HDR vs 4K 90c8a743e0ea46ffa6ea732e99f3643b scaled

Kun ostat television, saatat kohdata termit 4K ja HDR. Molemmat tekniikat parantavat kuvanlaatua. He tekevät sen kuitenkin hyvin eri tavoin. Tehdään loppu melulle ja opitaan mitä 4K ja HDR tarkoittavat.

Yleiset tulokset

4K

 • Viittaa näytön resoluutioon (näytölle mahtuvien pikselien lukumäärään).
 • Käytetään synonyymina Ultra HD:n (UHD) kanssa. Viittaa noin 4 000 pikselin vaakasuuntaiseen näytön resoluutioon.
 • Vaatii UHD-yhteensopivia laitteita ja komponentteja skaalauksen välttämiseksi.

HDR

 • Tulee sanoista High Dynamic Range.
 • Laajempi värivalikoima ja kontrastialue kuin Standard Dynamic Range (SDR).
 • Kirkkaat sävyt tehdään kirkkaammiksi ilman ylivalotusta. Tummat sävyt tummennetaan ilman alivalotusta.

4K ja HDR eivät ole kilpailevia standardeja. 4K viittaa näytön resoluutioon (televisioruudulle tai näytölle mahtuvien pikselien määrään). Sitä kutsutaan joskus UHD:ksi tai Ultra HD:ksi, vaikka siinä on pieni ero. HDR tulee sanoista High Dynamic Range ja viittaa kontrastiin tai värialueeseen kuvan vaaleimpien ja tummimpien sävyjen välillä. HDR tarjoaa paremman kontrastin tai väri- ja kirkkausalueen kuin Standard Dynamic Range (SDR) ja on visuaalisesti vaikuttavampi kuin 4K. 4K tarjoaa kuitenkin terävämmän ja selkeämmän kuvan. Molemmat standardit ovat yleistymässä premium-digitaalitelevisioissa, ja molemmat tarjoavat erinomaisen kuvanlaadun. TV-valmistajat asettavat HDR:n käytön etusijalle 4K Ultra HD -televisioissa 1080p- tai 720p-televisioiden sijaan. Näiden kahden standardin välillä on vain vähän valinnanvaraa. 4K-resoluutiota voidaan kutsua myös nimellä Ultra HD, UHD, 2160p, Ultra High Definition tai 4K Ultra High Definition.

Resoluutio: 4K on oletusarvo

4K

 • 4K/UHD TV:n standardi on 3840 x 2160 pikseliä. 4K-elokuvastandardi on 4096 x 2160 pikseliä.
 • Neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 1080p, mikä tarkoittaa, että neljä 1080p kuvaa mahtuu yhden 4K-resoluution kuvan tilaan.

HDR

 • Tarkkuus agnostikko, vaikka useimmat HDR-televisiot ovat myös 4K-televisioita.

4K viittaa tiettyyn näytön resoluutioon, eikä HDR:llä ole mitään tekemistä resoluution kanssa. Vaikka HDR:llä on kilpailevia standardeja, joista osa määrittää 4K-resoluution, termi kuvaa yleensä mitä tahansa videota tai näyttöä, jonka kontrasti tai dynaaminen alue on suurempi kuin SDR-sisältö. Digitaalisille televisioille 4K voi tarkoittaa yhtä kahdesta resoluutiosta. Yleisin on Ultra HD- tai UHD-muoto, jossa on 3840 vaakapikseliä x 2160 pystypikseliä. Harvinainen, yleensä elokuva- ja elokuvaprojektoreille varattu resoluutio on 4096 × 2160 pikseliä. Jokainen 4K-resoluutio on neljä kertaa enemmän pikseleitä (tai kaksi kertaa juovia) kuin 1080p-näytössä – toiseksi korkein resoluutio, jonka löydät kuluttajatelevisiosta. Tämä tarkoittaa, että neljä 1080p-kuvaa mahtuu yhden 4K-resoluution kuvan tilaan. Kun kuvasuhde on 16:9 tai 16 x 9, 4K-kuvan pikselien kokonaismäärä ylittää kahdeksan megapikseliä. 4K (samoin kuin mikä tahansa muu television tarkkuus) pysyy vakiona näytön koosta riippumatta. Pikselien määrä tuumalla (PPI) voi kuitenkin vaihdella näytön koon mukaan. Tämä tarkoittaa, että kun television kuvaruutu kasvaa, pikselit ovat suurempia tai kauempana toisistaan, jotta saavutetaan sama resoluutio.

