GettyImages 1187636710 f8473f63cc9e47b2ba5fddaef1ba2746

Mitä tapahtuu, jos tietokoneen tai kannettavan tietokoneen näppäimistö jäätyy? Se voi johtua muutamista eri asioista, ja on useita tapoja saada se toimimaan uudelleen. Näin voit avata toimivan näppäimistön lukituksen. Tässä artikkelissa keskitytään Windows-tietokoneiden syihin ja ratkaisuihin, vaikka jotkin ratkaisut saattavat koskea kaikkia ongelmia aiheuttavia näppäimistöjä.

Mikä aiheuttaa näppäimistön jäätymisen?

Useat ongelmat voivat aiheuttaa näppäimistön jäätymisen. Olet saattanut vahingossa painaa näppäinyhdistelmää, joka saa näppäimistösi nukkumaan (tämä pätee erityisesti kannettavaan tietokoneeseen), tai näppäimistöä ei ehkä ole liitetty kunnolla järjestelmään. Jos käytät langatonta näppäimistöä, yhteysongelma voi olla. Ongelmasta huolimatta lukittu näppäimistö ei ole kovin hyödyllinen, joten sinun on otettava se käyttöön mahdollisimman pian.

Korjaa lukittu näppäimistö

Tapa, jolla korjaat näppäimistön, jos se on lukittu tai jumiutunut, riippuu ongelman aiheuttajasta, mutta näiden vianetsintävaiheiden pitäisi toimia. Nämä ratkaisut on luokiteltu helpoimmasta ja todennäköisimmästä vaikeampaan, mutta ne voivat mahdollisesti toimia. Joten kokeile jokaista vaihetta järjestyksessä, kunnes löydät ratkaisun, joka aktivoi näppäimistösi uudelleen.

 1. Käynnistä tietokoneesi uudelleen. Vaikuttaa yksinkertaiselta ratkaisulta, mutta jostain syystä tietokoneen uudelleenkäynnistäminen voi ratkaista kaikenlaisia ​​ongelmia. Jos näppäimistösi on lukittu käyttämäsi ohjelman tai sovelluksen ongelman vuoksi, tietokoneen uudelleenkäynnistäminen voi ainakin sulkea kyseisen ohjelman ja poistaa näppäimistön tappavasta otteestaan. Uudelleenkäynnistys voi myös ratkaista ongelman, jos tietokoneesi on jumiutunut eikä vain näppäimistö. Jos näin on, ongelma ei todennäköisesti ole ollenkaan näppäimistössä.

 2. Sammuta suodatinnäppäimet. FilterKeys on Windowsin ominaisuus, jonka avulla voit ohittaa toistuvat näppäimet tai hidastaa näppäimistön toistonopeutta. Voit kytkeä sen päälle tai pois päältä painamalla oikeaa Siirtää painiketta painettuna 8 sekunnin ajan. Kuulet äänimerkin ja lyhyt viesti vilkkuu näytöllä. Jos otit vahingossa käyttöön suodatinnäppäimet, se voi johtua siitä, että näppäimistösi ei toimi. Yritä poistaa käytöstä palauttaaksesi toiminnot.

 3. Kokeile näppäimistöäsi toisella tietokoneella. Jos käytät ulkoista näppäimistöä, yritä liittää se toiseen tietokoneeseen. Voit jopa asentaa langattoman näppäimistön toiseen tietokoneeseen nähdäksesi, onko ongelma näppäimistössä vai tietokoneessa. Jos näppäimistö toimii toisen tietokoneen kanssa, ongelmasi on laitteessa ja saatat joutua avaamaan Laitehallinnan nähdäksesi, tunnistaako tietokoneesi näppäimistösi, varsinkin jos se näyttää olevan USB-liitetyn näppäimistöä ei tunnisteta.

 4. Vaihda paristot, jos käytät langatonta näppäimistöä. Jopa upouudet paristot voivat epäonnistua, joten vaikka olisit äskettäin vaihtanut langattoman näppäimistön paristot, yritä vaihtaa ne uusiin. On myös mahdollista, että näppäimistön liittämiseen käytetty USB-avain on löysällä tai se ei ole kunnolla kiinni USB-portissa. Yritä irrottaa pistoke ja kytkeä se sitten uudelleen.

