using scanner in office 820926684 5ca141373c93426683f9c866125cc6f0 scaled

Skannerin valinta riippuu erityistarpeistasi. Jos skannaat kuitteja tai asiakirjoja, all-in-one-tulostimesi skanneri voi olla kaikki mitä tarvitset. Jos olet graafikko tai valokuvaaja, saatat tarvita valokuvaskannerin. Jos hallinnoit toimistoa, voit hyötyä asiakirjaskannerista. Skannerin tarkkuus ja värisyvyys ovat tärkeitä tekijöitä, jotka on ymmärrettävä harkittaessa skannerin ostoa. Tässä on mitä nämä termit tarkoittavat ja kuinka arvioida skannaustarpeesi oikean laitteen hankkimiseksi. Resoluutio ja värisyvyys ovat tärkeitä näkökohtia. On kuitenkin otettava huomioon myös muita skannerin ominaisuuksia, kuten tarvitsetko tasoskannerin, leikkausskannerin vai kannettavan skannerin.

Optisen skannerin resoluutio

Skannereissa optisella resoluutiolla tarkoitetaan tiedon määrää, jonka skanneri voi kerätä kullakin vaakaviivalla. Toisin sanoen resoluutio on se, kuinka paljon yksityiskohtia skanneri pystyy tallentamaan. Resoluutio mitataan pisteinä tuumalla (dpi). Suurempi dpi tarkoittaa korkeampaa resoluutiota ja laadukkaampia kuvia, joissa on enemmän yksityiskohtia. Skannausominaisuuksilla varustettujen monitoimitulostimien tyypillinen optinen tarkkuus on 300 dpi, mikä vastaa enemmän kuin useimpien ihmisten tarpeita. Raskaiden toimistotulostimien resoluutio on usein 600 dpi. Ammattivalokuvaskannereissa optiset tarkkuudet voivat olla paljon korkeampia, esimerkiksi jopa 6400 dpi. Korkean resoluution skannauksissa on haittoja. Niissä on valtava tiedostokoko ja ne vievät paljon tilaa tietokoneella. Näiden tiedostojen avaaminen, muokkaaminen ja tulostaminen voi kestää jonkin aikaa. Korkearesoluutioiset skannaukset ovat myös liian suuria sähköpostiin lähetettäväksi. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma, koska tietojenkäsittely ja pilvitallennus halpenevat. Valokuvien skannaus korkeimmalla mahdollisella resoluutiolla mahdollistaa kuvien rajaamisen säilyttäen silti korkean kuvanlaadun tulostamista ja jakamista varten.

Arvioi tarvitsemasi resoluutio

Useimmat skannerit tarjoavat useita tarkkuusvaihtoehtoja, ja voit valita työhön oikean resoluution. Kun valitset skanneria, sinun on tiedettävä, kuinka korkea resoluutioalueen tulee olla. Jos skannaat vain tekstiasiakirjoja, ne ovat kristallinkirkkaita 300 dpi:llä eivätkä tavalliselle katsojalle selkeämpiä 6400 dpi:llä.

Verkko-, sähköposti- tai Internet-käyttö

Jos skannaat verkkoviestejä tai sähköposteja, 300 dpi on enemmän kuin riittävä, koska useimmat tietokonenäytöt näyttävät noin 72 dpi:n tarkkuudella (korkean resoluution näytöt näyttävät korkeammalla dpi:llä). Jos skannaat jotain korkeammalla resoluutiolla, et menetä mitään, mutta siitä ei ole todellista hyötyä.

Skannaa ja tulosta valokuvia

Kun skannaat valokuvia tulostettaviksi, saat hyvän kuvanlaadun skannaamalla 300 dpi:llä tai 600 dpi:llä. Jos aiot suurentaa valokuvia, käytä suurempaa dpi:tä. Ammattivalokuvaajat saattavat tarvita korkeimman mahdollisen optisen resoluution, varsinkin jos he aikovat suurentaa kuvia. Hyvä nyrkkisääntö kuvien tulostamiseen, muokkaamiseen, rajaamiseen ja koon muuttamiseen: jos haluat kaksinkertaistaa alkuperäisen koon, tuplaa dpi.

Tulosta asiakirja

Jos tarvitset pääasiassa skanneria asiakirjojen tulostamiseen, 300 dpi on enemmän kuin tarpeeksi tarkkuus, etkä tarvitse paljon skannerin tarkkuusaluetta. Säästä tilaa kiintolevyllä muuttamalla skannattujen kuvien kokoa kuvankäsittelyohjelmistossa.

Väri ja terän syvyys

Väri tai bittisyvyys on tietomäärä, jonka skanneri kerää skannattavasta asiakirjasta tai valokuvasta. Suuremmat bittisyvyydet käyttävät enemmän värejä ja saavat skannauksen näyttämään paremmalta. Esimerkiksi harmaasävykuvat ovat 8-bittisiä kuvia, joissa on 256 harmaasävyä. 24-bittisellä skannerilla skannatuissa värikuvissa on lähes 17 miljoonaa väriä, kun taas 36-bittiset skannerit tuottavat yli 68 miljardia väriä. Kompromissi on suuret tiedostokoot. Ellet ole ammattivalokuvaaja tai graafinen suunnittelija, älä välitä bittisyvyydestä, sillä useimpien skannereiden värisyvyys on vähintään 24 bittiä. Tarkkuus ja bittisyvyys vaikuttavat skannerin hintaan. Yleensä mitä korkeampi resoluutio ja bittisyvyys, sitä korkeampi hinta.

Muuta skannauksen kokoa

Jos omistat kaupallisen kuvankäsittelyohjelmiston, kuten Adobe Photoshopin, pienennä skannattujen kuvien kokoa tilan säästämiseksi heikentämättä kuvanlaatua merkittävästi. Jos skannerisi esimerkiksi skannaa 600 dpi:llä ja aiot lähettää skannauksen Internetiin 72 dpi:n oletustarkkuudella, ei ole mitään syytä olla muuttamatta sen kokoa. Skannauksen koon muuttaminen ylöspäin on kuitenkin huono idea laadun kannalta.

Por Markus