motherboardfanconnector eae66d5ae30845fb907aa81c4c2dbc59

Emolevyn tuuletinliittimet antavat tuulettimille pienen määrän tehoa, jota ne tarvitsevat toiminnan pitämiseen, ja joissakin tapauksissa käyttäjä voi ohjata tuulettimen nopeutta. Tässä on kaikki mitä sinun tulee tietää emolevyn tuulettimen liittimistä.

Mikä on emolevyn tuulettimen liitin?

Emolevyn tuulettimen liitin on pieni kolmi- tai nelinapainen emolevyn liitin. Tuulettimessa on yksi kaapelisarja (niputettu yhteen), joka liitetään emolevyn liittimeen. Emolevyn tuulettimen liitin on Molex KK -liitin. Se on osa tietokoneen virtaliittimien perhettä, jonka on kehittänyt Molex Connector Company, joka on valmistanut myös muita tietokoneen sisäisiä virtaliittimiä, kuten vanhempien kiintoajureiden käyttämän suuremman 4-nastaisen Molexin ja emolevyn virtaliittimen. Nykyään nimeä Molex käytetään harvoin. Emolevyn käyttöohjeissa käytetään useammin termejä «SYSFAN» ja «CPUFAN» viitattaessa näihin liittimiin. SYSFAN ja CPUFAN ovat teknisesti sama liitin, mutta SYSFANia käytetään PC-kotelon tuulettimien liittämiseen, kun taas CPUFAN:ia käytetään prosessorin jäähdytyselementtiin kytketyssä tuulettimessa. Jos et ole koskaan käyttänyt näitä yhteyksiä aiemmin, älä huoli. Niitä on helppo käyttää, ja niitä on lähes mahdotonta liittää väärin. Vaikein aika on saada kätesi ja sormesi alueelle, jossa sinun on oltava.

Miten emolevyn tuulettimen liitin toimii?

Virtalähde on emolevyn tuulettimen liittimen tehtävä. Kolminapaisessa emolevyn tuulettimen liittimessä on yleensä mustat, punaiset ja keltaiset johdot tietokoneen tuulettimen puolella, mutta nämä värit voivat vaihdella valmistajan ja joskus jopa mallin mukaan. Musta johto on maadoitettu, punainen johto kuljettaa virtaa ja keltainen johto palauttaa tuulettimen nykyisen nopeuden tietokoneelle. Emolevyn nelinapainen tuulettimen liitin mahdollistaa pulssin leveysmodulaatio (PWM) -nimisen ominaisuuden. PWM voi kytkeytyä päälle ja pois päältä erittäin nopeasti. Tämä mahdollistaa tuulettimen nopeuden säätelyn. Jos puhallin on asetettu käymään 50 prosentilla sen enimmäisnopeudesta, PWM kytkee virran niin, että puhallin saa virtaa vain puolet ajasta. Tämä tapahtuu liian nopeasti havaittavaksi, joten tuuletin näyttää käyvän jatkuvasti 50 prosentilla normaalista enimmäisnopeudestaan. Emolevyn tuulettimen liittimessä on myös muovinen ohjain, joka työntyy ulos liittimestä nastojen vieressä. Se sopii PC-tuulettimen liittimen koloon. Ohjaus varmistaa, että et voi kääntää liitintä.

Kuinka liitän tuulettimet emolevyyn?

Tyypillinen emolevyn tuulettimen liitin on kolmi- tai nelinapainen liitin, joka on kiinnitetty PC-tuulettimen johtopäähän. Se on kiinnitetty emolevyn kolmi- tai nelinastaiseen tuulettimen otsikkoon. Ei ole muuta temppua kuin kohdistaa liittimen lovi otsikon ohjaimen kanssa. Kohdista molemmat puolet, työnnä liitin varovasti päähän ja tarkista liitäntä varmistaaksesi, että se näyttää kireältä. Kun se on liitetty kunnolla, tuulettimen liittimen pään tulee olla samassa tasossa emolevyn otsikon kanssa. Sen ei pitäisi näyttää tai tuntua löysältä. Liittimessä ei ole salpaa sen pitämiseksi kiinni, joten emolevyn tuulettimen liitin on helppo irrottaa vetämällä suoraan ulos.