 5. Puhdista näppäimistö. Likainen näppäimistö voi aiheuttaa näppäimien epäonnistumisen tai juuttumisen, ja painettuun asentoon juuttunut näppäin voi saada muut näppäimet reagoimatta.

 6. Tarkista näppäimistösi fyysisten vaurioiden varalta. Kuluneet johdot, rikkinäiset avaimet ja kotelon halkeamat voivat aiheuttaa tietokoneen näppäimistön mekaanisen vian. Jos tämä on ongelma, sinun on vaihdettava näppäimistö kokonaan.

 7. Tarkista näppäimistön liitäntä. Jos käytät langallista näppäimistöä, varmista, että se on liitetty oikein USB-porttiin ja että näppäimistöön kytketty pää on ehjä ja vahingoittumaton. Paras tapa tehdä tämä on irrottaa näppäimistö kokonaan ja kytkeä se sitten takaisin. Jos käytät langatonta näppäimistöä, myös näppäimistön yhdistävän USB-sovittimen on oltava oikein USB-portissa. Yritä irrottaa se kokonaan ja liittää sitten näppäimistö uudelleen tietokoneeseen, jotta saat puhtaan alusta.

 8. Päivitä tai asenna laiteohjaimet uudelleen. Vioittunut tai vanhentunut laiteohjain voi aiheuttaa yhteysongelmia näppäimistön ja tietokoneen välillä, olipa se sitten langallinen tai langaton. Yritä päivittää laiteohjain. Jos tämä ei auta, voit poistaa laiteohjaimen kokonaan ja asentaa sen uudelleen. Sinun on ehkä ladattava ajurit valmistajan verkkosivustolta.

Milloin näppäimistö kannattaa vaihtaa?

Jos mikään näistä vianetsintävaiheista ei saa näppäimistöäsi taas toimimaan, saattaa olla aika vaihtaa näppäimistö. Valittavana on runsaasti langattomia näppäimistöjä, ergonomisia näppäimistöjä ja tiettyihin tarkoituksiin suunniteltuja näppäimistöjä, kuten langattomia pelinäppäimistöjä. Joten ehkä näppäimistö, joka on lukittu ja jota ei voi avata, on hyvä tilaisuus päivittää johonkin parempaan.

FAQ

 • Kuinka korjaan näppäimistön näppäimet, jotka eivät toimi?

  Korjaa se, kun mekaaninen näppäimistönäppäin ei toimi tai ei vastaa, irrota näppäimistö tai paristot ennen kuin yrität korjata sen. Kokeile toista kaapelia ja puhdista näppäimistö. Vedä näppäinsuojus pois reagoimattomasta kytkimestä, pidä näppäimistöä ylösalaisin ja puhalla kytkin ulos tölkkiilmalla. Voit myös käyttää sytytysvirran puhdistusainetta avaimessa.

 • Kuinka korjaan näppäimistön tarttuvia näppäimiä?

  Jos näppäimistön näppäimet ovat tahmeita, sammuta tietokone ja irrota näppäimistö. Löysää tarraavaimet varovasti avaimenvetimellä, kostuta vanupuikko isopropyylialkoholilla ja puhdista avaimet ja männät. Vaihda puhdistetut avaimet ja odota, että kaikki kuivuvat kokonaan, ennen kuin kytket sen uudelleen.

 • Kuinka korjaan näppäimistön näppäimet, jotka kirjoittavat väärän merkin?

  Jos näppäimistö kirjoittaa vääriä merkkejä, Num Lockin poistaminen käytöstä voi ratkaista ongelmasi. Jos ei, olet saattanut vahingossa muuttaa näppäimistöasettelua. Tarkista tämä napsauttamalla tehtäväpalkin kielipainiketta. Voit myös yrittää käyttää Windowsin näppäimistön vianmääritystä nähdäksesi, korjaako se ongelman.

Por Markus