GettyImages 523860874 58b3845e3df78cdcd80adb9a

Langattomien verkkoprotokollien maailmassa muutamat on suunniteltu toimimaan korkeilla signaalitaajuuksilla tavoitteena tukea korkeimpia mahdollisia tiedonsiirtonopeuksia langattomassa viestinnässä.

Mikä on 60 GHz protokolla?

Tämä langattomien protokollien luokka toimii noin 60 gigahertsin (GHz) signaalikaistalla (alueella). Nämä taajuudet ovat huomattavasti korkeammat kuin muissa langattomissa protokollissa, kuten LTE (0,7 GHz – 2,6 GHz) tai Wi-Fi (2,4 GHz tai 5 GHz). Tämän keskeisen eron ansiosta 60 GHz:n järjestelmillä on joitain teknisiä etuja muihin verkkoprotokolliin, kuten Wi-Fi-verkkoon, verrattuna, mutta myös joitain rajoituksia.

60 GHz protokollien edut ja haitat

60 GHz:n protokollat ​​käyttävät näitä korkeita taajuuksia lisäämään verkon kaistanleveyttä ja tehollisia tiedonsiirtonopeuksia, joita ne voivat tukea. Nämä protokollat ​​soveltuvat erityisen hyvin korkealaatuiseen videon suoratoistoon, mutta niitä voidaan käyttää myös yleiseen joukkotiedonsiirtoon. Verrattuna Wi-Fi-verkkoihin, jotka tukevat maksimidatanopeuksia 54 Mbps ja noin 300 Mbps välillä, 60 GHz:n protokollat ​​tukevat yli 1000 Mbps:n nopeuksia. Vaikka teräväpiirtovideota voidaan suoratoistaa Wi-Fin kautta, se vaatii jonkin verran tietojen pakkausta, joka vaikuttaa negatiivisesti videon laatuun. tällaista pakkausta ei vaadita 60 GHz:n linkeillä. Vastineeksi nopeammasta nopeudesta 60 Gbps:n protokollat ​​uhraavat verkon kantaman. Tyypillinen 60 Gbps:n langaton protokollayhteys voi toimia vain 30 jalan (noin 10 metrin) etäisyydellä tai vähemmän. Äärimmäisen korkeataajuiset radiosignaalit eivät pääse läpäisemään useimpia fyysisiä esteitä, joten myös sisäliitännät rajoittuvat yleensä yhteen huoneeseen. Toisaalta näiden radioiden huomattavasti pienentynyt kantama tarkoittaa myös sitä, että ne häiritsevät paljon vähemmän muita lähellä olevia 60 GHz:n verkkoja, mikä tekee etäkuuntelusta ja verkon turvallisuuteen tunkeutumisesta ulkopuolisille paljon vaikeampaa. Valtion sääntelyvirastot valvovat 60 GHz:n käyttöä kaikkialla maailmassa, mutta eivät yleensä vaadi laitteille lisenssiä, toisin kuin joillakin muilla signaalitaajuuksilla. Koska taajuus on lisensoimaton, 60 GHz edustaa kustannus- ja markkinoilletuloetua laitevalmistajille, mikä puolestaan ​​hyödyttää kuluttajia. Nämä radiot kuluttavat kuitenkin yleensä enemmän virtaa kuin muut langattomat lähettimet.

Langaton HD

Teollisuusryhmä loi ensimmäisen standardinmukaisen 60 GHz:n protokollan, WirelessHD:n, erityisesti tukemaan teräväpiirtovideoiden suoratoistoa. Vuonna 2008 valmistunut standardin versio 1.0 tuki 4 Gbps:n tiedonsiirtonopeutta, kun taas versio 1.1 paransi tukea enintään 28 Gbps:iin. UltraGig on erityinen tuotemerkki WirelessHD-standardiin perustuvalle teknologialle, jonka on valmistanut yritys nimeltä Silicon Image.

WiGig

WiGig 60 GHz langaton standardi (tunnetaan myös nimellä IEEE 802.11ad) valmistui vuonna 2010, tukee jopa 7 Gbps:n tiedonsiirtonopeutta. Videon suoratoistotuen lisäksi verkkotoimittajat ovat käyttäneet WiGigia langattomana korvaajana videonäyttöjen ja muiden tietokoneiden oheislaitteiden kaapeloinnissa. Wireless Gigabit Alliance -niminen toimialajärjestö valvoo WiGig-teknologian kehitystä. WiGig ja WirelessHD nähdään laajalti kilpailevina teknologioina. Jotkut uskovat, että WiGig saattaa joskus jopa korvata Wi-Fi-tekniikan, vaikka sen pitäisi ratkaista kantaman rajoitusongelmat.

Por Markus