volume 171587932 5b2fe19a119fa800366fce16 scaled

Mitä tietää

  • Automaattinen: Aseta kotiteatterivastaanotin tunnistamaan automaattisesti tulevat surround-äänimuodot.
  • Manuaalinen: Valitse DTS-ES Discreet tai Matriisi ääni DVD-ääniraidalla.

Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka DTS-ES valitaan kotiteatterivastaanottimesta. Se tarjoaa myös enemmän tietoa DTS-ES vs. Dolby Digital, kaksi tärkeintä kotiteatterijärjestelmien surround-ääniformaattien tarjoajaa.

Kuinka valita DTS-ES kotiteatterivastaanottimesta

Varmista, että kotiteatterivastaanotin on asetettu tunnistamaan automaattisesti tulevat surround-äänimuodot (ja DTS-ES Discrete- ja Matrix -vaihtoehdot ovat käytettävissä). Tämä tarkoittaa, että vastaanotin suorittaa automaattisesti oikean dekoodauksen ja näyttää valitun muodon vastaanottimen näytöllä. Voit asettaa surround-äänimuodon manuaalisesti valitsemalla DTS-ES Discrete- tai Matrix-äänen DVD-levyn ääniraidalta.

Mikä on DTS-ES?

Yleisimmät surround-äänimuodot ovat Dolby Digital ja DTS 5.1 Digital Surround. Nämä järjestelmät vaativat viisi kaiutinta: vasen etukaiutin, oikea etukaiutin, etukeskikaiutin, vasen surround ja oikea surround. Ne vaativat myös yhden subwooferin, johon merkintä «.1» viittaa. Pääasiallisten 5.1-kanavaisten muotojensa lisäksi sekä Dolby että DTS tarjoavat useita muunnelmia. Yksi tällainen DTS-muunnelma tunnetaan nimellä DTS-ES tai DTS Extended Surround, jota edustaa virallinen logo:

5.1 kanavan sijaan DTS-ES lisää kuudennen kanavan, mikä mahdollistaa kuudennen kaiuttimen sijoittamisen suoraan kuuntelijan pään taakse. DTS-ES:n kaiuttimien asettelu sisältää kuusi kaiutinta: vasen etukaiutin, oikea etukaiutin, etukeskikaiutin, vasen surround, keskisurround, oikea surround ja subwoofer. Vaikka erillinen takakeskikaiutin tarjoaa tarkemman ja mukaansatempaavan kuuntelukokemuksen, tällaiset järjestelmät eivät vaadi 6.1 DTS-ES -yhteensopivaa kotiteatterivastaanotinta. Voit käyttää 5.1- tai 7.1-kanavaista vastaanotinta. 5.1-kanavaisessa asennuksessa vastaanotin taittaa kuudennen kanavan surround-kanaviksi ja kaiuttimiksi. 7.1-kanavaisessa asennuksessa vastaanotin lähettää surround-keskikaiuttimelle tarkoitetun signaalin kahdelle takakaiuttimelle huoneen takaosassa luoden «fantomi» surround-keskikanavan.

DTS-ES:n kaksi makua

Vaikka DTS-ES rakentuu DTS 5.1 Digital Surround -perustalle, DTS-ES on saatavana kahdessa eri versiossa: DTS ES-Matrix ja DTS-ES 6.1 Discrete. Ero näiden kahden välillä on se, että jos kotiteatterivastaanottimesi tarjoaa DTS-ES-dekoodauksen/prosessoinnin, DTS-ES Matrix poimii kuudennen kanavan DTS 5.1 Digital Surround -ääniraidoihin upotetuista vihjeistä. DTS 6.1 Discrete purkaa DTS-ääniraidan, jossa kuudennen kanavan lisätiedot ovat erillisenä sekoitettuna kanavana.

DTS-ES vs Dolby Digital EX

Dolby tarjoaa myös oman 6.1-kanavaisen surround-ääniformaattinsa: Dolby Digital EX. Haluttu kaiutinasetelma on sama: etu-vasen, etu-oikea, etu-keskus, surround-vasen, surround-oikea, surround-keskus ja subwoofer. Vaikka DTS-ES sallii äänisuunnittelijan miksata erillisessä takakanavassa (DTS Discrete), Dolby Digital EX on enemmän kuin DTS-ES Matrix. Keskitakakanava sekoitetaan vasemman ja oikean surround-kanavan kanssa, ja se voidaan purkaa ja jakaa 5.1-, 6.1- tai 7.1-kanavajärjestelyihin. Tietyt DVD-levyt, Blu-ray-levyt ja suoratoistosisältö käyttävät Dolby Digital EX -koodausta.

Se tulee alas

Blu-ray Disc -levyjen ja 7.1-kanavaisten kotiteatterivastaanottimien ilmestymisen jälkeen uudemmat DTS-surround-äänimuodot, kuten DTS-HD Master Audio ja DTS:X, ovat löytäneet tiensä sekoitukseen. DTS Virtual:X laajentaa kokemusta entisestään ilman lisälaitteita. Monet kotiteatterivastaanottimet tarjoavat kuitenkin edelleen DTS-ES Matrix- ja DTS-ES Discrete -käsittelyn ja -dekoodauksen. Niille, joilla on DTS-ES-dekoodauksella/prosessoinnilla ja 6.1-kanavaisella kokoonpanolla varustettu kotiteatterivastaanotin, voit tutustua DVD-ääniraitojen luetteloon, joka sisältää erilliset DTS-ES 6.1 -ääniraidat (yhdessä DTS-ES Matrix- ja Dolby Digital EX 6.1 -ääniraitojen kanssa) . DVD-levyillä saatavilla olevien ääniraitojen tyypin tulee olla lueteltu DVD-pakkauksessa ja DVD-valikkonäytössä.

Por Markus