server room 200241881 001 56a1adb35f9b58b7d0c1a1f2

Verkkoyhteyden latenssi kuvaa aikaa, joka kuluu tiedon kulkemiseen lähettäjän ja vastaanottajan välillä. Vaikka kaikilla tietokoneverkoilla on luonnostaan ​​jonkinlainen latenssi, määrä vaihtelee ja voi yhtäkkiä kasvaa eri syistä. Ihmiset kokevat nämä odottamattomat viivästykset «viiveinä». Korkea latenssi voi myös aiheuttaa suuria viiveitä. Esimerkiksi videopelissäsi voi esiintyä korkea viive, mikä saattaa joskus aiheuttaa pelin kaatumisen eikä muiden pelaajien suoraa päivitystä tarjoa. Vähemmän viiveitä tarkoittaa, että yhteyden viive on pienempi. Verkon hidastuminen tapahtuu muutamista syistä, nimittäin etäisyydestä ja ruuhkasta. Joissakin tapauksissa saatat pystyä korjaamaan Internetin hidastumisen muuttamalla tapaa, jolla laitteesi kommunikoi verkon kanssa.

Latenssi ja kaistanleveys

Latenssi ja kaistanleveys liittyvät läheisesti toisiinsa, mutta ne ovat kaksi erillistä termiä. Korkean latenssin syyn ymmärtämiseksi on tärkeää erottaa se suuresta kaistanleveydestä. Jos Internet-yhteytesi esitettäisiin dataputkina, kaistanleveys viittaa putken fyysiseen kokoon. Pieni putki (pieni kaistanleveys) ei voi sisältää paljon dataa kerralla, kun taas paksu putki (suuri kaistanleveys) voi lähettää enemmän dataa kerralla. Kaistanleveys mitataan usein Mbps. Latenssi on viive, joka mitataan ms. Se on aika, joka kuluu tiedon siirtymiseen putken päästä toiseen. Se tunnetaan myös ping-nopeudena.

Valon nopeus tietokoneverkossa

Mikään verkkoliikenne ei voi kulkea valonnopeutta nopeammin. Koti- tai lähiverkossa laitteiden välinen etäisyys on niin pieni, että valonnopeudella ei ole väliä. Internet-yhteyksille siitä tulee kuitenkin tekijä. Täydellisissä olosuhteissa valo kestää noin 5 ms kulkeakseen 1 000 mailia (noin 1 600 kilometriä). Lisäksi suurin osa Internet-liikenteestä pitkillä etäisyyksillä kulkee kaapeleita pitkin, jotka eivät pysty kuljettamaan signaaleja yhtä nopeasti kuin valoa johtuen taittumisperiaatteesta. Esimerkiksi valokuitukaapelin tiedot tarvitsevat vähintään 7,5 ms kulkeakseen 1 000 mailia.

Tyypillisiä Internet-yhteyden viiveitä

Fysiikan rajoitusten lisäksi verkkoviivettä syntyy, kun liikennettä ohjataan palvelimien ja muiden runkolaitteiden kautta. Internet-yhteyden tyypillinen latenssi vaihtelee myös sen tyypin mukaan. Measure Broadband America -tutkimus (julkaistu loppuvuodesta 2018) raportoi nämä tyypilliset Internet-yhteysviiveet yleisille Yhdysvaltojen laajakaistapalveluille:

  • Kuituoptiikka: 12-20ms
  • Kaapeli-Internet: 15-34 ms
  • DSL: 25-80 ms
  • Satelliitti-Internet: 594-612 ms

Ratkaise latenssi

Latenssi voi vaihdella pieniä määriä minuutista minuuttiin, mutta pienistä lisäyksistä johtuva ylimääräinen hidastuminen voi olla havaittavissa. Seuraavat ovat yleisiä syitä Internetin hidastumiseen, joista osa ei ole sinun hallinnassasi:

  1. Vaihda tai lisää reititin. Jokainen reititin kaatuu lopulta, jos liian monta asiakasta käyttää sitä samanaikaisesti. Verkkoristiriidat useiden asiakkaiden välillä tarkoittavat, että nämä asiakkaat odottavat joskus toistensa pyyntöjen käsittelyä, mikä aiheuttaa viiveitä. Voit ratkaista tämän vaihtamalla reitittimen tehokkaampaan malliin tai lisäämällä verkkoon toisen reitittimen ongelman ratkaisemiseksi. Samoin verkkoristiriita ilmenee kodin yhteydessä Internet-palveluntarjoajaan, jos se on täynnä liikennettä.

  2. Vältä samanaikaisia ​​latauksia. Yhteytesi nopeudesta riippuen vältä liian monta samanaikaista latausta ja online-istuntoja viiveiden minimoimiseksi.

