projectortospeakers d919406af4d043388e79e8c9555c7fe3 scaled

Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka projektori kytketään kaiuttimeen, mukaan lukien menetelmät itsenäisille kaiuttimille, soundbarille ja kotiteatterijärjestelmille.

Miten projektorit yhdistetään kaiuttimiin?

Jokaisella projektorilla on omat ainutlaatuiset sisään- ja ulostulot, ja voit liittää projektorin suoraan tai epäsuorasti kaiuttimiin käyttämästäsi laitteesta riippuen. Projektorin perusasetuksissa tarvitset yleensä vain sisäänrakennetun kaiuttimen tai kytkeä kaiuttimet suoraan projektoriin. Sitä vastoin monimutkaisemmissa kotiteatterijärjestelmissä käytetään tavallisesti A/V-vastaanotinta, joka käsittelee videopään ja välittää äänisignaalin kaiuttimiin. Nämä ovat yleisimmät tavat kytkeä projektori kaiuttimiin:

 • Itsenäiset stereokaiuttimet: Tämä yksinkertainen vaihtoehto käyttää stereokaiuttimia; se käyttää yleensä aktiivikaiuttimia.
 • sound bar: Tämä on samanlainen vaihtoehto, koska soundbar on pohjimmiltaan vain joukko aktiivikaiuttimia, jotka on rakennettu yhteen yksikköön.
 • Bluetooth kaiuttimet: Jotkut projektorit tukevat Bluetoothia, jolloin voit muodostaa yhteyden mihin tahansa Bluetooth-yhteensopivaan kaiuttimeen.
 • A/V-vastaanotin: Tämä on monimutkaisempi vaihtoehto. Suoratoistolaitteesi, DVD- tai Blu-ray-soitin tai muu media liitetään vastaanottimeen, samoin kuin kaiuttimet, ja video lähetetään vastaanottimesta projektoriisi. Mukana voi olla myös muita komponentteja, kuten vahvistin.

Voit yhdistää projektorin kaiuttimiin seuraavan tyyppisiä liitäntöjä:

 • RCA-liittimet: Jos projektorissasi on RCA-liittimet, voit liittää stereokaiuttimet. Jokainen kaiutin vaatii yhden kaapelin. Projektorissasi voi olla myös RCA-videotuloja, joista yksi on komposiittivideota tai kolme komponenttivideota varten.
 • Stereo-audioliitin: Tämä on samantyyppinen ääniliitäntä, joka on ollut käytössä vuosikymmeniä ja joka löytyy edelleen monista puhelimista ja jota käytetään yleisesti kuulokkeissa ja nappikuulokkeissa. Yksi 3,5 mm:n TRRS-kaapeli voi lähettää stereosignaalin erillisille kaiuttimille tai soundbarille.
 • Optinen/TOSLINK: Jos projektorissasi on optinen tai TOSLINK-lähtö, voit käyttää sitä soundbarin kanssa tilaäänikokemuksen saamiseksi. Tämä vaihtoehto tarjoaa myös yleensä paremman äänenlaadun kuin RCA- tai TRRS-yhteys.
 • Bluetooth: Jos sinulla on Bluetooth-kaiutin ja projektori tukee Bluetoothia, sinun ei tarvitse ostaa ylimääräisiä kaapeleita tai osia. Yhteys on langaton. Ääni Bluetoothin kautta on kuitenkin yleensä huonompaa kuin muut vaihtoehdot.

Projektorin liittäminen stereokaiuttimiin

Jos haluat liittää projektorin stereokaiuttimiin, osta tähän tarkoitukseen suunnitellut aktiivikaiuttimet. A/V-vastaanottimeen tai vahvistimeen kytketyt kaiuttimet eivät toimi. Sinun on myös tarkastettava kaiuttimet, minkä tyyppistä ääniliitäntää ne käyttävät. Jos kaiuttimet on liitetty, voit ehkä yhdistää yhdellä 3,5 mm:n äänikaapelilla, mutta useimmat näistä kaiuttimista vaativat erillisen RCA-liitännän vasemmalle ja oikealle kanavalle. Jos projektorissasi on vain 3,5 mm:n äänilähtö ja kaiuttimissasi on RCA-tulot, sinun on ostettava 3,5 mm:n – 2x RCA-stereoäänen jakaja. Voit liittää projektorin stereokaiuttimiin seuraavasti:

 1. Aseta kaiuttimet haluamaasi paikkaan ja kytke ne tai aseta paristot.

 2. Liitä äänikaapeli johonkin projektorin äänilähtövaihtoehdoista.

 3. Liitä kaapelin toinen pää kaiuttimiin. Liitä tarvittaessa sovitin äänikaapeliin. Jokainen kaiutin saattaa vaatia erillisen liittimen.

 4. Säädä projektorin äänenvoimakkuutta. Jotkut aktiiviset kaiuttimet on kytkettävä päälle ja niissä on oltava äänenvoimakkuuden säädin. Jos et kuule mitään, varmista, että kaiuttimet ovat päällä ja että niitä ei ole mykistetty.

