ScreenShot2018 11 13at11.50.17AM 5beb394dc9e77c0052251b6c scaled

Mitä tietää

  • Tapa 1: Hae sanaa tai verkkosivustoa. Napsauta hakutuloksissa kolmio yläpuolella Sivun otsikko ja valitse Välimuistissa valikosta.
  • Tapa 2: Tyyppi kätkö:[site name] hakukentässä pienillä kirjaimilla ilman välilyöntejä ja paina Tulla sisään.

Sivun välimuistiversiota voi tarkastella Googlessa kahdella tavalla. Tee tavallinen haku työpöytäsivustolla ja avaa sitten välimuistiversio sieltä tai avaa välimuistiversio välittömästi lisäämällä sana Google-hakuun tietokoneella tai mobiilisivustoilla.

Tee tavallinen Google-haku

Välimuistissa olevan sivun löytäminen tavallisella Google-haulla on yhtä helppoa kuin tavallisen haun suorittaminen ja sitten hakutuloksissa olevan linkin avaaminen välimuistissa olevan sivun avaamiseksi.

  1. Hae sanaa, lausetta tai koko verkkosivustoa.

  2. Etsi tuloksista se sivu, jolle haluat välimuistiversion.

  3. Klikkaa kolmio sivun otsikon yläpuolella ja valitse sitten Välimuistissa.

Klikkaa Välimuistissa linkki näyttää usein sivun sellaisena kuin se viimeksi indeksoitiin Googlessa, mutta hakutermit korostettuina. Tämä menetelmä on erittäin hyödyllinen, jos haluat löytää tietyn tiedon ilman, että sinun tarvitsee skannata koko sivua. Jos hakutermiäsi ei ole korostettu, käytä Ctrl+f (Windows) tai Tehtävä+f (Mac) -pikanäppäin löytää sana tai sanat.

Mene suoraan välimuistiin

Voit sen sijaan mennä jahdata ja siirtyä suoraan välimuistissa olevalle sivulle lisäämällä kätkö: juuri ennen google-hakua.

  1. Avaa uusi Google-hakukenttä ja kirjoita kätkö: (mukaan lukien kaksoispiste).

  2. Kirjoita sen sivun URL-osoite, jonka välimuistiversion haluat nähdä. Esimerkiksi kirjoita välimuisti:lifewire.com pienillä kirjaimilla ja ilman välilyöntejä. Jätä URL-osoitteiden alusta oletusarvo «http» tai «https».

    cache:Lifewire.com Google-hakukentässä

  3. Lehdistö Tulla sisään avataksesi välimuistissa olevan sivun välittömästi.

Vaikka Google indeksoi verkkosivuja, se säilyttää tilannekuvat sivujen sisällöstä, joita kutsutaan välimuistisivuiksi. URL-osoitteet päivitetään säännöllisesti uusilla välimuistissa olevilla kuvilla. Käytä tätä Google Power Search -temppua avataksesi kuvan välimuistissa olevasta sivusta ja löytääksesi tarvitsemasi tiedot.

Välimuistin rajoitukset

Muista, että välimuisti näyttää, milloin sivu on viimeksi indeksoitu, joten joskus kuvat eivät näy ja tiedot ovat vanhentuneita. Riippuen siitä, mitä etsit, sen ei kuitenkaan pitäisi olla ongelma. Jotkut sivut ohjeistavat Googlea käyttämällä robots.txt-nimistä protokollaa estämään historialliset sivut. Verkkosivustojen suunnittelijat voivat myös halutessaan pitää sivut yksityisinä Google-hauilta poistamalla ne sivustohakemistosta (tunnetaan myös nimellä «ei indeksointi»). Google tallentaa vain sivun viimeisimmän välimuistin, joten jos yrität käyttää todella vanhaa sivua, joka on ehkä muuttunut paljon tai on ollut offline-tilassa pitkään, kokeile Wayback Machinea.

Por Markus