Vertailutaulukko 4K-resoluutiolle

HDR-televisioiden on täytettävä kirkkaus-, kontrasti- ja väristandardit, jotta niitä voidaan pitää HDR:nä. Nämä standardit vaihtelevat, mutta kaikilla HDR-näytöillä on suurempi dynaaminen alue kuin SDR:llä ja vähintään 10-bittinen värisyvyys. Koska useimmat HDR-televisiot ovat 4K-televisioita, useimpien resoluutio on 3840 x 2160 pikseliä (1080p ja 720p HDR-televisioita on pieni määrä). Joidenkin LED/LCD HDR-televisioiden maksimikirkkaus on 1000 nitiä tai enemmän. Jotta OLED-televisio voidaan luokitella HDR-televisioksi, sen on tuotettava vähintään 540 nitin huippukirkkaus. Useimmat tulevat noin 800 nitillä.

Väri ja kontrasti: HDR on visuaalisesti vaikuttava

4K

 • Resoluutiona 4K:n vaikutus väreihin on yleensä korkeamman tarkkuuden kautta.

HDR

 • Merkittävästi parannettu värintoisto ja kontrasti. HDR:llä on suurempi visuaalinen vaikutus kuin 4K:lla.
 • Parempi visuaalinen vaikutus kuin SDR. Tarkemmat värit, tasaisempi valo ja sävy sekä yksityiskohtaisemmat kuvat.

Värien toisto paranee dramaattisesti HDR-televisioissa. Resoluutiona 4K ei vaikuta väreihin niin paljon, paitsi että se tarjoaa lisätarkkuutta. Siksi 4K ja UHD kulkevat usein käsi kädessä. Nämä tekniikat täydentävät kahta tärkeintä kuvanlaadun näkökohtaa: tarkkuutta ja väriä. Tekniikkana HDR lisää etäisyyttä valkoisen ja mustan välillä. Tämä tekee kontrastista voimakkaamman ylivalottamatta kirkkaita värejä tai alivalottamatta tummia värejä. Kun otetaan kuvia, joilla on suuri dynaaminen alue, tietoja käytetään jälkituotannossa sisällön arvioimiseksi ja suurimman mahdollisen kontrastialueen saamiseksi. Kuvat lajitellaan tuottamaan laajan värivalikoiman, mikä mahdollistaa syvemmät, kylläisempiä värejä sekä tasaisempia varjoja ja yksityiskohtaisempia kuvia. Arvostelua voidaan soveltaa mihin tahansa ruutuun tai kohtaukseen tai staattisina vertailupisteinä koko elokuvalle tai ohjelmalle. Kun HDR-TV havaitsee HDR-koodatun sisällön, se näyttää kirkkaan valkoisen ilman haalistumista tai pesua ja syvän mustan ilman, että se on mutaista tai musertavaa. Periaatteessa värit näyttävät kylläisemmiltä. Esimerkiksi auringonlaskunäkymässä sinun pitäisi nähdä auringon kirkas valo ja kuvan tummat osat samalla kirkkaudella sekä kaikki niiden välissä olevat kirkkaustasot. Katso alla oleva esimerkki.

Sonyn SDR- ja HDR-vertailu

TV voi näyttää HDR:n kahdella tavalla:

 • HDR-koodattu sisältö: Neljä ensisijaista HDR-muotoa ovat HDR10/10+, Dolby Vision, HLG ja Technicolor HDR. HDR-television merkki tai malli määrittää, minkä muodon kanssa se on yhteensopiva. Jos televisio ei tunnista yhteensopivaa HDR-muotoa, kuvat näytetään SDR-muodossa.
 • SDR-HDR-käsittely: Samoin kuin televisioissa korkeamman resoluution, HDR-TV, jossa on SDR-HDR-parannus, analysoi SDR-signaalin kontrasti- ja kirkkaustiedot. Sitten se laajentaa dynaamista aluetta lähestymään HDR-laatua.

Yhteensopivuus: päästä päähän täyden 4K HDR -kokemuksen saavuttamiseksi

4K

 • Täysi 4K UHD -resoluutio vaatii 4K-yhteensopivia laitteita lähteestä näytölle, mukaan lukien digiboksi tai Blu-ray-soitin, suoratoistolaite, HDMI-kaapeli ja televisio.

HDR

 • Edellyttää päästä päähän -yhteensopivuutta.
 • Saatavilla olevaa sisältöä on rajoitettu 4K-laatuun verrattuna.

