HDMI2 1 0d07e16584fd4fbea67f83b6e81cd078

Ei ehkä vaikuta siltä, ​​että HDMI 2.0:n ja HDMI 2.1:n välillä on paljon eroa, mutta uusin tekniikka tuo joitain merkittäviä muutoksia ääni-/videoliitäntään. Olemme tarkistaneet molemmat auttaaksemme sinua päättämään, kannattaako HDMI-kaapelisi päivittää uuteen standardiin. Sekaannusten välttämiseksi kaikki viittaukset HDMI 2.0:aan tässä artikkelissa viittaavat HDMI 2.0b:hen, uusimpaan versiopäivitykseen.

Yleiset tulokset

HDMI 2.0

 • Esitelty vuonna 2013.
 • 18 Gbps tiedonsiirtonopeus.
 • Alkuperäinen tuki 4K/8K-resoluutiolle 60 fps/30 fps.
 • HDR tuki.

HDMI 2.1

 • Esitelty vuonna 2017 (nykyinen HDMI-standardi).
 • 48 Gbps tiedonsiirtonopeus.
 • Alkuperäinen tuki 4K/8K-resoluutioille nopeudella 120 fps/60 fps.
 • Dynaaminen HDR-tuki.

Helpoin tapa ymmärtää erot HDMI 2.0:n ja 2.1:n välillä on se, että HDMI 2.1 on nykyinen ääni-/videoformaatin standardi. Ensimmäisestä julkaisustaan ​​vuonna 2002 lähtien High-Definition Multimedia Interface (HDMI) on saanut useita versiopäivityksiä, ja HDMI 2.1 on uusin versio. Jokainen myöhempi versio saa uusia ominaisuuksia tai lisää kaistanleveyttä. Tämä tarkoittaa, että HDMI 2.1:ssä on eniten ominaisuuksia ja suurimmat kaistanleveyden siirtonopeudet HDMI-versioista.

Tiedonsiirtonopeudet: HDMI 2.1 tarjoaa ylivoimaisen nopeuden

HDMI 2.0

 • Suurin tiedonsiirtonopeus 18 Gbps.
 • Tukee HDR:ää.

HDMI 2.1

 • Suurin tiedonsiirtonopeus 48 Gbps.
 • Tukee dynaamista HDR:ää.

HDMI 2.1 esitteli uuden HDMI-kaapelikategorian nimeltä Ultra High Speed ​​​​tai 48G, koska se tukee jopa 48 Gbps:n kaistanleveyttä. Se on lähes kolme kertaa HDMI 2.0:n kaistanleveys ja tarkoittaa periaatteessa sitä, että HDMI 2.1 voi käyttää korkeampia resoluutioita ja nopeampia virkistystaajuuksia. Näet myös tehosteita HDR:lle (High Dynamic Range), mikä nostaa videosignaalin rajoituksia ja näyttää laajemman kirkkaus- ja värivalikoiman yhteensopivilla näytöillä. Vaikka HDMI 2.0 tukee jo HDR-tekniikkaa, HDMI 2.1:ssä on ‘Dynamic HDR’, joka säätää HDR-metatietoja kehys kuvalta saadakseen entistä selkeämpiä kuvia (etenkin erittäin kirkkaissa tai tummissa kohtauksissa).

Video: HDMI 2.1 tarjoaa nopeammat virkistystaajuudet korkeammilla resoluutioilla

HDMI 2.0

 • Resoluutiolähtö 4K/60fps ja 8K/30fps.
 • Ensimmäinen HDMI-versio, joka tukee 4K-resoluutiota 60 fps.

HDMI 2.1

 • Resoluutiolähtö 4K/120fps ja 8K/120fps.
 • Tukee muuttuvaa virkistystaajuutta (VRR) ja nopeaa medianvaihtoa.

HDMI 2.1:n tärkein käytännön etu on videolähtö. Jos sinulla on yhteensopiva televisio, voit nauttia suuremmista resoluutioista ja nopeammista virkistystaajuuksista. Vaikka HDMI 2.0 voi toimia sekä 4K- että 8K-resoluutiolla, se voi toimia vain nopeudella 60 fps (ruutua sekunnissa) ja 30 fps. Vaikka saat silti vaikuttavan kuvan HDMI 2.0 -kaapelilla, se ei ole ihanteellinen sellaisen sisällön näyttämiseen, joka vaatii sujuvaa liikettä, kuten urheilua tai videopelejä. HDMI 2.1 voi tarjota paljon paremman videon suorituskyvyn, mukaan lukien 4K-resoluutio 120 fps ja 8K 60 fps. Se on jopa tulevaisuudenkestävä tukemaan jopa 10 000 resoluutiota, vaikka kestää jonkin aikaa ennen kuin kaupalliset laitteet ottavat tämän ominaisuuden käyttöön. Tämä tarkkuuden ja kuvataajuuden kasvu tekee HDMI 2.1:stä parhaan kaapelin seuraavan sukupolven pelaamiseen konsoleissa, kuten PlayStation 5 ja Xbox Series X, jotka molemmat tarjoavat täyden HDMI 2.1 -tuen. Sinun on käytettävä HDMI 2.1 -kaapelia, jotta voit käyttää molempien konsolien kaikkia lähtöominaisuuksia (mikä vaatii myös yhteensopivan television). Lisäksi HDMI 2.1 sisältää useita ominaisuuksia korkeampien resoluutioiden ja kuvanopeuksien lisäksi. VRR (Variable Refresh Rate) säätää näytön virkistystaajuutta reaaliajassa välttääkseen pätkimisen ja kehyksen repeytymisen peleissä. Samaan aikaan QMS (Quick Media Switching) vähentää viivettä vaihdettaessa videolähteiden välillä.

