how to fix backlight bleed on monitors and tvs 5212838 1 609eaac887dd4204bb3ef3dbc194eb75

Taustavaloongelmia esiintyy monitoreissa ja televisioissa eri tavoin.

 • Pilviä valopilkkuja tulee näkyviin, kun näyttö sammutetaan.
 • Näytön kulmiin ilmestyy kirkkaita taustavalopilkkuja.
 • Taustavalo voi myös vuotaa sivu- tai yläreunoja pitkin, mutta tämä ei yleensä ole yhtä havaittavissa kuin kulmissa.

Sekä LCD- että LED-näytöt käyttävät taustavaloa joko nestekiteillä tai valodiodeilla. Emissive OLED- ja MicroLED-näytöt eivät kuitenkaan käytä taustavaloa, joten et koe taustavaloa näillä kahdella näytöllä.

Monitorien ja televisioiden taustavalon vuotamisen syy

Taustavalo vuotaa, kun näytön tai television kuvaruudun muodostavat kerrokset kohdistuvat väärin. Kun näin tapahtuu, näyttöön muodostuu painetta, joka muuttaa valoa lähettävien komponenttien kohdistusta. Tämä suuntausvirhe johtaa valon väärään suuntaan ja johtaa taustavalon vuotamiseen. Tämä ongelma on yleisempi halvemmissa näytöissä, joissa näytön laatu ja yksittäiset tasot eivät ole yhtä kestäviä kuin kalliimmissa näytöissä.

Kuinka korjata taustavalon vuoto näyttöissä ja televisioissa

Jos huomaat tämän ongelman jossakin näytöstäsi, voit yrittää ratkaista ongelman muutamalla tavalla.

 1. Puhdista näyttö huolellisesti mikrokuituliinalla. Tämä prosessi on sama, kun puhdistat Mac- tai Windows-näyttöä tai suuren näytön televisiota. Ihannetapauksessa käytä tislattua vettä ja etikkaa.

  Vaikka näytön puhdistaminen ei toimi heti, anna sen kuivua ja asettua vähintään 24 tuntia ennen kuin käynnistät näytön ja testaat, häviääkö taustavalo.

 2. Tarkista, onko televisiosi tai näyttösi vielä takuun alainen. Jos kannettavassasi on tämä ongelma, tarkista kannettavan tietokoneen takuu. Jos näin on, lähetä korjauspyyntö ja valmistajan pitäisi pystyä korjaamaan ongelma tai lähettämään sinulle vaihtomonitori.

 3. Jos olet jumissa näytön tai television kanssa, joka ei ole takuun alainen, toinen vaihtoehto on vähentää kirkkautta. Säädä kannettavan tietokoneen tai television kirkkaus juuri tarpeeksi alhaiseksi, jotta taustavaloongelma poistuu. Tämä vaihe ei ole ihanteellinen ratkaisu, mutta voit jatkaa näytön käyttöä ilman ongelmia.

 4. Toinen nopea ratkaisu on kiinnittää sähköteippi näytön reunaan. Näin tekemällä näytön reunan löysät alueet kiinnittyvät takaisin, mikä yleensä johtaa taustavalon karkaamiseen näytön reunoista.

 5. Huoneen valaistus vaikuttaa aina television katseluun tai PC-pelaamiseen. Näyttöä katsominen pimeässä huoneessa voi pahentaa ongelmaa, joten vaikka tätä ei lasketa «korjaukseksi», voit yrittää kirkastaa huoneen valoja huomaamatta ongelmaa.

 6. Löysää näytön tai television rungon takana olevat ruuvit ruuvimeisselillä. Sinun ei tarvitse avata näyttöä samalla tavalla kuin jos yrittäisit korjata sitä. Löysää vain ruuvit ja käännä näyttöä hieman. Rungon ruuvien liiallinen kiristäminen voi aiheuttaa taustavaloa.

 7. Jos taustavaloongelma on liian vakava jollekin yksinkertaisemmalle ratkaisulle eikä takuuta ole, saatat joutua ostamaan uuden television tai kannettavan tietokoneen.

FAQ

 • Kuinka paljon taustavalon vuotoa on hyväksyttävää?

  Se riippuu siitä, kuinka paljon olet valmis sietämään. Jonkin verran vuotoa on normaalia, kun näyttö on täydellä kirkkaudella, mutta se voi olla vähemmän havaittavissa, jos himmennät näytön.

 • Kuinka tarkistan taustavalon verenvuodon?

  Jos haluat testata taustavalon vuotoa, toista koko näytön video tai täysin tumma kuva. Katso sitten näytön reunoista valoraitoja.

 • Miksi televisioni näyttää siniseltä?

  Jos televisiossasi on sininen sävy, se voi johtua viallisista kaapeliliitännöistä tai viallisesta LED-taustavalosta. Joissakin televisioissa on normaalissa käytössä hieman sinistä sävyä.

 • Voiko taustavalon vuoto hävitä itsestään?

  Joskus. Kaikissa LCD-näytöissä on aluksi jonkin verran taustavaloa, mutta kun paneelin ympärillä oleva paine pienenee käytön aikana, se muuttuu vähemmän havaittavaksi. Jos olet käyttänyt laitettasi jonkin aikaa, taustavalo ei todennäköisesti häviä.

Por Markus