motherboard form factors 56a1b4243df78cf7726d36da

Emolevyt ovat kaikkien henkilökohtaisten tietokonejärjestelmien selkäranka. Emolevyn valinta määrittää käytettävän prosessorin tyypin, kuinka paljon muistia se voi tallentaa, minkä tyyppistä ja nopeutta se voi käyttää, mitä oheislaitteita siihen voidaan liittää ja mitä ominaisuuksia se tukee. Siksi on tärkeää tietää, mitä etsiä, kun valitset tarpeisiisi sopivaa emolevyä.

Prosessorin (CPU) tuki

Emolevyssä on yleensä tietyntyyppinen prosessorikanta. Tämä kanta määrittää siihen asennettavan AMD- tai Intel-prosessorin fyysisen pakkauksen. Emolevyn piirisarja määrittää myös, mitä prosessorimallia voidaan käyttää emolevyn kanssa. Ennen emolevyn valintaa on parasta saada käsitys siitä, mitä prosessoria aiot käyttää pöytätietokoneesi kanssa.

Emolevyn koko tai muotokerroin

Haluatko rakentaa monipuolisen työpöytätornin suorituskykyä varten? Ehkä haluat jotain kompaktimpaa? Emolevyjä on kolmea perinteistä kokoa: ATX, micro-ATX (mATX) ja mini-ITX. Jokainen näistä määräytyy hyllyjen erityisten mittojen mukaan. Levyn fyysinen koko vaikuttaa myös sen tukemien sisäänrakennettujen porttien ja korttipaikkojen määrään. Esimerkiksi ATX-kortilla on usein yhteensä noin viisi PCI-Express- ja PCI-paikkaa. mATX-kortilla on yleensä vain kolme paikkaa. Mini-ITX-kortti on niin pieni, että siinä on yleensä vain yksi PCI-Express x16 -näytönohjainpaikka. Sama koskee muistipaikkoja (neljä ATX:lle, kaksi tai neljä mATX:lle, kaksi mini-ITX:lle) ja SATA-portteihin (kuusi tai enemmän ATX:lle, neljästä kuuteen mATX:lle, kahdesta neljään mini-ITX:lle).

Muisti

Piirisarjalla on suora rooli valittaessa, mitä prosessoria käytetään minkä emolevyn kanssa. Piirisarja määrittää myös asennettavan RAM-muistin tyypin ja nopeuden. Emolevyn koko ja muistipaikkojen määrä määräävät asennettavan muistin kokonaismäärän. Mieti, kuinka paljon muistia tarvitset ja haluatko lisätä muistia myöhemmin.

Laajennukset Aukot ja liittimet

Laajennuspaikkojen ja liittimien määrä ja tyyppi ovat tärkeitä tietokoneeseen sijoitettujen ominaisuuksien kannalta. Jos sinulla on oheislaitteita, jotka edellyttävät tietyntyyppistä liitintä tai paikkaa (kuten USB 3.0, eSATA, Thunderbolt, HDMI tai PCI-Express), hanki emolevy, joka tukee kyseistä liitäntätyyppiä. On mahdollista saada laajennuskortti liittimien lisäämiseksi, mutta ne toimivat usein paremmin, kun ne on integroitu emolevyn piirisarjaan.

Toiminnot

Ominaisuudet ovat emolevyyn lisättyjä lisävarusteita, jotka eivät ole toiminnan kannalta välttämättömiä, mutta ovat hyödyllisiä. Nämä ominaisuudet voivat olla laitteessa langatonta, ääni- tai RAID-ohjainta. Jos levyllä on enemmän ominaisuuksia kuin tarvitset, älä huoli, sillä monet niistä voidaan poistaa käytöstä emolevyn BIOSissa. Nämä ominaisuudet voivat säästää rahaa poistamalla lisälaajennuskorttien tarpeen.

ylikello

Jos aiot ylikellottaa prosessoria, varmista, että kortti tukee sitä. Piirisarjan on esimerkiksi pystyttävä tukemaan CPU-kertoimien ja -jännitteiden säätöä, mitä kaikki piirisarjat eivät salli. Jos et ole varma, mikä emolevy sinulla on, voit selvittää emolevysi mallin seuraavasti. Myös emolevyt, joissa on parannettu virranhallinta ja vahvat ominaisuudet, voivat tarjota paremman vakauden. Lopuksi, ylikellotus voi rasittaa komponentteja, joten mahdolliset ylimääräiset lämpöä hajottavat elementit voivat myös olla hyödyllisiä, jos aiot ylikellottaa voimakkaasti.

Por Markus