WindowsUpdate 5afddca4a18d9e003c76ef36

Microsoft ei ota käyttöön samaa käyttöiän päättymisprosessia Windows 10:ssä kuin aiemmissa Windows-versioissa. Silti tulee päivä, jolloin Microsoft ei enää tue Windows 10:tä.

Windows 10 EOL -päivämäärä

Sinulla on 14.10.2025 asti aikaa jatkaa Windows 10:n käyttöä ja saada Microsoftilta ainakin jonkinlaista tukea siihen. Yritys ilmoitti kuitenkin marraskuussa 2021, että se julkaisee ominaisuuspäivitykset General Availability Channel -kanavan kautta vasta version 21H2 jälkeen (Windows 10:n marraskuun 2021 päivitys) vuosittain vuoden toisella puoliskolla.

Seuraava Windows 10 -ominaisuuspäivitys on suunniteltu vuoden 2022 toiselle puoliskolle. Marraskuun 2021 päivityksen Home- ja Pro-versiot saavat vain 18 kuukauden ylläpito- ja tuen, ja Enterprise- ja Education-versiot saavat 30 kuukauden ylläpitoa ja tukea marraskuun 2021 jälkeen. Tämän jälkeen Microsoft sanoo jatkavansa vähintään yhden vuosittaisen Windows 10 -julkaisun tukemista lokakuuhun 2025 asti.

Mitä elämän loppu tarkoittaa?

Aiemmat Windows-versiot olivat Microsoftin ohjelmistojen elinkaaren alaisia, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisella tuotteella on kiinteä aloitus- ja päättymispäivä. Termi «elämän loppu» tarkoittaa, että tuotteen tuki päättyy jossain vaiheessa. Käyttäjät voivat edelleen käyttää tuotetta, mutta yritys ei ole mukana tai tarjoa tukea, jos jokin menee pieleen tämän päättymispäivän jälkeen.

Microsoft toteaa: «Jokaisella Windows-tuotteella on elinkaari. Elinkaari alkaa, kun tuote julkaistaan, ja päättyy, kun sitä ei enää tueta. Tämän elinkaaren tärkeimpien päivämäärien tunteminen voi auttaa sinua tekemään tietoisia päätöksiä päivittämisestä, päivittämisestä tai muista muutoksia ohjelmistoosi.»

Miten Windows 10 eroaa aiemmista versioista?

Windows 10 kehitettiin ohjelmistona palveluna (SAAS) -sovellukseksi, joten käyttäjien ei tarvinnut huolehtia uusien versioiden tai päivitysten asentamisesta. Samoin kuin verkkoselaimessa, Microsoft päivittää Windows 10:n ajoittain ilman sinun huomiotasi tai vaivaa. Nämä päivitykset sisältävät säännöllisiä parannuksia, jotka on suunniteltu helpottamaan Windowsin käyttöä. Tämä SAAS-konsepti tarkoitti alun perin, että Windows 10 kestäisi loputtomasti. Windows 11:n julkaisu syksyllä 2021 kuitenkin käänsi ajatuksen päälaelleen. Jos olet käyttänyt Windows 10:tä jonkin aikaa, olet todennäköisesti huomannut suuria tai pieniä päivityksiä muutaman viikon välein. Nyt näet ne vain vuosittain vuoteen 2025 asti. Älä tunne pakkoa päivittää Windows 11:een nyt, vaan huomaa, että tulee päivä, jolloin saatat tarvita sitä.

FAQ

  • Mitä teen Chromebookilleni sen käyttöiän päätyttyä?

    Kaikilla Chromebookeilla on automaattisten päivitysten viimeinen voimassaolopäivä (AUE). Chromebookisi toimii edelleen käyttöikänsä päätyttyä. Se tarkoittaa vain, että se ei enää saa tietoturvapäivityksiä. Voit asentaa Windowsin tai Linuxin Chromebookiisi, jos päätät säilyttää sen.

  • Milloin Microsoft Office 2019 on käyttöikänsä lopussa?

    Tavallisen tuen osalta Microsoft lopettaa tuen 10. lokakuuta 2023. Microsoft Office 2019:n tietoturvapäivitysten tuki jatkuu 14. lokakuuta 2025 asti.

Por Markus