Poytanaytonohjaimen ostajan opas

Jos haluat katsella elokuvia tai pelata pelejä 4K-tarkkuudella pöytätietokoneellasi, tietokone tarvitsee tehokkaan näytönohjaimen. Kun valitset näyttökorttia tietokoneellesi, varmista, että tietokoneen emolevy tukee sitä ja että näytössä on tarvittavat portit.

Paljonko PC-näytönohjain maksaa?

Näytönohjainten hinnat vaihtelevat alle 100 dollarista yli 1 000 dollariin. Vaikka kalliimmat kortit tarjoavat yleensä paremman suorituskyvyn, älä tee päätöstäsi pelkästään hinnan perusteella. Jos olet hardcore-pelaaja, älä valitse halvinta saatavilla olevaa tietokoneen näytönohjainta (alias näytönohjainta). Samoin jos vain surffaat verkossa tai suoratoistat YouTubea, sinun ei tarvitse valita edistynyttä näytönohjainta. Jos ostit äskettäin grafiikkaa vaativan videopelin tai sovelluksen tietokoneellesi, olemassa oleva näytönohjain saattaa toimia hyvin. Yksi tapa tarkistaa tämä on suorittaa vertailuarvo.

Millainen monitori sinulla on?

Koska näytönohjain liitetään suoraan näyttöön videokaapelilla, on tärkeää ymmärtää, että kaikissa näytöissä ja näytönohjaimissa ei ole vastaavia portteja. Jos näyttösi ei tue haluamaasi näytönohjaintyyppiä, näyttö on ehkä päivitettävä. Ensimmäinen asia, joka on tehtävä, kun näyttöä yhdistetään näytönohjaimeen, on katsoa, ​​mitkä kaapeliportit ovat käytettävissä takana. Vanhemmissa näytöissä voi olla vain VGA- tai DVI-portteja, mutta uudemmat näytöt tukevat HDMI:tä. Jos sinulla on vanha näyttö, voit ostaa sovittimen, joka muuntaa DVI:n tai HDMI:n VGA-portiksi. Vanhemmat näytöt eivät kuitenkaan pysty näyttämään 4K-resoluutiota, joten harkitse uuden näytön ostamista. Sama pätee, jos sinulla on kaksi näyttöä. Jos toisessa näytössä on avoin HDMI-portti ja toisessa DVI, tarvitset näytönohjaimen, joka tukee sekä HDMI- että DVI-liitäntää.

Onko emolevysi yhteensopiva?

Jotta voit asentaa näytönohjaimen tietokoneeseen, emolevyssä on oltava avoimet laajennusportit. Useimmissa nykyaikaisissa järjestelmissä on PCI Express (PCI-E) -näytönohjainpaikka, joka tunnetaan myös nimellä x16-korttipaikka. PCI-E:stä on erilaisia ​​versioita 1.0 – 4.0. Korkeammat versiot tarjoavat nopeamman kaistanleveyden, mutta kaikki versiot ovat taaksepäin yhteensopivia, joten PCI-E 3.0 -kortti toimii PCI-E 1.0 -paikassa. Vanhemmat järjestelmät käyttävät AGP:tä, mutta tämä on lopetettu uuden käyttöliittymän hyväksi. Katso valmistajan verkkosivustolta käyttöopas selvittääksesi, minkä tyyppisiä laitteita voidaan käyttää emolevyn kanssa. ASUS, Intel ja Gigabyte ovat suosittuja emolevyn valmistajia.

Mikä on virtalähteesi teho?

Jotta voit käyttää markkinoiden parhaita PC-näytönkortteja, sinun on tiedettävä myös tietokoneen virtalähteen wattimäärä, koska se määrittää asennettavan kortin tyypin. Tämän pitäisi kuitenkin olla ongelma vain, jos käytät tietokonettasi graafisesti intensiiviseen pelaamiseen.

Millainen on tietokoneen käyttötapasi?

Kun olet selvittänyt, minkä tyyppisiä näytönohjainkortteja tietokoneesi tukee, seuraava vaihe on määrittää, kuinka paljon prosessointitehoa tarvitset tarkoituksiin. Tehtävät, joista näytönohjaimet ovat vastuussa, voidaan jakaa muutamaan yleiseen luokkaan: casual computing, graafinen suunnittelu, casual-pelaaminen, hardcore-pelit ja erikoistunut tietojenkäsittely.

Näytönohjaimet satunnaiseen tietojenkäsittelyyn

Yleiset tehtävät, kuten tekstinkäsittely, web-selaaminen, videoiden katselu ja musiikin kuuntelu, eivät vaadi paljon videonkäsittelytehoa. Jos käytät pääasiassa tietokonettasi näihin toimintoihin, mikä tahansa näytönohjain riittää. Se voidaan integroida tietokonejärjestelmään tai olla erillinen kortti. Ainoa poikkeus tähän on erittäin korkearesoluutioinen video, kuten 4K. Monet tietokoneet voivat helposti saavuttaa 2560×1440 resoluution ilman ongelmia. Monet integroidut ratkaisut eivät kuitenkaan pysty ohjaamaan näyttöä kunnolla uusilla UltraHD-resoluutioilla. Jos aiot käyttää korkearesoluutioista näyttöä, tarkista videoprosessorin näytön enimmäisresoluutio ennen tietokoneen tai näytönohjaimen ostamista. Monet integroidut ratkaisut tarjoavat jonkin verran kiihdytystä ei-3D-sovelluksiin. Esimerkiksi Intel Quick Sync Video -ominaisuus, joka löytyy useimmista Intel-näytönohjainkorteista, kiihdyttää videon koodausta. AMD:n ratkaisut tarjoavat laajemman kiihdytyksen muille sovelluksille, kuten Adobe Photoshopille ja vastaaville digitaalisille kuvantamisohjelmille.

