GettyImages 915098210 ac53aa02466441869f5bfb245e2970b5

Resoluutio, skannaus ja grafiikan koot ovat laaja ja usein hämmentävä aihe jopa kokeneille suunnittelijoille. Jotkut aiheet, mukaan lukien visuaalinen resoluutio, käyttävät eri kieltä asetuksen tai käyttötarkoituksen mukaan. Erityisesti pisteitä tuumalla -resoluutiostandardi aiheuttaa joskus enemmän ahdistusta kuin ratkaisee.

Mikä on DPI-resoluutio?

Koska sitä käytetään julkaisutoiminnassa ja suunnittelussa, DPI resoluutio viittaa kuvan selkeyteen, joka johtuu mustepisteiden määrästä, jotka muodostavat kuvan paperilla. Olet luultavasti tuntenut termin, jos olet ostanut tai käyttänyt tulostimen, skannerin tai digitaalikameran. DPI on resoluution mitta. Oikein käytettynä DPI viittaa vain resoluutioon tulostinkuvataan kuinka monta mustepistettä neliötuumaa kohti on fyysisesti levitetty paperiarkille.

Pisteitä, pikseleitä vai jotain muuta?

Muita resoluutioon viittaavia lyhenteitä ovat PPI (pikseliä tuumalla), SPI (näytteet tuumalla) ja LPI (riviä tuumalla). Vaikka kaikki nämä lyhenteet kuvaavat resoluutiota, ne kuvaavat kukin resoluutiota tietyissä kohteissa.

  1. PPI kuvaa todellisten pikselien määrää tuumalla, joka näkyy työpöydän näytöllä, näytöllä, televisiossa jne.
  2. SPI viittaa erityisesti näytteiden määrään, joka on otettu skannerissa lineaarisella tuumalla.
  3. LPI kuvaa etäisyyttä, jonka tulostetut viivat (jotka koostuvat yksittäisistä pisteistä) ovat toisistaan. Tätä termiä käytetään yleensä vain kaupallisessa painatuksessa.

Lisää niistä pisteistä

Paperille tulostettuna tai tietokoneen näytöllä näkyvä valokuva koostuu pienistä pisteistä. Digitaalisissa asetuksissa jokaista pistettä kutsutaan yhdeksi pikseli; se edustaa pienintä yksikköä, joka muodostaa yhdistelmäkuvan. Tulostuksessa pistettä kutsutaan… no, pisteeksi. Se heijastaa rasteritulostimen tarkkuutta, joka luo kuvan paperille levittämällä mustetta tai väriainetta sivulle. Molemmissa tapauksissa pisteen koko on suhteessa sen ilmaisemaan laitteistoon; a kohta tai a pikseli ei ole ehdoton vertailukohta. On värillisiä pisteitä ja on mustia pisteitä. Mustavalkotulostuksessa mustien pisteiden koko ja muoto sekä kuinka lähelle tai kauas toisistaan ​​ne tulostetaan, luo illuusion harmaan sävyistä ns. kiusata.

Mitä enemmän pisteitä käytetään (jossain määrin), sitä selkeämpi kuva on. Mitä enemmän pisteitä kuvassa on, sitä suurempi on grafiikkatiedosto. Resoluutio mitataan pisteiden lukumäärällä vaakasuorassa pystysuorassa (tai neliötuumassa). Jokaisella näyttölaitteella (skanneri, digitaalikamera, tulostin, tietokoneen näyttö) on enimmäismäärä pisteitä, joita ne voivat käsitellä ja näyttää, riippumatta kuvan pisteiden määrästä.

Yhdistä resoluution pisteet

600 DPI:n lasertulostin voi tulostaa jopa 600 pikseliä tuumaa kohti. Tietokoneen näytöllä näytettävä pikselien määrä tuumaa kohti voi vaihdella näytön koon mukaan. Tyypillisesti 13 tuuman näytöissä on yli 200 PPI. Jos kuvassa on enemmän pisteitä kuin näyttölaite voi tukea, ne menetetään. Ne lisäävät tiedostokokoa, mutta eivät paranna valokuvan tulostusta tai näyttöä, koska resoluutio on liian korkea kyseiselle laitteelle. Sekä 300 SPI:llä että 600 SPI:llä skannattu valokuva näyttää samalta tulostettuna 300 DPI:n lasertulostimella. Tulostin «heittää pois» ylimääräiset tiedot, mutta 600 DPI:n kuvalla on suurempi tiedostokoko siinä tietokoneessa, johon se on tallennettu. Jos kuvassa on vähemmän pisteitä kuin näyttölaite voi tukea, kuva ei ole kovin selkeä tai terävä. Jos tulostat 72 PPI:n kuvan 600 DPI:n tulostimella, se ei yleensä näytä yhtä hyvältä kuin tietokoneen näytössä. Tulostimessa ei ole tarpeeksi tietopisteitä selkeän ja terävän kuvan luomiseksi. (Nykyajan kodin mustesuihkutulostimet tekevät kuitenkin melko hyvää työtä saadakseen matalaresoluutioiset kuvat näyttämään tarpeeksi hyvä paljon aikaa.)

Por Markus