  3. Älä käytä liian montaa sovellusta kerralla. Tietokoneista ja muista asiakaslaitteista tulee verkon hidastumisen lähde, jos ne eivät pysty käsittelemään verkkotietoja nopeasti. Vaikka nykyaikaiset tietokoneet ovat riittävän tehokkaita useimmissa tilanteissa, laitteet voivat hidastua, jos liian monta sovellusta on käynnissä kerralla. Jos luulet, että sinulla on liian monta ohjelmaa auki, sulje muutama. Sellaisten sovellusten käyttäminen, jotka eivät tuota verkkoliikennettä, voivat aiheuttaa viiveitä. Esimerkiksi väärin toimiva ohjelma voi kuluttaa kaikki käytettävissä olevat suorittimet, mikä estää tietokonetta käsittelemästä verkkoliikennettä muita sovelluksia varten. Jos ohjelma ei vastaa, pakota se sulkeutumaan.

  4. Tarkista ja poista haittaohjelmat. Verkkomato kaappaa tietokoneen ja sen verkkoliitännän, jolloin se toimii hitaasti, kuten ylikuormitus. Virustorjuntaohjelmiston käyttäminen verkkoon liitetyissä laitteissa havaitsee ja poistaa nämä madot.

  5. Käytä langallista yhteyttä langattoman sijaan. Esimerkiksi online-pelaajat käyttävät usein mieluummin laitteitaan langallisen Ethernetin kautta Wi-Fin sijaan, koska Ethernet tukee pienempiä latenssia. Vaikka käytännössä säästöt ovat yleensä vain muutaman millisekunnin, langalliset yhteydet välttävät myös häiriöriskin, joka voi johtaa merkittäviin viiveisiin.

  6. Käytä paikallista välimuistia. Yksi tapa vähentää viivettä on käyttää selaimen välimuistia. Tämä on yksi tapa, jolla ohjelma tallentaa äskettäin käytetyt tiedostot, jotta voit käyttää niitä paikallisesti, kun seuraavan kerran pyydät tiedostoja kyseiseltä sivustolta (latausta ei vaadita). Useimmat selaimet tallentavat tiedostot oletuksena välimuistiin, mutta jos tyhjennät selaimen välimuistin liian usein, samojen sivujen lataaminen, joilla äskettäin vierailit, kestää kauemmin.

Muita latenssiongelmien syitä

Jotkut latenssiongelmat voidaan ratkaista, mutta seuraavat ovat viiveongelmia, jotka eivät yleensä ole sinun hallinnassasi.

Liikennevero

Internetin käytön huiput vuorokauden ruuhka-aikoina aiheuttavat usein viiveitä. Tämän viiveen luonne vaihtelee palveluntarjoajan ja maantieteellisen sijainnin mukaan. Yksittäinen käyttäjä ei voi välttyä tällaiselta viiveeltä muutoin kuin vaihtamalla paikkakuntia tai vaihtamalla Internet-palvelua.

Ladataan verkkosovellusta

Online-moninpelit, -sivustot ja muut asiakas-palvelinverkkosovellukset käyttävät jaettuja Internet-palvelimia. Jos nämä palvelimet ylikuormituvat toiminnasta, asiakkaiden toiminta hidastuu.

Langattomat häiriöt

Satelliitti, kiinteä langaton laajakaista ja muut langattomat Internet-yhteydet ovat alttiita sateen aiheuttamille signaalihäiriöille. Langattomat häiriöt vahingoittavat verkkotietoja siirron aikana, mikä aiheuttaa viiveitä uudelleenlähetyksessä.

Viivekytkimet

Jotkut verkkopelejä pelaavat ihmiset asentavat paikallisverkkoonsa laitteen, jota kutsutaan viivekytkimeksi. Viivekytkin sieppaa verkkosignaaleja ja aiheuttaa viiveitä tiedonsiirrossa takaisin muille live-istuntoon yhdistetyille pelaajille. Et voi tehdä tämäntyyppisten viiveongelmien korjaamiseksi muuta kuin välttää leikkimistä viivekytkimiä käyttävien kanssa.

Kuinka paljon viivettä on liikaa?

Viiveen vaikutus riippuu siitä, mitä teet verkossa, ja jossain määrin verkon suorituskyvyn tasosta, johon olet tottunut. Satelliitti-Internetin käyttäjät odottavat pitkiä viiveitä eivätkä yleensä huomaa tilapäistä 50 tai 100 ms:n viivettä. Omistautuneet online-pelaajat sitä vastoin pitävät verkkoyhteyteensä parempana toimivan alle 50 ms:n viiveellä ja huomaavat nopeasti tämän tason ylittävän viiveen. Yleensä online-sovellukset toimivat parhaiten, kun verkon latenssi on alle 100 ms; kaikki ylimääräiset viiveet ovat käyttäjien havaittavissa.

Por Markus