how to clean a hard drive in windows 5069420 1 d107bd79787540c5952388e547a77558

Mitä tietää

 • Avaa Levyn puhdistus sovellus ja valitse kaikki alla olevat ruudut Poistettavat tiedostot. Voit poistaa kaikki nämä tiedostot vahingoittamatta järjestelmääsi.
 • Mene asetukset > Järjestelmä > Varastointi > Määritä Storage Sense tai suorita se nyt. Ota se käyttöön, jos haluat poistaa väliaikaiset tiedostot automaattisesti ja paljon muuta.
 • Poista käyttämättömät sovellukset: Siirry kohtaan Ohjauspaneeli > Ohjelmat ja ominaisuudet. Valitse sovellus, jonka haluat poistaa, ja valitse Poista.

Tämä opas selittää, kuinka voit puhdistaa tietokoneesi kiintolevyn poistamalla väliaikaiset tiedostot, ei-toivotut sovellukset ja paljon muuta. Sitä voidaan käyttää Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista tai Windows XP käyttöjärjestelmissä.

Puhdista kiintolevy levynpuhdistusohjelmalla

Levyn uudelleenjärjestäminen -apuohjelma sisältyy Windows XP:n Windowsiin. Vaikka toimintoja on hieman parannettu uudemmissa Windows-versioissa, prosessi pysyy samana.

 1. Valitse Käynnistä-painike ja kirjoita Levyn puhdistus. Valitse Levyn uudelleenjärjestäminen -sovellus. Kun se käynnistyy, näet kaikki järjestelmässäsi olevat tiedostot ja kuinka paljon tilaa ne antaisivat käyttöön vapauttamalla ne.

 2. alla Poistettavat tiedostot, valitse kaikki ruudut. Näitä ovat ladatut tiedostot, väliaikaiset Internet-tiedostot, välimuistitiedostot, roskakori ja paljon muuta. Voit poistaa kaikki nämä tiedostot vahingoittamatta Windows-järjestelmääsi. Valitse Okei aloittaaksesi puhdistusprosessin.

 3. Levyn uudelleenjärjestäminen -apuohjelma poistaa kaikki tarpeettomat tiedostot valitsemistasi paikoista ja poistuu sitten apuohjelmasta.

Tallennusasetusten ja tallennuslausekkeen käyttäminen

Sinun ei tarvitse suorittaa täydellistä levyn uudelleenjärjestämistä joka päivä tai viikko, mutta sinun tulee puhdistaa säännöllisesti roskakori, väliaikaiset Internet-tiedostot ja ladatut tiedostot. Jos käytät Windows 10:tä, voit käyttää Storage Sense -apuohjelmaa, jossa voit tehdä tämän edistyneemmällä tavalla.

 1. Valitse Käynnistä-painike ja kirjoita asetukset. Valitse asetukset. Vuonna Windowsin asetukset ikkuna, valitse Järjestelmä.

 2. Valitse Varastointi vasemmasta valikosta. Näyttää, kuinka tallennustilaasi käytetään tällä hetkellä ja missä voit puhdistaa kiintolevyn ja vapauttaa tilaa.

 3. Luettelon yläosassa näet alueen, joka käyttää eniten tilaa. Valitse jokainen näistä poistaaksesi tarpeettomat tiedostot. Yksi alue, joka sinun tulee usein tarkistaa tästä luettelosta, on: Väliaikaiset tiedostot. Latautuminen voi kestää muutaman minuutin, mutta se sisältää esimerkiksi roskakorin, väliaikaiset Internet-tiedostot, Windowsin päivityslokit ja paljon muuta.

 4. Valitse kohteiden vasemmalla puolella olevat valintaruudut Väliaikaiset tiedostot luettelo ja valitse Poista tiedostot yläosassa puhdistaaksesi kaikki nämä kiintolevyn osat.

 5. Valitse takaisin Tallennus-näytössä Määritä Storage Sense tai suorita se nyt.

 6. Aseta Tallennuslause-kohdan kytkin kohtaan päällä. Valitse alla oleva valintaruutu Väliaikaiset tiedostotja valitse tiheys, jolla haluat roskakorin ja latauskansion siivoavan automaattisesti.