Projektorin liittäminen soundbariin

Projektorin liittäminen soundbariin on samanlaista kuin stereokaiuttimien yhdistäminen, mutta sinulla voi olla lisäliitäntävaihtoehto. Stereoääniliitännän ja stereo-RCA-liittimien lisäksi monet soundbarit sisältävät optisen vaihtoehdon, kuten TOSLINK. Jos projektori ja soundbar tukevat optista yhteyttä, sinun on käytettävä sitä. Ainoa poikkeus on, jos projektorissasi on HDMI-lähtö ja soundbarissa HDMI-tulo. Näin liität projektorin soundbariin:

 1. Aseta soundbar haluamaasi paikkaan ja työnnä pistoke pistorasiaan.

 2. Liitä äänikaapeli johonkin projektorin lähtöporteista. Käytä optista liitäntää, jos mahdollista.

 3. Liitä kaapelin toinen pää soundbariin.

 4. Kytke soundbar päälle.

 5. Säädä soundbarin äänenvoimakkuutta haluamallasi tavalla. Jos projektorissasi on heikkolaatuinen sisäänrakennettu kaiutin, saat paremman kuuntelukokemuksen, jos mykisät sen soundbarin liittämisen jälkeen.

Projektorin liittäminen A/V-vastaanottimeen

On olemassa muutamia eri tapoja käyttää projektoria A/V-vastaanottimen kanssa. Tyypillinen asennus sisältää kaikkien ääni- ja videotulojen liittämisen viritinvahvistimeen, kaiuttimien liittämisen A/V-vastaanottimeen ja sitten vain videon lähettämisen projektoriin HDMI:n kautta. Tässä asetelmassa kaiuttimet on kytketty A/V-vastaanottimeen, projektori liitetään vastaanottimeen, mutta kaiutin ja projektori eivät liity suoraan. Tässä on peruskatsaus projektorin liittämiseen kaiuttimiin A/V-vastaanottimen kautta:

 1. Liitä kaikki kaiuttimesi viritinvahvistimeen kaiutinjohdolla tai koaksiaalikaapeleilla.

 2. Liitä audio- ja videotulot vastaanottimeen, mukaan lukien suoratoistolaitteet, pelikonsolit, CD-soittimet, DVD-soittimet, Blu-ray-soittimet tai mikä tahansa muu tulo, jota aiot käyttää.

 3. Liitä HDMI-kaapeli johonkin vastaanottimen videolähdöistä.

 4. Liitä kaapelin toinen pää projektorin videotuloon.

 5. Aseta A/V-vastaanottimen lähteeksi haluamasi tulo ja projektorin videolähtö.

Oletetaan, että projektorissasi on sisäänrakennetut sovellukset tai haluat liittää syöttölaitteet suoraan projektoriin. Liitä siinä tapauksessa projektorin HDMI-lähtö vastaanottimen HDMI-tuloon tai liitä projektori vastaanottimeen optisella kaapelilla. Jos valitset tämän reitin, sinun on asetettava A/V-vastaanottimen lähde oikealle lisätulolle, jotta ääni saadaan projektorista vastaanottimeen.

Projektorin liittäminen Bluetooth-kaiuttimeen

Jos projektorisi tukee Bluetoothia, Bluetooth-kaiuttimen liittäminen on nopeaa ja helppoa. Se on kuitenkin alttiina häiriöille muista elektroniikkalaitteista ja langattomista laitteista, eikä äänenlaatu yleensä ole yhtä hyvä kuin langallinen yhteys. Projektorin käyttäminen Bluetooth-kaiuttimen kanssa:

 1. Kytke Bluetooth-kaiutin päälle ja ota pariliitostila käyttöön.

 2. Ota Bluetooth käyttöön projektorin asetusvalikosta ja etsi kaiutin.

 3. Hyväksy yhteys ja anna tarvittaessa pariliitoskoodi.

 4. Kaiuttimen pitäisi muodostaa automaattisesti yhteys projektoriin, kun molemmat kytketään päälle tulevaisuudessa.

FAQ

 • Kuinka tehdä valkokangas kotona?

  Voit tehdä valkokankaan käyttämällä PVC-putkia, valkoista elastaania ja kangasteippiä. Voit myös maalata valkokankaan tyhjälle seinälle tai tehdä riippuvan projektorin käyttämällä vaneripalkkeja, maalausripustussarjaa, valkoista pimennysliinaa ja samettiprojektorin reunateippiä.

 • Kuinka yhdistät puhelimesi projektoriin?

  Yhdistä Android-laitteesi langattomasti projektoriin Chromecastin suoratoistosovittimen tai USB-C-HDMI-johdollisen sovittimen avulla. Jos sinulla on iPhone, käytä Lightning Digital AV -sovitinta tai Lightning to VGA -sovitinta.

 • Mikä on DLP-projektori?

  Digital Light Processing (DLP) -projektori luo kuvia käyttämällä pieniä mikroskooppisia peilejä ja väripyörää. Toisin kuin LCD-projektorit, DLP:t lähettävät enemmän valkoista valoa kuin värillistä valoa. DLP:t tuottavat myös teräviä kuvia ja tukevat 3D:tä.

Por Markus