4K-televisiot vaativat päästä päähän -yhteensopivuutta kaikkien komponenttien välillä tuottaakseen aidon tai todellisen 4K-resoluution. Sama pätee yleensä HDR:ään. Tarvitset sekä HDR-television että HDR-muodossa tuotettua sisältöä. Joistakin toimenpiteistä johtuen HDR:ssä on saatavilla vähemmän sisältöä kuin 4K:ssa, mutta tilanne alkaa muuttua. Jotta voit nauttia täydestä 4K UHD -resoluutiosta, tarvitset kaikkialla 4K-yhteensopivia laitteita. Se sisältää kotiteatterivastaanottimet, mediasuorittimet, Ultra HD Blu-ray -soittimet ja 4K-videoprojektorit sekä katsomasi sisällön alkuperäisen resoluution. Tarvitset myös nopean HDMI-kaapelin. 4K on yleisempi isommissa televisioissa, koska ero 4K:n ja 1080p:n välillä ei ole niin havaittavissa alle 55 tuuman näytöillä. HDR-tehoste voi kuitenkin näyttää erilaiselta jokaisessa televisiossa näytön lähettämän valon määrän mukaan. Jotkut 4K-laitteet skaalaavat pienemmän resoluution 4K:ksi, mutta muuntaminen ei aina ole sujuvaa. 4K:ta ei ole otettu käyttöön televisiolähetyksissä Yhdysvalloissa, joten OTA-sisältöä on skaalattava, jotta sitä voidaan katsella 4K-laatuisena. Samoin kaikki HDR-televisiot eivät voi skaalata SDR:stä HDR:ään. Kun ostat television, jossa on HDR-ominaisuudet, ota huomioon television yhteensopivuus HDR10/10+-, Dolby Vision- ja HLG-muotojen kanssa sekä television maksimikirkkaus, joka mitataan niteinä. Se, kuinka hyvin HDR-yhteensopiva televisio näyttää HDR:n, riippuu siitä, kuinka paljon valoa televisio lähettää. Tätä kutsutaan huippukirkkaudeksi ja mitataan niteissä. Esimerkiksi Dolby Vision HDR -muotoon koodattu sisältö voi tarjota 4 000 nitin alueen mustimman mustan ja valkoisimman valkoisen välillä. Harvat HDR-televisiot lähettävät näin paljon valoa, mutta kasvava määrä näyttöjä saavuttaa 1 000 nitin. Useimmat HDR-televisiot näyttävät vähemmän. OLED-televisioissa on enintään noin 800 nitiä. Yhä useammat LED/LCD-televisiot lähettävät 1000 nitiä tai enemmän, mutta pienemmät televisiot voivat lähettää vain 500 nitiä (tai vähemmän). Toisaalta, koska OLED-television pikselit valaistaan ​​yksitellen, jolloin pikselit näyttävät absoluuttisen mustan, näillä televisioilla voi olla suurempi havaittu dynaaminen alue jopa alhaisemmilla huippukirkkaustasoilla. Kun televisio havaitsee HDR-signaalin, mutta ei pysty lähettämään tarpeeksi valoa näyttääkseen sen täyden dynaamisen potentiaalin, se käyttää sävykartoitusta sovittaakseen HDR-sisällön dynaamisen alueen television valotehoon.

4K vs HDR: Pitäisikö sinun valita?

4K ja HDR eivät ole kilpailevia standardeja, joten sinun ei tarvitse valita näiden kahden välillä. Ja koska useimmissa premium-televisioissa on molemmat standardit, sinun ei tarvitse keskittyä yhteen standardiin, varsinkin jos ostat television, joka on suurempi kuin 55 tuumaa. Jos haluat pienemmän television, saatat olla tyytyväinen 1080p-näyttöön, koska et todennäköisesti huomaa eroa resoluutiossa.

Usein Kysytyt Kysymykset

 • Onko HDR parempi kuin 4K? Kummasta pidät enemmän, riippuu siitä, kuka olet ja henkilökohtaisista asetuksistasi. HDR toimii kontrastin, värien ja kirkkauden kontekstissa, kun taas 4K viittaa resoluutioon, joka on kuvan pikselien lukumäärä.
 • Onko HDR parempi kuin HD? Toinen ei ole parempi kuin toinen, koska HD ja HDR ovat täysin eri käsitteitä. HD viittaa resoluutioon kuten 4K, kun taas HDR toimii kontrastin, värien ja kirkkauden kontekstissa.
 • Onko HDR erilainen puhelimissa, kameroissa ja näytöissä? Ei, HDR on HDR, vaikka käytät HDR-kameraa HDR-sisällön luomiseen ja HDR-näyttöä HDR-sisällön katseluun. Se, mitä voit tehdä HDR:llä, vaihtelee laitteittain, mutta tekniikka ei muutu.
 • Pitäisikö minun käyttää HDR:ää? Se riippuu mieltymyksistä. Jos sinulla on HDR-kamera tai puhelin, haluat todennäköisesti käyttää sitä. Televisiossa tai näytössä itse HDR-toteutuksen hyvä kunto ratkaisee todennäköisesti, haluatko käyttää sitä vai et.

Por Markus