nubelson fernandes KZlbQIzDBpg unsplash 299a823e5cbf4d78b91a3f071d8d3fba scaled

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Spotify Hi-Fi julkaistaan ​​tänä vuonna CD-laadulla häviöttömällä äänellä.
  • Hi-Fi-suoratoisto on Spotify Premium -tilaajille.
  • Useimmat käyttäjät, joilla on korvatulpat tai meluisissa paikoissa, eivät huomaa eroa.
Spotify lisää korkealaatuisen äänen suoratoistovaihtoehdon nimeltä Spotify Hi-Fi. Se on «CD-laatuinen» ja se on saatavilla «myöhemmin tänä vuonna». Mutta huomaako kukaan? Spotify Hi-Fi suoratoistaa häviötöntä ääntä laitteisiin ja suoraan kaiuttimiin. Sen pitäisi tehdä suoratoistosta yhtä hyvä kuin CD-levyt tai muut korkealaatuiset lähteet. Mutta koska me kaikki kuuntelemme musiikkia surkeista Bluetooth-kaiuttimista tai kuulokkeiden ja AirPod-kuulokkeiden kautta, emme ehkä kuule eroa. «Uskon, että useimmat ihmiset kuuntelevat musiikkia [Spotify default] 160 kbps tai jopa 320 kbps asetus», muusikko ja musiikkivideoiden tekijä Calvin West kertoi Lifewirelle sähköpostitse. «Olen varma, että useimmat ihmiset eivät huomaa eroa 320 kbps tai 160 kbps ja häviöttömän välillä. Itse asiassa sanoisin, että puolet audiofiileistä, jotka väittävät kuulevansa eron 320 kbps:n ja häviöttömän nopeuden välillä, epäonnistuu sokkotestissä.»

Häviötön, hifi: mitä eroa on?

Digitaalinen musiikki mitataan bitteinä, kuten mikä tahansa muu digitaalinen media. Otamme huomioon bittisyvyyden ja bittinopeuden. Bittisyvyydellä ei yleensä ole merkitystä, ellet tallenna ja tuota. Bittinopeus koskee meitä täällä. Kuten West sanoi yllä, Spotify on jo jopa 320 kbps (kilobittia sekunnissa). «iPod mullisti musiikin jakelun, mutta pudotti laaturivin takaisin 128 kbps AAC:hen», sanoo Vergen toimittaja. Nilay Patel Twitterissä. «Se on vain ollut hidas marssi sen jälkeen.» CD-levyjen bittinopeus on 1 411 kbps. Lossless tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että musiikki pakataan ilman, että mitään tietoa katoaa. MP3-tiedostot ovat «häviöllisiä», kuten JPG-tiedostot. Ne on suunniteltu näppärästi poistamaan äänen osista, joita et luultavasti huomaa, jotta saavutetaan pienet tiedostokoot (ja pienemmät bittinopeudet suoratoistossa). Spotifyn häviöttömän tarjonnan ansiosta olemme vihdoin takaisin samassa paikassa kuin vuonna 1980.

Kaiuttimet ja kuulokkeet

Jos kuuntelet musiikkia kuulokkeilla, autossa tai kotona Amazon Echo -kaiuttimella, et tarvitse häviötöntä suoratoistoa. Musiikkijärjestelmän suorituskyky ei riipu vain lähteestä. Kyse ei myöskään ole, kuten näytimme uskovan 1970-luvulla, vain kaiuttimista. «Tietenkin musiikin laadussa on muitakin tekijöitä», West sanoo. «Tärkeimmät ovat kaiuttimet tai kuulokkeet.» Ihannetapauksessa sinulla on hyvä lähde, upeat kaiuttimet ja hyvät laitteet niiden välissä. Ei ole mitään järkeä kytkeä halvan puhelimen kuulokeliitäntää 20 000 dollarin vahvistimeen ja kaiuttimiin. Hyppy 24 kbps:stä häviöttömyyteen olisi havaittavissa kaikille paitsi käyttäjille puhelimen kaiuttimissa. Samoin, jos asut lentokentän tai valtatien vieressä, nuo 20 000 dollarin kaiuttimet ovat turhia, jopa loistavalla CD-soittimella. «Korvatulpat voivat olla hyviä juoksemiseen, mutta eivät pienten yksityiskohtien poimimiseen», ohjelmoija ja TechTreatBoxin perustaja Luke Kowalski kertoi Lifewirelle sähköpostitse. «Joten, mielestäni käyttämäsi varusteet ja olosuhteet ovat todella tärkeitä tässä tapauksessa.» Joten se riippuu kontekstista, ja kuulemaasi korkeamman laadun suoratoisto on vain mobiilikaistanleveyden hukkaa.

Kuinka voit parantaa ääntäsi tänään?

Jos käytät jo Spotifya, tarkista nykyiset laatuasetukset. Spotifyssa on tähän ohjeet.

Joku kuuntelee ääntä tietokoneelta kuulokkeilla.

Alin nopeus, jota käytetään huonoilla verkkoyhteyksillä, on 24 kbps. Spotify Premium (maksullisille) -tilauksille käyttäjät voivat määrittää enintään 320 kbps. Sinun tulee harkita kuuntelutilanteesi ja valita sinulle sopiva asetus. Tai valitse «automaattinen» ja anna tietokoneen hoitaa se. Et ehkä pysty erottamaan eroa Spotify Hi-Fi:n saapuessa, mutta huomaat varmasti eron Spotifyn Low- ja Very High -asetusten välillä. «Hyppy 24 kbps:stä häviöttömään olisi havaittavissa kaikille paitsi käyttäjille puhelimen kaiuttimissa», West sanoo.

Por Markus