Näytönohjaimet graafiseen suunnitteluun

Graafisille suunnittelijoille ja videoeditoreille suositellaan, että näytönohjaimessa on vähintään 2 Gt omaa muistia, 4 Gt tai enemmän. Muistityypin suhteen GDDR5 on parempi kuin DDR3-kortit suuremman muistin kaistanleveyden vuoksi. Useimmat huippuluokan näytöt tukevat jopa 4K- tai UltraHD-resoluutiota, mikä mahdollistaa enemmän visuaalisia yksityiskohtia. Näytön käyttäminen saattaa vaatia näytönohjaimen DisplayPort-liittimen. Apple-tietokoneet käyttävät Thunderbolt-porttia, joka on yhteensopiva DisplayPort-näyttöjen kanssa.

Grafiikkakortit satunnaiseen pelaamiseen

Pelit, kuten pasianssi, Tetris ja Candy Crush, eivät käytä 3D-kiihdytystä, ja ne toimivat hyvin minkä tahansa näytönohjaimen kanssa. Jos pelaat toisinaan 3D-pelejä etkä välitä siitä, toimivatko pelit mahdollisimman nopeasti tai onko niissä kaikki grafiikkaa parantavat ominaisuudet, tutustu tähän korttiluokkaan. Satunnaisten pelikorttien on tuettava täysin DirectX 11 -grafiikkastandardia ja niissä on oltava vähintään 1 Gt videomuistia (2 Gt on suositeltavaa). DirectX 11- ja 10-pelit toimivat täysin vain Windows 7:ssä ja uudemmissa käyttöjärjestelmissä. Windows XP on rajoitettu DirectX 9 -ominaisuuksiin. Löydät keskitason PC-näytönkortteja alle $ 250. Useimmat voivat pelata pelejä jopa 1920 x 1080 resoluutiolla, mikä on tyypillistä useimmille näytöille, joiden laatu vaihtelee.

Grafiikkakortit hardcore-peleihin

Jos rakennat omaa pelitietokonetta, tarvitset näytönohjaimen, joka vastaa järjestelmän ominaisuuksia. Sen pitäisi tukea kaikkia markkinoilla olevia 3D-pelejä hyväksyttävillä kuvanopeuksilla, kun kaikki grafiikan parannusominaisuudet ovat käytössä. Kaikkien korkean suorituskyvyn 3D-näytönohjainkorttien on tuettava DirectX 12:ta ja niissä on oltava vähintään 4 Gt muistia. Mieluiten enemmän, jos aiot käyttää sitä erittäin korkeilla resoluutioilla. Monet näistä korteista tukevat myös muuttuvan renderöintinopeuden kehystekniikoita, mukaan lukien G-Sync ja FreeSync, jotka tasoittavat kuvaa pelin aikana. Nämä ominaisuudet vaativat tällä hetkellä tiettyjä näyttöjä, joten varmista, että kortti ja näyttö ovat yhteensopivia saman tekniikan kanssa. Videon suorituskyky riippuu usein enemmän tietokoneen muistin nopeudesta kuin sen grafiikkaprosessorista.

Näytönohjaimet erikoistietokoneisiin

Näytönohjainten pääpaino oli 3D-kiihtyvyydessä. Kuitenkin enemmän sovelluksia käytetään hyödyntämään näytönohjainten parannettuja matemaattisia ominaisuuksia perinteisiin prosessoreihin verrattuna. Näillä korteilla voidaan esimerkiksi käsitellä tietoja tieteellisessä tutkimuksessa tai muissa pilvilaskentatehtävissä. Tehokkaat näytönohjaimet voivat vähentää videon koodaukseen ja muuntamiseen kuluvaa aikaa. Näitä näytönohjaimia on myös mahdollista käyttää kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin, louhintaan. Jotkut tehtävät toimivat paremmin tiettyjen valmistajien tai tietyn tuotemerkin tiettyjen prosessorimallien korteilla. Esimerkiksi AMD Radeon -kortteja suositaan yleensä Bitcoinin louhinnassa paremman hash-suorituskyvyn vuoksi. NVIDIA-kortit sen sijaan toimivat yleensä paremmin joissakin tieteellisissä sovelluksissa, kuten Folding@Home ja SETI@Home. Tutki jokaista paljon käytettyä ohjelmaa ennen näytönohjainkortin valitsemista varmistaaksesi, että saat parhaan sopivuuden tarpeisiisi.

Por Markus