GettyImages 157617773 5bda560ac9e77c0026d10cd3

Digitaalinen tilaajalinja (DSL) käyttää olemassa olevia puhelinlinjoja nopean Internet-yhteyden tarjoamiseen. DSL tarjoaa tämän pääsyn katkaisematta puhelinlinjoja, kuten puhelinverkkoyhteyksissä. Kaapeli-internet-palveluiden suorituskykyyn verrattuna DSL-nopeus on historiallisesti ollut hieman jäljessä. DSL-internet-yhteyksien nopeus kuitenkin kasvaa tekniikan kehittyessä ja palveluntarjoajien päivittäessä verkkoinfrastruktuuriaan. DSL-nopeudet vaihtelevat valitsemasi palveluntarjoajan ja palveluntarjoajan tarjoamien pakettien mukaan. Jopa varusteesi vaikuttaa nopeuteen. Jos käytät langatonta reititintä ja tietokoneesi on kauempana reitittimestä, voit odottaa hitaampia nopeuksia. Jos reitittimesi tai tietokoneesi on melko vanha, sama voi tapahtua.

Kuinka nopea DSL on?

Keskimääräinen DSL-internet-nopeus on melkein yhtä nopea kuin kaapeli-internet-yhteydet. Kaapeliyhteydet jaetaan kuitenkin usein muiden alueellasi olevien käyttäjien kanssa, mikä vähentää nopeutta. DSL-palvelua ei jaeta muiden kanssa, joten naapurisi toiminta ei vaikuta nopeuteen. DSL-nopeudet vaihtelevat pakettivaihtoehtojen mukaan. Jos aiot katsoa suoratoistosisältöä ahkerasti, saatat haluta nopeimman palveluntarjoajasi tarjoaman paketin. Jos et ole verkossa 24/7, yksi edullisemmista mutta hitaampia paketeista saattaa olla sinua varten. Useimmat palveluntarjoajat tarjoavat valikoiman DSL-palveluita eri kaistanleveydillä. Esimerkiksi AT&T tarjoaa yhden palvelutason, joka tarjoaa jopa 6 Mbps:n nopeuden, ja toisen tason, joka tarjoaa jopa 100 Mbps (VDSL tai Very-high-bit-rate DSL). Hitaampi, halvempi suunnitelma toimii hyvin sosiaalisessa mediassa, selaamisessa ja sähköpostissa. Nopeampi suunnitelma sopii paremmin pelaajille ja TV:n humalahakuisille katsojille. Vertailukelpoisilla kaapelinopeuksilla heidän kuitusuunnitelmansa tarjoaa jopa 1000 Mbps. Jos maassasi on langallinen kuituverkko, voit saada vieläkin nopeampia DSL-nopeuksia. Verizon tarjoaa paketteja, joiden nopeus on 100 Mbps, 300 Mbps ja Gigabit. Vähemmän tunnettu eikä läheskään yhtä laajalti saatavilla oleva Google Fiber tarjoaa 1 Gbps:n nopeuden.

DSL-lataus- ja latausnopeudet

DSL-nopeus saattaa vaihdella verkon käyttötavan mukaan. DSL-palveluntarjoajat mainostavat usein palvelunsa nopeutta yhdistämällä kaksi kaistanleveysnumeroa: toinen latausnopeutta ja toinen latausnopeutta. Tarkista sekä lataus- että lähetysnopeus valitessasi palveluntarjoajaa. Kotitalouksien DSL-palvelut tarjoavat yleensä nopeampia latauksia kuin lataukset, koska useimmat asiakkaat viettävät enemmän aikaa lataustoimintoihin. Tätä järjestelyä kutsutaan epäsymmetriseksi DSL-palveluksi (ADSL). ADSL:llä latausnopeus on suurempi kuin latausnopeus. Symmetrisessä DSL:ssä (SDSL) molemmat numerot ovat samat.

DSL-nopeuksien erot kotitalouksien välillä

DSL-yhteyden nimellistä maksimikaistanleveyttä ei usein saavuteta ja todellinen nopeus vaihtelee kotitalouksien mukaan. DSL-nopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat mm.

  • Puhelinlinjan laatu kotonasi: Alueet, joissa on parempi kuparijohdotus, voivat saada hieman suuremmat DSL-nopeudet. Kuituoptiset linjat ovat vieläkin nopeampia.
  • Keskittimen ja kodin välinen etäisyys: Kodin ja puhelinyhtiön keskittimen välisen puhelinlinjan pituus vaikuttaa nopeuteen. DSL-tekniikka on etäisyysherkkä, koska suorituskyky heikkenee, kun siirryt kauemmaksi keskittimestä.
  • Palveluhäiriöt: Vaikka DSL-nopeus on normaalisti vakio, se voi laskea äkillisesti, jos palveluntarjoajalla on teknisiä ongelmia verkossa. Nopeudet palautuvat yleensä normaaliksi muutaman minuutin kuluttua.

Muut kuin kotinsa uudelleenjohdotukset, asiakkaat eivät voi juurikaan muuttaa joitakin tekijöitä. Muita tekijöitä voidaan kuitenkin muuttaa yhteyden nopeuden parantamiseksi. Aseta reititin lähelle laitteita, joilla käytät Internetiä. Reitittimen sijoittaminen etäiseen huoneeseen tai lähelle häiritsevää signaalia, kuten mikroaaltouunia, vähentää DSL-yhteyden nopeutta. Muita DSL-yhteytesi nopeuteen vaikuttavia muuttujia, joita voit hallita, ovat:

  • Vakoiluohjelmat tietokoneessa: Vaikka DSL-verkko toimisi täydellä nopeudella, vakoiluohjelmat voivat kuluttaa kaistanleveyttä ja viedä nopeuden. Vältä tämä ongelma suorittamalla säännöllisesti vakoiluohjelmien torjuntaohjelmia verkoissa.
  • Väärin määritetyt johdot tai langaton reititin: Reitittimet sijaitsevat tietokoneesi ja mobiililaitteiden sekä Internet-yhteyden välissä. Reititin, joka ei toimi kunnolla, voi rajoittaa DSL-nopeutta. Tietokoneen väliaikainen yhdistäminen suoraan Internetiin voi auttaa tämän tilanteen diagnosoinnissa.
  • Hidas langaton verkkoyhteys: Hidas Wi-Fi-yhteys tietokoneen ja langattoman kotiverkon välillä ei välttämättä pysy DSL-Internet-yhteyden nopeudessa. Uuden reitittimen ostaminen Wi-Fi-yhteyden laadun parantamiseksi ratkaisee tämän ongelman.
  • Vanha tietokone: Vanhat tietokoneet, joissa ei ole tarpeeksi laskentatehoa tai muistia, eivät kestä nopeaa DSL-yhteyttä. Voit tarkistaa tämän ongelman vertaamalla kahden kotonasi olevan tietokoneen DSL-nopeutta.

Por Markus