FHD vs UHD b6893ab0370f4d63bec89961ad8546ca scaled

Kun ostat television, näytön tai kotiteatterin, saatat tuntea termit FHD ja . kohdannut UHD, usein kappaleiden, kuten 720p, 1080i ja 1080p, rinnalla. Älä anna silmiesi lasistua, sillä nämä määritelmät ovat tärkeitä ja vaikuttavat sekä näytön hintaan että laatuun. Olemme arvioineet molemmat auttaaksemme sinua tekemään parhaan valinnan viihdetarpeisiisi.

Yleiset tulokset

1080p/FHD

 • Full High Definition 1080p resoluutio.
 • 1 920 x 1 080 pikseliä.
 • Se erottuu teräväpiirto (HD), joka sisältää sekä 720p (1280 x 720) että 1080i (1920 × 1080 lomitettu) resoluutiot.
 • Toisin kuin 1080i, jolla on sama pikseliresoluutio, FHD (1080p) käyttää progressiivista skannausta, joka on parempi liikkeelle ja nopeasti liikkuvalle sisällölle.
 • Yhteinen pienille televisioille.

4K/UHD

 • Sisältää 4K UHD- ja 8K UHD -resoluutiot.
 • 4K UHD: 3 840 x 2 160 pikseliä.
 • 8K UHD: 7680 x 4320 pikseliä.
 • Teknisesti 4K UHD ei ole 4K-resoluutio, mutta se on lähellä. (4K-resoluutio on 4096 x 2160.)
 • 4K UHD sisältää neljä kertaa niin monta pikseliä kuin FHD tai kaksinkertainen resoluutio. Käyttää progressiivista pyyhkäisynäyttöä tarkan liikkeen näyttämiseen.
 • Yleistä suurille televisioille.

UHD tarjoaa kaikilta osin laadukkaamman kuvan ja korkeamman resoluution kuin FHD (1080p). Kompromissi on, että UHD maksaa enemmän. Jos olet enemmän huolissasi budjetistasi kuin resoluutiosta, FHD tarjoaa upean katselukokemuksen. UHD (4K) parantaa hieman tätä kokemusta, etenkin suuremmilla näytöillä. 1080p-televisio on FHD-televisio. FHD on lyhenne sanoista Full HD tai Full High Definition ja viittaa 1080p-videoresoluutioon, eli 1 920 pikselin sarakkeita 1 080 pikselin rivillä. Tämä vastaa yhteensä 2 073 600 pikseliä eli noin 2 megapikseliä. «P» 1080p:ssä viittaa progressiiviseen pyyhkäisyyn, mikä tarkoittaa, että jokainen pikselirivi skannataan peräkkäisessä järjestyksessä. Tämä eroaa lomitetusta, kuten 1080i:ssä, joka skannaa pikselirivejä vaihtoehtoisessa järjestyksessä, mikä voi aiheuttaa liikkeen epäterävyyttä. UHD tarkoittaa Ultra HD tai Ultra High Definition. Sitä kutsutaan joskus 4K-resoluutioksi, vaikka UHD-resoluutio ei välttämättä ole 4K-resoluutio. Kaksi yleistä UHD-tyyppiä ovat 4K UHD ja 8K UHD. Molemmat ovat progressiivisia näyttöjä, mutta 4K UHD on yleisempi ja halvempi. 4K UHD -resoluutio on 3 840 x 2 160, mikä vastaa 8 294 400 pikseliä tai noin 8 megapikseliä. 8K UHD:n resoluutio on 7680 × 4320 pikseliä eli noin 33 megapikseliä. 4K on tarkempi 4096 x 2160 pikselillä, mikä on hieman leveämpi samalla korkeudella. Pikselien kokonaismäärä on 8 847 360. Tätä standardia käytetään kaupallisessa elokuvissa. UHD:ssa on neljä kertaa enemmän pikseleitä (tai kaksi kertaa enemmän sarakkeita ja rivejä) kuin FHD:ssä. Tämä tarkoittaa, että neljä FHD-kuvaa mahtuu yhden UHD-kuvan tilaan, mikä kaksinkertaistaa kokonaisresoluution. UHD-televisioissa käytetään pääasiassa LCD- (mukaan lukien LED/LCD ja QLED) tai OLED-tekniikoita. Vaikka UHD perustuu resoluutioon, TV-valmistajat ovat lisänneet useita ominaisuuksia, kuten HDR:n ja laajan väriavaruuden, tuottamaan enemmän visuaalista tehoa kuin pelkällä parannetulla resoluutiolla.

Samsungin FHD-television esikatselu

Sisällön saatavuus: FHD vs UHD

1080p/FHD

 • Blu-ray-levy: Blu-ray-sisältö on 1080p.
 • Sisällön suoratoisto: Useimmilla suoratoistopalveluilla, kuten Netflixillä ja Hululla, on erilaiset suunnitelmat haluamasi laaturesoluution mukaan.
 • Televisiot ja näytöt: Useimmissa nykyään valmistetuissa televisioissa, näytöissä ja näytöissä, mukaan lukien jotkut halvat, on 1080p-resoluutio.
 • Digitaalikamerat: Useimmat kamerat, mukaan lukien peilittömät kamerat, DSLR-kamerat ja verkkokamerat, sekä sisäänrakennetut kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet tarjoavat 1080p:n tai korkeamman resoluution.
 • Videopelikonsolit: Useimmat videopelikonsolit tukevat FHD-laatua, mutta laadukkaampaa sisältöä peleistä, jotka näytetään pienemmillä resoluutioilla.
 • Mobiililaitteet: Joissakin huippuluokan älypuhelimissa ja monissa tablet-laitteissa on täysi 1080p-resoluutio.

