hämärän positiivisena; se on todiste siitä, että olet lukenut sähköpostin ja ollut vuorovaikutuksessa sen kanssa. Se myös vahvistaa sähköpostiosoitteesi.

 • Älä anna henkilökohtaisia ​​tietoja. Älä koskaan anna henkilökohtaisia ​​tietoja vastauksena sähköpostiin, jossa pyydetään käyttäjänimeäsi, tilinumeroasi tai muita henkilökohtaisia ​​tietoja. Ole epäluuloinen. Jos saat sähköpostin pankistasi etkä ole varma sen oikeellisuudesta, soita pankkiin sähköpostin lähettämisen sijaan.

 • Etsi lähettäjä. Napsauta sähköpostin lähettäjän nimeä otsikossa ja tarkastele jokaisen epäilyttävän sähköpostin osoitetta. Se saattaa väittää, että se on Applelta tai luottokorttiyhtiöltäsi, mutta kun toimitusosoite on peräisin joe.smith tai joku maassa, jossa sinulla ei ole yhteystietoja, tiedät, että sinulla on roskapostiviesti.

  Esimerkki sähköpostin otsikosta.
 • Merkitse se roskapostiksi postilaatikkoosi. Ilmoita sähköpostista roskapostiksi sähköpostikäyttöliittymäsi roskaposti- tai roskapostiominaisuuden avulla. Sähköpostipalvelu oppii roskapostiraporteistasi vähentääkseen vastaanottamasi roskapostin määrää.

  Gmail ilmoittaa viestin roskapostiksi

 • Suodata se pois postilaatikostasi. Aseta sähköpostiohjelmasi suodattimet automaattisesti poistamaan viestit tietyltä henkilöltä tai yritykseltä, joka lähettää sinulle säännöllisesti roskapostia. Näin sinun ei koskaan tarvitse nähdä näitä viestejä.

FAQ

 • Millainen sähköpostihyökkäys on roskapostia?

  Roskaposti voi olla eräänlainen kyberhyökkäys. Joskus roskaposti on tietojenkalasteluhuijausta, joka yrittää varastaa tietoja uhrilta. Muissa tapauksissa lähettäjä voi yrittää huijata vastaanottajaa lataamaan haittaohjelmia tai antaa heille tietämättään rahaa.

 • Millaista viestintää liiketoiminnassa on roskaposti tai roskaposti?

  Roskaposti on ei-toivottua, yksisuuntaista viestintää, joka lähetetään sähköpostitse. Roskapostittajat käyttävät usein botteja lähettääkseen sähköposteja tuhansiin sähköpostiosoitteisiin siinä toivossa, että osa vastaanottajista vastaa.

Por Markus