Ääni: HDMI 2.1 tarjoaa pieniä parannuksia

HDMI 2.0

 • Tukee ARC:tä.
 • Jopa 32 äänikanavaa.

HDMI 2.1

 • Tukee eARC:tä.
 • Jopa 32 äänikanavaa.

Vaikka HDMI 2.1:n videoedut ovat merkittäviä, äänen parannukset ovat vähäisiä verrattuna. HDMI 2.0 -kaapeleissa on ominaisuus nimeltä Audio Return Channel (ARC), jonka avulla ääntä voidaan lähettää edestakaisin samaa kaapelia pitkin. HDMI 2.1 tuo tähän tekniikkaan asteittaisen päivityksen Enhanced Audio Return Channel (eARC) -kanavalla, joka olennaisesti laajentaa käytettävien äänikoodekkien määrää, mukaan lukien Dolby Atmos ja DTS:X. Tietenkin tarvitset äänilaitteita, jotka tukevat eARC:tä hyödyntääksesi tätä. Nykytilanteessa HDMI 2.1 on selvä voittaja vakaville audiofiileille, mutta et näe paljoakaan hyötyä, ellet ole äskettäin päivittänyt äänilaitteitasi.

Yhteensopivuus: 2.1 on taaksepäin yhteensopiva vanhojen HDMI-versioiden kanssa

HDMI 2.0

 • Löytyy useimmista televisioista, jotka on valmistettu vuodesta 2013 lähtien.
 • Voidaan käyttää PS5:n ja Xbox Series X:n kanssa jopa 4K nopeudella 60 fps.

HDMI 2.1

 • Yhteensopiviin TV-malleihin kuuluvat SonyX90J, LG CX OLED, Samsung QN85A ja paljon muuta.
 • PS5 ja Xbox Series X tukevat.

HDMI 2.1 -kaapelit ovat taaksepäin yhteensopivia, joten voit käyttää niitä laitteissa, jotka eivät tue 2.1-muotoa. Voit kuitenkin hyödyntää 2.1-ominaisuuksia vain, jos sinulla on yhteensopiva laite ja televisio. Voit esimerkiksi liittää PS5:n televisioon, jossa on HDMI 2.0 -portti HDMI 2.1 -kaapelilla, ja se toimii hienosti. Mutta saat vain 2.0-ominaisuudet, koska kaapeli käyttää korkeinta tilaa, jota kaikki laitteet tukevat (tässä tapauksessa se olisi 2.0). Tässä vaiheessa HDMI 2.1 on luultavasti mennyt valtavirtaan, koska useimmat television valmistajat ovat sisällyttäneet standardin tuotelinjoihinsa. Kiinnitä kuitenkin tarkasti huomiota uusien ostamiesi televisioiden porttien määrään, sillä joissakin televisioissa on 2.0- ja 2.1-porttien yhdistelmä.

Lopullinen tuomio: HDMI 2.1 on parempi, mutta vain jos sinulla on oikeat laitteet

HDMI 2.1 on muodon uusi standardi, mikä tekee siitä HDMI 2.0:aa paremman kaikin tavoin. Niin kauan kuin sinulla on yhteensopivia laitteita, saat erinomaisen ääni-/videokokemuksen vaihtamalla kaapelia. HDMI 2.0 on kuitenkin riittävä useimmille ihmisille, varsinkin jos sinulla ei ole seuraavan sukupolven konsolia tai televisiota, joka tukee 2.1:tä. Muista, että HDMI 2.1 on taaksepäin yhteensopiva, joten ei ole haittaa investoida ultranopeisiin kaapeleihin, jos aiot investoida uusiin kotiteatterilaitteisiin tulevina vuosina.

FAQ

 • Pitäisikö minun käyttää HDMI 2.1:tä 4K-videolle?

  Ei, ei välttämättä. Niin kauan kuin sinulla on High Speed ​​​​HDMI-kaapeli ja 1080p-näyttö, voit nauttia 4K-videon laadusta. HDMI 2.1- tai Ultra High-Speed ​​HDMI -kaapelit voivat olla hyödyllisiä häiriöiden vähentämisessä ja käytettäväksi tulevien HDMI 2.1 -laitteiden kanssa. Riippumatta siitä, minkä HDMI-version kanssa käytät, varmista, että valitset laitteillesi oikeat HDMI-kaapelityypit.

 • Miten vaihdan HDMI 2.1:n HDMI 2.0:ksi?

  Vaikka et voi vaihtaa laitteidesi HDMI-versioita laiteohjelmistopäivityksillä, sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistä käyttääksesi HDMI 2.1 -kaapeleita tuotteissa, joissa on HDMI 2.0b tai vanhempi. Parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi sinun tulee kuitenkin käyttää HDMI 2.1 -kaapeleita HDMI 2.1 -laitteiden kanssa.

Por Markus