GettyImages 520107984 98daa22ae253454f8dc3873549dd8486

Tärkeimmät oppimispisteet

  • Keinotekoinen iho voi lisätä kosketustuntumaa virtuaalitodellisuuteen.
  • Iho on halpa valmistaa ja sitä voidaan käyttää kaikkeen robottikäsistä kosketuskäsineisiin.
  • Monet yritykset yrittävät kehittää uusia tapoja tuntea tai haistaa virtuaalimaailmoja.

Virtuaalitodellisuus (VR) voisi tuntua enemmän todelliselta elämältä uudenlaisen keinoskin ansiosta. Iho käyttää alle 3 millimetrin paksuista kumimaista muovia, joka on täynnä magneettisia hiukkasia. Innovaatiossa käytetään tekoälyä kalibroimaan tuntoaistia. Se on osa kasvavaa määrää virtuaaliympäristöjä parantavia innovaatioita. «VR on ensimmäinen ruumiillistuva digitaalinen muoto, mikä tarkoittaa, että koko keho uskoo mukaansatempaavan kokemuksen olevan todellinen», virtuaalitodellisuusyrityksen Virtuleapin toimitusjohtaja Amir Bozorgzadeh kertoi Lifewirelle sähköpostihaastattelussa. «Yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista on, että se kerää suuruusluokkaa enemmän tietoa ihmiskokemuksesta.»

Super iho?

Keinotekoisen ihon, nimeltään ReSkin, suunnittelivat Meta (aiemmin Facebook) ja tutkijat Carnegie Mellon -yliopistosta Pennsylvaniassa. Toiveena on, että iho voi lisätä syvyyttä metaversumien kehittyvään kokemukseen, eräänlaiseen digitaaliseen tilaan, jossa voit tehdä asioita, joita et voi tehdä fyysisessä maailmassa. Tiedemiehet väittävät, että ReSkin on halpa tuottaa, alle 6 dollaria kukin 100 yksikköä kohti ja vielä vähemmän suurempia määriä. Sitä voidaan käyttää kaikkeen robottikäsistä kosketuskäsineisiin. ReSkinin sisällä on magneettisia hiukkasia, jotka tuottavat magneettikentän. Kun iho koskettaa toista pintaa, magneettikenttä muuttuu. Anturi tallentaa magneettivuon muutoksen ennen tiedon välittämistä tekoälyohjelmistoon, joka tulkitsee käytetyn voiman tai kosketuksen. «Tämä vie meidät askeleen lähemmäksi realistisia virtuaalisia objekteja ja fyysistä vuorovaikutusta metaversumissa», Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kirjoitti Facebookissa.

Virtuaalinen tunne

Meta ei ole ainoa yritys, joka yrittää kehittää uusia tapoja tuntea tai haistaa virtuaalimaailma. Sensorinen syöttö on hyödyllinen VR-käyttäjille, koska «se antaa paremman kognitiivisen vuorovaikutuksen digitaalisiin kokemuksiin». Sammir BelkhyatVR-yhtiön toimitusjohtaja Vnntr Cybernetics kertoi Lifewirelle. Eräs tuoksua VR:ssä käyttävä yritys on OVR-teknologia, joka liittää tuoksut virtuaalitodellisuuteen ja ilmastonmuutostietoisuuskokemuksiin. Se käyttää hiekkarantojen, savun ja tulen tuoksuja saadakseen sinut haluamaan matkustaa. Toinen VR-tuoksualueen startup on Japanissa sijaitseva Vaqso. Yritys valmistaa patruunamaisen laitteen, joka liitetään VR-kuulokkeisiin ja voi vaihtaa useiden tuoksujen välillä kokemuksen perusteella. Yhdysvaltalainen startup VRgluv käyttää myös haptista teknologiaa matkimaan todellisten esineiden kokoa, muotoa ja jäykkyyttä, kun niitä tuntee. Se tarjoaa käsineet, jotka voidaan yhdistää VR-lasien kanssa.

Esimerkki siitä, kuinka kone voi "tuntea" mustikan keinokuorella ja ilman.

Esimerkki siitä, kuinka kone voi «tuntea» mustikan keinokuorella ja ilman.

«Käsitteitä, kuten tuoksu tai tuoksunhallinta, voidaan käyttää tarinan kertomiseen. Samoin kuin eteerisiä öljyjä käytetään rentoutumisen tehostamiseen tai Kölnin tai hajuveden avulla elämäntapaa tai aistillista kohtaamista», Belkhyat sanoi. «Lopulta ajan mittaan tulee uusia aistinvaraisia ​​syötteitä, joita ei ole saatavilla tänään. Tulevaisuuden virtuaaliset tuntemukset voivat olla tyydyttävämpiä ja monimutkaisempia.» Terveydenhuollon tai koulutuksen VR:n kohdalla hyvät aistimerkit voivat erottaa jännittävän kokemuksen toimivasta kokemuksesta. Esimerkiksi fysioterapeutit voivat käyttää AR/VR:tä auttaakseen ihmisiä oppimaan/oppimaan uudelleen neuromuskulaarisia taitoja, tekniikan asiantuntija ja IEEE:n jäsen Carmen Fontana kertoi Lifewirelle. Tämä johtuu siitä, että aistisyöte vahvistaa harjoitustehtävien aikana muodostuneita hermoassosiaatioita. «Ihannetapauksessa nämä virtuaaliterapian aikana kehitetyt hermoassosiaatiot muuttuvat lopulta fyysisiksi taidoiksi todellisessa maailmassa», Fontana lisäsi. Sensorinen syöttö, kuten keinoiho, voisi tehdä VR:stä paremman tavan kommunikoida, nouseva teknologia-asiantuntija ja IEEE-jäsen Todd Richmond kertoi Lifewirelle. «Koska VR on suhteellisen uusi media, emme vielä tiedä, kuinka tarinoita kerrotaan tehokkaasti VR:ssä», Richmond sanoo. «Et esimerkiksi voi vain liu’uttaa 2D-näytön edessä luotua sisältöä 3D-maailmaan, aivan kuten radiosoittojen tekeminen ja niiden asettaminen kameran eteen ei todellakaan toiminut television alkuaikoina.»

Por Markus