PUPs 9ab918e6f909491f845c68e9712ea29e

Kun lataat ohjelmistoja jopa hyvämaineisista sivustoista, saat joskus enemmän kuin odotit. Et todennäköisesti edes ymmärrä, että sen jälkeen, kun olet ladannut haluamasi ohjelman, tietokoneellesi on hypännyt mahdollisesti ei-toivottuja ohjelmia, jotka tunnetaan myös nimellä PUP. PUPit voivat olla vaarattomia ja hyödyllisiä lisäosia haluamaasi ohjelmaan. Toisaalta ne voivat sisältää vakoiluohjelmia, mainosohjelmia, troijalaisia, matoja ja kaikenlaisia ​​ikäviä haittaohjelmia. Ne löytyvät mistä tahansa laitteesta, joka voi ladata ohjelman tai sovelluksen.

Mikä on PUP?

PUP (potentiaalisesti ei-toivottu ohjelma) on mikä tahansa ohjelma, jonka lataamista tietokoneellesi et ole erikseen hyväksynyt. Joskus ohjelmiston valmistaja päättää sisällyttää ne hyödyllisistä syistä. Esimerkiksi ohjelmiston mukana voi tulla kolmannen osapuolen asennusohjelma asennuksen helpottamiseksi. Tätä pidetään laillisena useimmissa tapauksissa ohjelmistolatausten mukana tulevien loppukäyttäjän lisenssisopimusten (EULA) vuoksi. EULA:t ovat usein niin pitkiä, että useimmat ihmiset ohittavat ne nähdäkseen sen hyväksyn nuppi. Useimmat ohjelmistovalmistajat kirjoittavat kuitenkin yleensä tällä kielellä muutaman rivin niputettuja ohjelmia koskeviin kirjoihin, mikä on käytäntö sisällyttää lisäohjelmia haluamaasi lataukseen. Sinun ei tarvitse hyväksyä EULA-sopimuksia. Lue otsikko pienellä painetulla tekstillä varmistaaksesi, että hyväksyt vain haluamasi ohjelman EULA:n. Sinun pitäisi silti pystyä hylkäämään EULA ja jatkamaan asennusta. Jos jokin ohjelma ei salli sinun asentaa sitä ilman lupaa, mieti tarkkaan, tarvitsetko sitä todella.

Mikä on PUP-virus?

PUP-virus viittaa tilanteisiin, joissa tämä lisäohjelmisto ei itse asiassa ole hyödyllinen ohjelma ollenkaan. Sen sijaan se on virus, joka yleensä esiintyy pienen ohjelman muodossa ladattavan ohjelmiston mukana. Joskus ohjelmiston valmistaja tietää siitä; joskus eivät. PUP-virus voi tulla mainosohjelmien, vakoiluohjelmien, troijalaisten, matojen ja muiden haittaohjelmien muodossa.

Kuinka PUP-virus toimii?

Koska näitä viruksia voi olla niin monissa eri muodoissa, ei ole yhtä tapaa toimia. Yksi voi käyttää järjestelmäsi resursseja, toinen voi varastaa salasanoja, kolmas voi lukita tietokoneesi ja vaatia lunnaita vapauttaakseen sen. Se voi olla Troijan hevonen, joka piileskelee laillisessa ohjelmistossa, kuten Artemis-viruksessa. Mahdollisuudet ovat todellakin loputtomat.

Mistä tiedän, onko minulla PUP-virus?

Varoitukset ovat yhtä erilaisia ​​kuin lataamasi PUP-tyyppi. Sinua voidaan estää lataamasta pelejä Steamin kaltaisilla sivustoilla, huomaat jatkuvat verkkosivustojen uudelleenohjaukset, kokea kuoleman sinisen näytön, nähdä naurettavan määrän ponnahdusikkunoita sivustolla, löytää uuden työkalupalkin verkkoselaimestasi ja paljon muuta. Pääasia tässä on, että näet epätavallisia asioita tietokoneellasi, tabletillasi tai älypuhelimellasi.

Kuinka saan tämän PUP-viruksen tai PUP-viruksen?

Ei-toivottuja ohjelmia löytyy yleensä ilmaissivustoilta, joilla voit ladata ilmaisia ​​ohjelmistoja, mutta voit saada niitä myös, kun napsautat epäilyttäviä linkkejä tai ponnahdusikkunoita.

Kuinka poistan PUP:n?

PUP:n poistaminen riippuu siitä, onko se vaaraton ohjelma vai virus. Jos esimerkiksi kyseessä on kolmannen osapuolen asennusohjelma, jota et enää tarvitse, voit yksinkertaisesti poistaa ohjelman tietokoneeltasi. Jos PUP on virus, se tarvitsee kovemman lähestymistavan.

  1. Jos näet ohjelman ja huomaat, että et tarvitse sitä, voit helposti poistaa sen ja kaikki sen tiedostot. Sekä Windowsissa että macOS:ssä on selkeät tavat poistaa sovelluksia, joita et enää halua käyttää.

  2. Jos epäilet, että PUP on virus, helpoin tapa on antaa hyvän virustorjuntaohjelman tehdä työ puolestasi. Useimmissa tapauksissa on hyvä idea käyttää sekä virustentorjunta- että haittaohjelmien torjuntaohjelmistoja tämäntyyppisten infektioiden poistamiseen. Jatkuvat haittaohjelmatartunnat voivat olla ärsyttäviä, mutta voit voittaa ne.

  3. Jos tartuttamasi PUP-virus on selaimen kaappaaja, sinun tulee poistaa epäilyttävät lisäosat ja laajennukset selaimestasi. Prosessi vaihtelee hieman laajennusten poistamisessa Safarista ja laajennusten poistamisesta käytöstä Chromessa. Chromessa voit myös käyttää Chrome Cleanup Toolia.

  4. Jos ongelma ilmenee mobiililaitteella, saatat joutua kokeilemaan erilaisia ​​tekniikoita viruksen poistamiseksi Androidista.

  5. Jos mikään näistä vaiheista ei ratkaise ongelmaa, voit käyttää Järjestelmän palauttamista palauttaaksesi tietokoneesi aikaisempaan kohtaan ennen PUP-viruksen tarttumista. Varmista, että valitset ajanjakson, jolloin olet varma, ettei tietokoneessasi ole vielä virusta.

Tarkista aina tietokoneesi virustorjuntaohjelmistolla jokaisen poistoyrityksen jälkeen varmistaaksesi, että uhka on poissa.

Kuinka voin välttää PUP- tai PUP-viruksen lataamisen uudelleen?

On olemassa muutamia tärkeitä tapoja, joilla voit vähentää mahdollisuuksiasi saada PUP tai saada PUP-virustartunta uudelleen.

  • Estä pentujen lataaminen. Ota käyttöön mahdollisuus havaita mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat virustorjuntaohjelmistossasi. Tämä auttaa sinua saamaan kiinni ohjelmista, jotka yrittävät liukua ohi, kun lataat muuten laillisia ohjelmia.
  • Päivitä virustorjuntaohjelmistosi ja haittaohjelmasuojasi säännöllisesti. Uusia virusmääritelmiä julkaistaan ​​päivittäin tai useammin. Vain nykyinen suojaus voi pitää tietokoneesi ajan tasalla uusista viruksista tai muista uhista, kuten Pokki-viruksesta.
  • Ole varovainen lataaessasi uusia ohjelmia. Tiedä aina lataamiesi ohjelmien ja sovellusten alkuperän laillisuus. Joillakin sivustoilla on lisäosia, joita et tarvitse; siellä pennut vaanivat.

Por Markus