200421277 001 56a6a56c5f9b58b7d0e42188 9e9ed8693b4c42a2a08408cfd2c213ce

Ohjelman suorittaminen järjestelmänvalvojana on yleinen tehtävä Windowsissa. Sinulla on oltava järjestelmänvalvojan oikeudet, kun asennat ohjelmia, muokkaat tiettyjä tiedostoja jne. Voit tehdä tämän helposti «run as» -toiminnolla. Tehtävän suorittaminen järjestelmänvalvojana on tietysti hyödyllistä vain, jos et ole jo järjestelmänvalvoja. Jos olet kirjautunut Windowsiin tavallisena käyttäjänä, voit avata jotain toisena käyttäjänä, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet, joten sinun ei tarvitse kirjautua ulos ja sitten takaisin sisään järjestelmänvalvojana vain suorittaaksesi yksi tai kaksi tehtävää.

«Suorita kuten» käyttöjärjestelmässä Windows 10, 8 tai 7

Windowsin «Suorita kuten» -vaihtoehto ei toimi täsmälleen samalla tavalla kaikissa Windows-versioissa. Uudemmat Windows-versiot – Windows 10, Windows 8 ja Windows 7 – edellyttävät eri vaiheita kuin aiemmat versiot. Jos käytät Windows 10-, 8- tai 7-käyttöjärjestelmää, toimi seuraavasti:

 1. Paina ja pidä painettuna Siirtää -näppäintä ja napsauta sitten tiedostoa hiiren kakkospainikkeella.

 2. Valita Suorita toisena käyttäjänä kontekstivalikosta.

 3. Syötä Käyttäjänimi ja Salasana käyttäjälle, jonka tunnistetietoja on käytettävä ohjelman suorittamiseen. Jos käyttäjä on verkkotunnuksessa, oikea syntaksi on kirjoittaa ensin verkkotunnus ja sitten käyttäjänimi seuraavasti: Verkkotunnus käyttäjätunnus.

Suorita kuten -toiminnon käyttäminen Windows Vistassa

Windows Vista on hieman erilainen kuin muut Windows-versiot. Sinun on joko käytettävä alla olevassa vihjeessä mainittua ohjelmaa tai muokattava joitain asetuksia ryhmäkäytäntöeditorissa avataksesi ohjelmia eri käyttäjänä.

 1. Hae gpedit.msc Käynnistä-valikosta ja avaa sitten gpedit (Paikallinen ryhmäkäytäntöeditori), kun näet sen luettelossa.

 2. Navigoida johonkin Paikallinen tietokonekäytäntö > Windows-asetukset > Suojausasetukset > Paikalliset käytännöt > Suojausasetukset.

 3. Tuplaklikkaus Käyttäjätilien valvonta: Järjestelmänvalvojan lupakehotteen käyttäytyminen järjestelmänvalvojan hyväksymistilassa.

 4. Muuta pudotusvalikko muotoon Pyydä referenssejä.

 5. Klikkaus Okei tallentaaksesi ja poistuaksesi ikkunasta. Voit myös sulkea Paikallinen ryhmäkäytäntöeditori -ikkunan.

Kun nyt kaksoisnapsautat suoritettavaa tiedostoa, sinua pyydetään valitsemaan käyttäjätili luettelosta avataksesi tiedoston toisena käyttäjänä.

Windows XP käyttäjille

Windows XP -käyttäjien tarvitsee vain napsauttaa tiedostoa hiiren kakkospainikkeella nähdäkseen «Suorita nimellä» -vaihtoehdon.

 1. Napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Juokse kuin… valikosta.

 2. Valitse vieressä oleva valintanappi Seuraava käyttäjä.

 3. Kirjoita käyttäjä, jonka kanssa haluat avata tiedoston, tai valitse se avattavasta valikosta.

 4. Syötä käyttäjän salasana kohtaan Salasana: ala.

 5. Lehdistö Okei avataksesi tiedoston.

Jos haluat käyttää «suorita nimellä» -vaihtoehtoa missä tahansa Windows-versiossa käyttämättä hiiren kakkospainikkeella vaihtoehtoa, lataa ShellRunas-ohjelma Microsoftilta. Vedä ja pudota suoritettavat tiedostot suoraan ShellRunas ohjelmatiedosto. Kun teet tämän, sinua pyydetään välittömästi antamaan vaihtoehtoiset tunnistetiedot. Voit myös käyttää «suorita nimellä» komentoriviltä komentokehotteen kautta. Näin komento tulee asettaa, vaihtamalla lihavoitu teksti: runas /käyttäjä:käyttäjänimi «polkutiedostoon»

Suoritat esimerkiksi tämän komennon suorittaaksesi ladatun tiedoston (PAassist_Std.exe) jos toinen käyttäjä (jfisher): runas /user:jfisher «C:UsersJonDownloadsPAssist_Std.exe»

Siellä sinulta kysytään käyttäjän salasanaa komentokehoteikkunassa ja sitten ohjelma avautuu normaalisti, mutta kyseisen käyttäjän tunnistetiedoilla. Sinun ei tarvitse tehdä mitään «poistaaksesi» tällaisen käyttöoikeuden. Vain ohjelma, jonka suoritat «suorita nimellä», suoritetaan valitsemallasi tilillä. Kun ohjelma suljetaan, käyttäjäkohtainen käyttöoikeus lopetetaan.

Miksi tekisit tämän?

Tietoturvan ylläpitäjät ja asiantuntijat saarnaavat usein, että käyttäjien tulisi käyttää käyttäjätiliä vähiten oikeuksilla päivittäisiin tehtäviin ja toimintoihin vaikuttamatta heidän tuottavuuteensa. Kaikkivaltiaat tilit, kuten Microsoft Windowsin järjestelmänvalvojan tili, tulee varata vain silloin, kun niitä tarvitaan. Osa syynä on se, että et vahingossa avaa tai muuta tiedostoja tai järjestelmäkokoonpanoja, joita sinun ei pitäisi käsitellä. Toinen on se, että viruksia, troijalaisia ​​ja muita haittaohjelmia ajetaan usein käyttämällä käytetyn tilin käyttöoikeuksia ja oikeuksia. Jos olet kirjautunut sisään järjestelmänvalvojana, virus tai muu haittaohjelmatartunta voi suorittaa tietokoneella melkein mitä tahansa supertason oikeuksin. Kirjautumalla sisään tavallisena, rajoitetumpana käyttäjänä järjestelmäsi voidaan suojata ja suojata. Voi kuitenkin olla turhauttavaa kirjautua ulos järjestelmänvalvojana ja kirjautua takaisin sisään asentaaksesi ohjelman tai muuttaaksesi järjestelmän kokoonpanoa, kirjautua sitten ulos ja kirjautua takaisin sisään tavallisena käyttäjänä. Onneksi Microsoft sisältää «run as» -ominaisuuden, jonka avulla voit suorittaa ohjelmia eri käyttäjätunnuksella ja salasanalla kuin tällä hetkellä kirjautuneen käyttäjän käyttämät.

Por Markus