little radio news 181887899 5a569cd45b6e240038ed31f3 scaled

Mitä tietää

  • Historiallisesti 45-luvut sisältävät kiinteän määrän intro-aikaa. Magneettinauhat koodattiin osoittamaan, kuinka paljon aikaa oli ennen esittelyä.
  • Nykyaika: DJ:t käyttävät äänen seurantaa. He tallentavat, mitä haluavat sanoa, ja käyttävät tekniikkaa asettaakseen sen numeroiden väliin.
  • Jotkut kokeneet DJ:t kehittävät toisen tunteen siitä, kuinka napaan osua käyttökokemuksen parantamiseksi.

Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka DJ:t puhuvat täydellisesti lauluun asti – taitoa, joka tunnetaan tangon lyömisenä.

Sanan ‘lyö pylvääseen’ merkitys

Radio-DJ:t näyttävät pystyvän esittelemään kappaleen sujuvasti, lausumaan kappaleen koko johdantokappaleen ja lopettamaan sen sitten, kun sanat alkavat. Ne näyttävät jopa seuraavan instrumentaalien rytmiä ja rytmiä. Tätä radiotaiteen muotoa, jossa DJ:n ajoitus on niin täydellinen, että he eivät koskaan astu lauluun, kutsutaan napaan osumiseksi. Tässä on katsaus siihen, mitä introissa ja outroissa on, kun DJ:t näyttävät osuvan taianomaisesti viestiin täydellisesti joka kerta.

Viestiä lyöminen menneisyydessä

Napaan lyöminen on aina vaatinut harjoittelua ja lahjakkuutta, sillä kyse on ajoituksesta ja kappaleen tunteesta. Silti DJ:llä on aina ollut apua. Ennen kuin musiikki automatisoitiin, DJ:t käyttivät kärryjä kappaleiden säilyttämiseen tai soittivat musiikkia suoraan erikoisvinyylilevyiltä. Levy-yhtiöt painoivat 45:tä mono- ja stereopuolella (AM/FM). Ne sisältävät usein tietyn määrän intro-aikaa DJ:n mukavuuden vuoksi. Myöhemmin magneettiteipillä varustetut kärryt yleistyivät. Kärryt oli aina merkitty, jotta DJ:t tiesivät, missä tangot olivat sekunneissa. Tyypillinen etiketti voi näyttää tältä:

:10/3:42/fade

Tämä merkintä osoitti, että laulun alkamiseen kului 10 sekunnin johdanto. Kappale oli myös 3:42 minuuttia pitkä ja haihtui loppua kohden. Kun DJ:t painoivat nappia käynnistääkseen kärryn, digitaalinen LED-näyttö tikkasi kohdasta, jossa laulu lähestyi. Jotkut studiot tarjosivat jopa lähtölaskentakelloja, jotka laukaisivat kärryssä olevasta äänettömästä äänestä. Näin DJ näki tarkalleen, kuinka paljon aikaa oli jäljellä ennen kuin laulaminen alkoi.

Tsemppiä nykyaikaan

Vaikka DJ:llä on aina ollut vähän apua, hyvän äänen saaminen pylväässä vaatii harjoittelua, ajoitusta ja jopa hieman «kolmatta aistia». Ajattele sitä noin. Kun ajat autolla liikenteessä ja joudut jarruttamaan, kehittyy ajan myötä tunne, että hidastat tasaista tahtia, jotta voit pysähtyä suoraan edessäsi olevan auton taakse törmäämättä siihen. Sellaista ajoitusta tai tunnetta DJ:t kehittävät puhuessaan musiikin introista juuri siihen pisteeseen, jossa laulu alkaa. Nykyään tekniikka auttaa vielä enemmän. Äänenseurannan avulla DJ:t voivat tallentaa sen, mitä he haluavat sanoa, ja sijoittaa tallennetun äänen fyysisesti kappaleiden väliin. Nykyään äänenseuranta voi tehdä vähemmän kokeneestakin DJ:stä täydellisen äänen. Silti vanhan koulun DJ:t, jotka oppivat lyömään postauksen, ovat kehittäneet ajoituksen ja rytmin tunteen, joka vie heidän lahjakkuutensa ja kuuntelijan kokemuksen uudelle tasolle.

Por Markus