GettyImages 656273370 3c57c0979c0a4a8f8bb2797301c089b1

Euroopan komissio mainitsee sähköisen jätteen ja kuluttajien haitat liikkeellepanevana tekijänä, ja se on laatimassa lainsäädäntöä USB-C:stä uudeksi standardiksi. Toimikunta pyrkii tekemään USB-C:stä ainoan liitäntätyypin, jota käytetään älypuhelimien, videopelikonsolien jne. latauskaapeleihin. Selitys on, että se on kuluttajien kannalta mukavampaa ja vähentää sähköisen jätteen määrää. ylimääräisiä lisävarusteita. Muutoksella pyritään myös välttämään laturien niputtamista uusien laitteiden kanssa, koska tällöin laatikot ovat usein täynnä turhia kaapeleita.

«Ehdotukseemme ansiosta eurooppalaiset kuluttajat voivat käyttää yhtä laturia kaikelle kannettavalle elektroniikalleen. Tämä on tärkeä askel mukavuuden lisäämisessä ja jätteen vähentämisessä», sanoi EY:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton ilmoituksessa. Ehdotus tekisi USB-C:stä ainoan elektronisten laitteiden latausportin merkistä riippumatta. Komitean mukaan tämä «auttaisi estämään eri valmistajia rajoittamasta kohtuuttomasti latausnopeutta. Se myös varmistaisi, että latausnopeus on sama, kun laitteeseen käytetään yhteensopivaa laturia.» Myös elektroniikkaa sisältävistä laturipakkauksista eroon pääseminen on asialistalla käyttämättömien tai käytöstä poistettujen laturien vähentämiseksi. Toimikunta arvioi, että pelkästään tällä voitaisiin vähentää sähköisen jätteen määrää noin 1 000 tonnia vuodessa. Mutta jos tarvitset laturia ostaessasi uutta laitetta, se merkitsisi sen ostamista erikseen.

Kasa käytettyjä älypuhelinten langallisia latureita

Milloin tämä kaikki muuttuu, meidän on odotettava ja katsottava. Koska se on tässä vaiheessa vain ehdotus, ei ole takeita, että se tapahtuu. Jos näin on, toimialalla on 24 kuukautta aikaa hyväksymispäivästä saattaa siirtymä päätökseen. Joten vaikka ehdotus hyväksyttäisiin tänään, meillä olisi aikaa vuoden 2023 toiselle puoliskolle, ennen kuin se otettiin käyttöön kokonaan.

Por Markus