3251031 56a0120a5f9b58eba4aec72a

Disney on kasvanut yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista mediabrändeistä useiden kansainvälisten teemapuistojen, maailmanluokan animaatiostudion, kymmenien yritysten franchising-yhtiöiden ja yhden maailman suurimmista elokuvastudioista ansiosta. Tämä lyhyt Disneyn retrospektiivi kattaa jättiläisen alkuperän ja kehityksen viihdeteollisuudessa.

Disney Brothersin sarjakuvastudio

Walt Disney Company aloitti Walt Disneyn ja hänen veljensä Royn yhteisyrityksenä. Yritys, jota silloin kutsuttiin Disney Brothers Cartoon Studioksi, aloitti toimintansa 16. lokakuuta 1923. Kolmessa vuodessa yhtiö oli tuottanut kaksi elokuvaa ja ostanut studion Hollywoodista, mutta levitysoikeuksien sudenkuopat melkein upottivat yrityksen. Mikki Hiiren perustaminen vuonna 1928 muutti kaiken. Noihin aikoihin Disney lanseerasi monia muita kuuluisia hahmoja, kuten Minni Hiiri ja Aku Ankka, jotka yhdessä muodostivat perustan yritykselle, joka on nyt haarautunut paljon animaatiota pidemmälle. Nykyään monet suuret studiot, TV-asemat ja immateriaalioikeudet, mukaan lukien Marvel Entertainment, Lucasfilm, ABC, Pixar Animation Studios ja ESPN, kuuluvat Disneyn sateenvarjon alle.

1930-luvun Disney

Vuonna 1932 Disney Company voitti ensimmäisen Oscar-palkinnon parhaasta sarjakuvasta «Silly Symphony», animoitujen lyhytelokuvien sarjan ansiosta. Vuonna 1934 Disney aloitti ensimmäisen täyspitkän elokuvansa, Lumikki ja seitsemän kääpiötä, tuotannon. Se julkaistiin vuonna 1937 ja siitä tuli aikansa eniten tuottanut elokuva. Valtavat tuotantokustannukset aiheuttivat kuitenkin vaikeuksia Disneyn seuraaville animaatioelokuville. Toinen maailmansota pysäytti Disney-elokuvatuotannon kokonaan, kun yritys lisäsi taitojaan sotatoimiin tuottamalla propagandaelokuvia Yhdysvaltain hallitukselle.

Disney toisen maailmansodan jälkeen

Sodan jälkeen yrityksen oli vaikea jatkaa siitä mihin se jäi, mutta vuosi 1950 osoittautui käännekohtaksi Disneyn ensimmäisen live-action-elokuvan «Treasure Island» ja toisen animaatioelokuvan «Cinderella» ansiosta. .» Disney julkaisi myös useita televisiosarjoja tämän vuosikymmenen aikana. Vuonna 1955 «Mikki Hiiri Club» teki debyyttinsä kansalliselle TV-yleisölle. Sama vuosi oli toinen virstanpylväs Disneylle: ensimmäisen Disney-teemapuiston, Disneylandin, avaaminen Kaliforniassa. Yrityksen suosio jatkoi kasvuaan ja selviytyi ikonisen perustajansa Walt Disneyn kuolemasta vuonna 1966. Waltin kuoleman jälkeen Roy Disney otti yrityksen johdon, ja johtoryhmä seurasi häntä vuonna 1971. yritys käytti hyväkseen myyntimahdollisuuksia, jatkoi elokuvien tuotantoa ja rakensi uusia teemapuistoja ympäri maailmaa, mukaan lukien Disneyn ensimmäisen kansainvälisen teemapuiston, Tokion Disneylandin vuonna 1983. Tänä aikana yritystä yritettiin hallita, mutta lopulta se toipui ja toipui. sai takaisin menestyksekkään polun hallinnan, kun Michael D. Eisneristä tuli puheenjohtaja vuonna 1984.

Kaapelitelevisio- ja mediahankinnat

1980-luvulta lähtien Disney on laajentanut vaikutusvaltaansa suuremmille markkinoille, alkaen Disney Channelin debyyttistään kaapelitelevisiossa. Yritys perusti useita alaosastoja ja studioita, kuten Touchstone Picturesin, tuottamaan elokuvia normaalihintaista perhettä pidemmälle ja saada entistä laajempi jalansija viihdeteollisuudessa. Eisner ja johtaja Frank Wells osoittautuivat menestyksekkääksi tiimiksi johtaessaan Disneyn uudelle vuosisadalle. Vuonna 2005 Bob Iger otti toimitusjohtajan roolin Eisneriltä. Vuonna 2006 Disney osti Pixarin, kun se alkoi keskittyä digitaaliseen animaatioon. Pixar oli aiemmin tuottanut elokuvahittejä, kuten «Toy Story», «Finding Nemo» ja «The Incredibles». Disneyn sateenvarjossa Pixar Animation Studios on edelleen ansainnut arvostettuja palkintoja elokuvista, kuten «Moana» ja «Coco». Tultuaan puheenjohtajaksi vuonna 2009, Iger siirsi yrityksen painopisteen takaisin perhekeskeisempiin tuotteisiin, kun se myi Miramax Studiosia ja pienensi Touchstone Picturesin kokoa. Roy Disney, viimeinen yhtiössä toimiva Disney-perheen jäsen, kuoli 16. joulukuuta 2009. Myös vuonna 2009 yritys osti Marvel Entertainmentin, mikä antoi Disneylle oikeudet kymmeniin supersankarisarjoihin, kuten «Iron Man» ja «Dead». allas.» Vuoden 2012 lopulla Disney aloitti Lucasfilmin ostamisen, mukaan lukien oikeudet «Star Wars» -sarjaan.

Disney digitaalisella aikakaudella

Disney jatkoi digitaalista laajentumistaan ​​vuonna 2014 ostamalla YouTube-sisällöntuottaja Maker Studiosin, josta tuli Disney Digital Network vuonna 2017. Disney aikoo käynnistää oman digitaalisen suoratoistoverkkonsa vuoden 2019 lopulla. Verkon avulla tilaajat voivat katsella elokuvia ja ohjelmia milloin tahansa, kuten Netflix ja Hulu.

Por Markus