001 what is an emulator ee0c0a29e3a64d3b9a1305a659187fef

Emulaattori on tietokone tai ohjelma, joka emuloi tai jäljittelee toista tietokonetta tai ohjelmaa. Esimerkiksi emulaattorit mahdollistavat Windowsin käytön Mac-tietokoneessa ja päinvastoin. Lue lisää emulaattorien toiminnasta ja siitä, miksi emulaattoria kannattaa käyttää.

Mikä on emulaattori?

IBM keksi tietokoneemuloinnin konseptin tapana ajaa vanhemmille laitteille suunniteltuja ohjelmia uudemmissa malleissa. IBM:n käyttämä menetelmä perustui ohjelmiston ja laitteiston yhdistelmään emulointia varten. Uusien tietokoneiden uusien sovellusten suunnittelun sijaan sisäänrakennettu taaksepäin yhteensopivuus antoi kehittäjille enemmän joustavuutta. Nykyään termiä emulaattori käytetään usein videopelien yhteydessä. Videopeliemulaattorista tuli suosittu 1990-luvulla, koska sen avulla ihmiset pystyivät pelaamaan vanhempia konsolipelejä nykyaikaisilla pöytätietokoneilla. Älypuhelimien ja tablettien yleistyessä on myös kasvava kysyntä emulaattoreille, jotka voivat käyttää iOS- tai Android-käyttöjärjestelmää PC-tietokoneissa.

Miten emulaattorit toimivat

Erityyppiset emulaattorit käyttävät erilaisia ​​emulointitekniikoita. Lopullinen tavoite on kuitenkin aina sama: kopioida alkuperäisen laitteiston tai ohjelmiston käyttökokemus. Jotkut emulaattorit ylittävät alkuperäisen tuotteen suorituskyvyn ja sisältävät lisäominaisuuksia. Emulointi vaatii paljon laskentatehoa. Tämän emulointikuorman vuoksi monet jäävät suorituskyvyssä jälkeen todellisen elämän vastineistaan. Koska maksuttomat ohjelmoijat yleensä tekevät niitä, emulaattorien kehittäminen voi kestää kauan. Emulointi liittyy läheisesti virtualisoinnin käsitteeseen. Virtuaalikoneet ovat eräänlainen emulaattori, joka toimii isäntäjärjestelmän taustalla olevassa laitteistossa. Siksi emulointikuormitusta ei ole, mutta virtuaalikoneiden toimintakyky on rajoitettu alkuperäiseen koneeseen verrattuna.

Miksi käyttää emulaattoreita?

Ohjelmistot ovat yleensä alustakohtaisia, minkä vuoksi kehittäjät luovat erilliset sovellukset Androidille, iOS:lle, Windowsille ja Macille. Jos olet Mac-käyttäjä ja haluat käyttää sovellusta, joka on saatavilla vain Windowsille, ainoa vaihtoehtosi (Windows-tietokoneen ostamisen lisäksi) on käyttää emulaattoria. Emulaattoreilla on myös tärkeä rooli digitaalisessa säilyttämisessä. Vanhentuneisiin muotoihin tallennetut ohjelmat, kuten vanhat pelikasetit, voidaan ladata ROM-tiedostoina (vain lukumuisti) käyttämällä erityistä laitetta. ROM-levyjä voidaan sitten pelata käyttämällä emulaattoria alkuperäiselle pelijärjestelmälle, johon ne on suunniteltu.

Esimerkkejä emulaattoreista

Jokaiselle suurelle käyttöjärjestelmälle on saatavilla lukuisia kaupallisia ja avoimen lähdekoodin emulaattoreita. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Emulaattorit, kuten BlueStacks, mahdollistavat Android-sovellusten käytön Windowsissa ja Macissa.
  • Ohjelmat, kuten Xcode, voivat käyttää iOS:ää Macissa ja Windowsissa.
  • Appetize.io on selainpohjainen emulaattori, jonka avulla voit käyttää iOS-sovelluksia missä tahansa tietokoneessa.
  • WINE käyttää Windows-sovelluksia Linux-käyttöjärjestelmässä.
  • Nestopian kaltaiset emulaattorit voivat pelata Nintendo-pelejä Linuxissa.
  • Konsoliemulaattorit, kuten SNES Classic, ovat erillisiä laitteita, joiden avulla pelaajat voivat pelata vanhoja videopelejä nykyaikaisilla HD-televisioilla.
  • Lukuisten PlayStation Portable -emulaattorien avulla käyttäjät voivat pelata pelejä muille konsoleille Sonyn mobiilijärjestelmässä.

Por Markus