 7. Kun olet määrittänyt Storage Sense -asetukset, voit valita: Siivous nyt tai voit sulkea ikkunan, jolloin järjestelmä ottaa hallinnan valitsemiesi asetusten mukaisesti. Storage Sense pitää roskakorin ja latauskansiosi automaattisesti puhtaana, joten sinun ei tarvitse huolehtia sen tekemisestä manuaalisesti. Jos käytät Windows 10:tä vanhempaa Windows-versiota, muista puhdistaa kiintolevy manuaalisesti Levyn uudelleenjärjestäminen -apuohjelmalla.

Muita tapoja puhdistaa kiintolevy Windowsissa

Voit pitää kiintolevysi puhtaana Windowsissa muutamalla lisätavalla optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Poista käyttämättömät sovellukset

Käyttämättömät sovellukset järjestelmässäsi voivat viedä paljon enemmän tilaa kuin luulet, varsinkin jos ne ovat käyttämättömiä, koska olet siirtänyt toiseen sovellukseen (niin nyt sinulla on kaksi sovellusta, jotka tekevät saman asian, mutta käytät vain yhtä). Puhdista ne noudattamalla näitä ohjeita.

 1. Valitse Käynnistä-valikko, kirjoita Ohjauspaneelija valitse Ohjauspaneeli sovellus. Voit nähdä kuinka paljon tilaa siivoat kiintolevyltäsi asentamalla sovelluksen valitsemalla Kaveri sarakkeessa.

 2. Valitse Ohjelmat ja ominaisuudet.

 3. Valitse Asennettu päälle otsikko lajitellaksesi ensin vanhimman asennetun sovelluksen mukaan. Napsauta nyt sovellusta, jota et enää käytä, ja valitse Poista valikossa poistaaksesi sen.

Varmista, että pilvitallennusten varmuuskopiot ovat yksisuuntaisia

Online-tallennuspalveluissa, kuten OneDrivessa ja Google Drivessa, on Windows-sovelluksia, jotka synkronoidaan Windows-kansioidesi kanssa ja tallentavat sisältönsä pilveen. Näihin palveluihin kuuluu kuitenkin mm Offline-tallennustila toiminto, joka tallentaa tiedostoja tietokoneellesi. Poista tämä käytöstä säästääksesi tilaa.

 • Levy: Napsauta hiiren kakkospainikkeella OneDrive-pilveä Windowsin tehtäväpalkissa ja valitse asetukset. Käytössä asetukset -välilehti, muista valita Säästä tilaa ja lataa tiedostoja käytön aikana.
 • Google asema: Siirry osoitteeseen drive.google.com/drive/settings ja varmista, että Offline-tilassa vaihtoehto on poistettu käytöstä.

Kopioi kokonaiset kansiot ulkoiselle asemalle

Jos haluat kopioida kansioita ulkoiselle asemalle, valitse korkealaatuinen ulkoinen kiintolevy ja liitä se Windows-tietokoneeseen. Pidä sitten Siirtää -painiketta, vedä kokonaisia ​​tiedostokansioita yhdistetylle ulkoiselle kiintolevylle. Tämä siirtää kansion kopioimisen sijaan. Tämä on loistava tapa siirtää tiedostoja, kuten lomakuvia tai videoita, tietokoneeltasi, mikä vapauttaa paljon tilaa.

Puhdas kovalevy toimii paremmin

Windowsin kiintolevyn säännöllisen puhdistamisen tärkeyttä ei voida aliarvioida. Se jättää sinulle tilaa tärkeiden tiedostojen tallentamiseen, ja se on myös paikka, johon tietokone tallentaa tiedot nopeaa hakua varten, jos sinulla on useita sovelluksia auki kerralla. Sen puhtaana pitäminen pitää tietokoneesi käynnissä nopeasti ja tehokkaasti.

Por Markus