dusting01 c5ebbdf0fa2d46b6bb8e53d1a9daa231

Mitä tietää

 • Sammuta kannettava tietokone ja irrota se pistorasiasta ja puhdista sitten tuuletusaukot paineilmalla.
 • Voit puhdistaa kannettavan tietokoneen tuulettimen ilman paineilmaa, mutta se on paljon vaarallisempaa.
 • Pölyn tukkeutunut kannettavan tietokoneen tuuletin voi aiheuttaa kannettavan tietokoneen jäähdytysongelmia.

Tämä opas opettaa sinulle kuinka puhdistaa kannettavan tietokoneen tuuletin paineilmalla ja manuaalisemmalla, käytännön puhdistuksella.

Kuinka puhdistan kannettavan tietokoneen tuulettimen purkamatta sitä?

Paras tapa puhdistaa kannettava tietokone purkamatta sitä on käyttää paineilmaa. Se on halpa, helposti saatavilla ja tarjoaa turvallisimmat ja helpoimmat tavat poistaa pöly ja lika kannettavasta tietokoneesta purkamatta sitä. Esimerkissämme käytämme paineilmatölkkiä, koska sinulla on todennäköisempää, että sinulla on se tai sinulla on pääsy siihen. Suun puhaltamista tuuletusaukkoon ei suositella kosteuden ja kannettavaan tietokoneeseen mahdollisesti joutuvan nesteen vuoksi.

 1. Sammuta kannettava tietokone ja irrota laturi. Jos mahdollista, poista akku kannettavasta tietokoneesta.

 2. Paikanna kannettavan tietokoneen tuulettimen sisääntulo

 3. Suuntaa paineilmasuutin tuuletusaukkoon, mutta älä työnnä sitä syvälle ja anna lyhyt ilmapurkaus. Tavoittele toinen tuuletusaukko ja tee sama. Jos sinulla on mahdollisuus, puhalla paineilmaa suoraan puhaltimen siipien päälle.

  Pitkä painallus voi aiheuttaa kondensoitumista paisuvan ilman alhaisen lämpötilan vuoksi. Pysy vain lyhyissä jaksoissa.

 4. Jos kannettavan tietokoneen tuuletin on erityisen likainen tai pölyn tukkeutunut, voi olla hyödyllistä puhaltaa myös paineilmaa tuuletusaukkojen läpi. Ne sijaitsevat yleensä kannettavan tietokoneen sivulla tai takana, mutta se riippuu mallista.

  Poistoaukot kannettaville tietokoneille

Kun seuraavan kerran käynnistät kannettavan tietokoneen, saatat huomata pölyä, joka on tullut ulos ja paineilma on irronnut. Syvempää puhdistusta varten sulje se ja toista yllä olevat vaiheet.

Kannettavan tietokoneen puhdistus ilman paineilmaa

Jos sinulla ei ole paineilmaa tai haluat välttää ylimääräistä jätettä tyhjiin tölkkeihin, voit puhdistaa kannettavan tietokoneen tuulettimen ilman paineilmaa. Muista kuitenkin, että tämä menetelmä on paljon käytännöllisempi ja vaatii kannettavan tietokoneen purkamista, mikä voi mitätöidä takuusi ja aiheuttaa pysyviä vaurioita sille. Jatka vain, jos työskentelet tietokoneella, joka ei sisällä arvokasta tietoa, tai jos olet varma, että voit korjata sen. Kuten edellä, sammuta kannettava tietokone ja irrota se laturista. Jos mahdollista, poista akku kannettavasta tietokoneesta,

 1. Jos mahdollista, etsi kannettavan tietokoneen purkamisopas iFixitin kaltaisesta sivustosta. Voit myös käyttää emolevyn käyttöopasta tai valmistajan verkkosivustoa löytääksesi oppaan sen purkamiseen.

 2. Paikanna kannettavan tietokoneen pohjassa olevat ruuvit ja irrota ne.

 3. Irrota pohjapaneeli varoen vahingoittamasta nauhakaapeleita (irrota ensin tarvittaessa). Saatat joutua löysäämään liimaa lämmönlähteellä.

 4. Paikanna kannettavan tietokoneen tuuletin ja, jos saavutat sen, poista näkyvä pöly nukkaamattomalla liinalla.

  Kannettava tietokone, jonka takapaneeli on poistettu ja tuuletin esillä

 5. Jos kannettavassa tietokoneessa on helposti saavutettavissa oleva jäähdytyselementti, poista ylimääräinen pöly samalla liinalla.

 6. Asenna takapaneeli ja kaikki tarvittavat ruuvit ja kaapelit.

Kuinka usein kannettavan tietokoneen tuuletin kannattaa puhdistaa?

Nopea puhallus kuuden kuukauden välein pitäisi riittää pitämään kannettavasi viileänä ja huipputehossa paineilmaa käytettäessä. Jos aiot purkaa yksikön, tee se vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä mahdollisten vaurioiden tai uudelleenkokoonpanoon liittyvien ongelmien välttämiseksi.

Mikä on helpoin tapa puhdistaa tuuletin?

Paineilma on ylivoimaisesti helpoin tapa puhdistaa kannettavan tietokoneen tuuletin, vaikka se ei ole ainoa tapa.

FAQ

 • Kuinka estän kannettavan tietokoneeni tuulettimen pyörimisen koko ajan?

  Jos kannettavan tietokoneen tuuletin käy jatkuvasti, tietokoneesi voi ylikuumentua. Puhdista tuuletin, pidä tietokoneesi viileänä ja sulje kaikki resursseja kuluttavat ohjelmat.

 • Miksi kannettavan tietokoneeni tuuletin pitää niin kovaa?

  Pöly on todennäköinen syyllinen, joten pidä tuulettimet ja tuuletusaukot puhtaina. Tietokoneen pitäminen viileänä ja tarpeettomien prosessien sulkeminen voi myös korjata kovaäänisen tietokoneen tuulettimen.

 • Kuinka käynnistän kannettavan tietokoneen tuulettimen Windows 10:ssä?

  Voit ohjata tietokoneesi tuuletinta suoraan järjestelmän BIOSista. Valitse ensin tuulettimen tyyppi ja aseta sitten tila ja lämpötilakynnys. Voit myös käyttää kolmannen osapuolen ohjelmaa, kuten Speedfania.

Por Markus