Kuinka monta tuuletinliitäntää emolevyssä on?

Tämä riippuu tietokoneesi emolevystä. Useimmissa emolevyissä on vähintään kaksi liitintä. Toista käytetään prosessorille, kun taas toista käytetään kotelon tuulettimelle. Huippuluokan emolevyt voivat tukea kuutta tai useampaa tuuletinta.

Voinko kytkeä 3-napaisen tuulettimen 4-nastaiseen?

Kyllä, se on mahdollista. Tämä kuitenkin poistaa PWM (Pulse Width Modulation) -tuen käytöstä. Tämä tarkoittaa, että et voi ohjata tuulettimen nopeutta PWM:n kautta. Sillä ei ole väliä, puuttuuko emolevyn otsikosta tai tuulettimen liittimestä neljäs nasta. PWM ei myöskään toimi, jos se puuttuu.

Kuva 3-nastaisesta emolevyn tuulettimen liittimestä ja tuulettimesta

Voit silti pystyä hallitsemaan tuulettimen nopeutta. Emolevyt sisältävät usein mahdollisuuden ohjata tuulettimen nopeutta muuttamalla tuulettimeen lähetettyä jännitettä. Tämä ei vaadi neljättä nastaa. Emolevyn käyttöoppaasta voi kertoa, mitä tuulettimen ohjaustiloja tuetaan. PWM on suositeltava tapa ohjata tuuletinta. Tyypillisellä PC-tuulettimella on vähimmäisjännitevaatimus, joka on syötettävä, jotta tuuletin toimisi ollenkaan. Tämä johtaa pienimmän mahdollisen tuulettimen nopeuden rajoittamiseen. PWM tukee helposti erittäin alhaisia ​​tuuletinnopeuksia, mikä puolestaan ​​voi vähentää melua.

Johtopäätös

Emolevyn tuulettimen liitin tekee juuri sen, mitä se lupaa: se yhdistää tuulettimen emolevyyn. Yksinkertaisuus on virkistävää monimutkaisempien liittimien, kuten GPU-virtaliittimien, rinnalla. Liitin on myös pysynyt muuttumattomana vuosikymmeniä, joten vanha tuuletin joutuisi mielellään toimimaan uuden emolevyn kanssa (ja päinvastoin).

FAQ

  • Mistä tiedät mikä emolevy sinulla on?

    Jos käytät Windows 10:tä, helpoin tapa on avata komentokehote ja kirjoittaa wmic jalkalista tuote get, Valmistaja: ja paina Tulla sisään. Emolevyn malli ja valmistaja näkyvät näytöllä. Voit myös tarkistaa, mikä emolevy sinulla on Järjestelmätiedot-sovelluksesta. Avaa se ja etsi Baseboard-valmistaja ja Baseboard-tuote.

  • Miten päivität emolevyn BIOSin?

    Ensin sinun on selvitettävä, mikä emolevy sinulla on. Lataa sitten uusin BIOS-versio valmistajan verkkosivustolta. Jos päivität sen Windowsista, prosessi on melko yksinkertainen. Suorita vain ladattu tiedosto ja valitse Päivitä. Käynnistä tietokone uudelleen, kun asennus on valmis. Jos asennat päivityksen flash-asemalta tai jos käytät muuta järjestelmää kuin Windowsia, prosessi on hieman monimutkaisempi. Katso lisätietoja Lifewire BIOS -päivitysoppaasta.

  • Miten valitset oikean emolevyn tietokoneellesi?

    On muutamia asioita, jotka on otettava huomioon valittaessa uutta emolevyä tietokoneellesi. Sinun on valittava sellainen, joka tukee samaa liitäntää kuin CPU, jota haluat käyttää. Sen täytyy fyysisesti mahtua PC-koteloon. Ja sinun on varmistettava, että siinä on tarvittava määrä portteja, RAM-muistia ja liitäntävaihtoehtoja. Katso tarkempia tietoja Lifewiren emolevyn valintaoppaasta.

Por Markus