4K/UHD

 • UHD Blu-ray -levy: 4K Blu-ray -sisällön katsomiseen tarvitaan UHD Blu-ray -soitin ja levyjä.
 • Kaapeli- ja satelliittipalvelut: Comcast ja Altice ovat ainoat kaapelipalvelut, jotka tarjoavat UHD-sisältöä, mutta valikoima on rajoitettu. Satelliittiverkoissa UHD-sisältöä on rajoitetusti, mutta se on saatavilla sekä Direct TV:n että Dish Networkin kautta.
 • UHD-suoratoisto: Netflix, Vudu ja Amazon Prime Video tarjoavat UHD-sisältöä. Nämä palvelut ovat saatavilla suoratoistolaitteissa, kuten Roku Stick, Amazon Fire TV, Apple TV ja Google Chromecast, sekä tietyissä UHD-älytelevisioissa. Vakaaseen katseluun tarvitaan 15-25 Mbps Internet-nopeus.

FHD-sisällön katselu edellyttää, että kaikki toimitusketjun alustat ja yhteydet tukevat FHD:tä. Sama pätee UHD:hen. Tämä tarkoittaa, että television, sisällön, HDMI-kaapelin, yhteysnopeuden ja suoratoistolaitteen tai mediasoittimen on oltava UHD-yhteensopivia. Suurin osa lähetys- ja kaapelitelevisiosisällöstä ei ole saatavilla 1080p/FHD- tai 4K/UHD-tarkkuudella. Useimmat kanavat ja kaapelipalveluntarjoajat lähettävät 720p- tai 1080i HD -laatua. Seuraavan sukupolven lähetysstandardi (ATSC 3.0) lupaa toimittaa radiolähetykset 4K-resoluutiolla sekä HD- ja SD-tarkkuudella. Full HD -televisio voi näyttää alhaisemman resoluution signaaleja videon parannella tai prosessoinnilla. Skaalaus ei ole sama kuin todellinen FHD, mutta tarjoaa paremman kuvan. Skaalauslaatu vaihtelee merkin ja mallin mukaan, ja se on saatavilla sekä televisioissa että videopelikonsoleissa.

Samsung UHD TV:n esikatselu

FHD vs UHD: Millaisia ​​kaapeleita ja liitäntöjä voidaan käyttää?

1080p/FHD

 • Nopea HDMI-kaapeli.
 • Komponenttivideo (rajoitettu SD-resoluutioon vuoden 2011 jälkeen).
 • USB.
 • ethernet.
 • Wi-Fi.
 • Chromecast/Amazon Fire TV Stick.

4K/UHD

 • Nopea HDMI-kaapeli.
 • USB.
 • ethernet.
 • Wi-Fi. (Edellyttää suuria nopeuksia.)
 • Chromecast/Amazon Fire TV Stick. (Edellyttää suuria nopeuksia.)

Olipa kyseessä langallinen tai langaton, videosignaalit tarvitsevat oikeat liitännät sisällön toimittamiseksi luonnollisessa muodossaan. Useimmissa näytöissä on monia muita liitäntävaihtoehtoja.

Langalliset liitännät

HDMI: HDMI on standardi langallinen liitäntä FHD- ja UHD-lähdelaitteille. HDMI-kaapeleita on neljää tyyppiä, mutta FHD- ja UHD-kaapeleita varten tarvitset yhden suuren nopeuden. Nopeat HDMI-kaapelit kuljettavat sekä FHD- että UHD-sisältöä, ja ne toimivat Blu-ray- ja Ultra HD Blu-ray -soittimien, useimpien mediasuojien, kaapeli- ja satelliittivastaanottimien, videopelikonsolien, tietokoneiden ja kannettavien kanssa. Display Port-, DVI- tai VGA-liitännöillä varustetut lähdelaitteet voidaan liittää FHD- tai UHD-television HDMI-tuloihin sovittimilla tai sovitinkaapeleilla. On harvinaista löytää televisiota, jossa on DisplayPort-liitäntä, mutta DVI- tai VGA-liitännät löytyy joistakin vanhemmista FHD- ja UHD-televisioista. Komposiittivideo: Analogiset lähdelaitteet, kuten videonauhurit, DVD-tallentimet, analogiset videokamerat ja DVD-soittimet, joissa ei ole HDMI-lähtöä, voidaan liittää useimpiin FHD- ja UHD-televisioihin komposiittivideoliitännällä, mutta signaalit on alennettu standarditarkkuuteen ( 480i) . Komposiittivideoliitännät eivät voi kuljettaa HD-analogisia tai digitaalisia videosignaaleja. Komponenttivideo: Tämä liitäntä käyttää kolmea RCA-liitintä, joissa on punainen, vihreä ja sininen pää. Komponenttivideoliitännät on suunniteltu kestämään jopa 1080p resoluutio. Vuodesta 2011 lähtien ne on kuitenkin rajoitettu standarditarkkuuteen (SD). USB: Monissa FHD- ja UHD-televisioissa on vähintään yksi USB-portti. Joidenkin televisioiden kohdalla tämä voi olla vain huoltokäyttöä. Useimmat sallivat kuitenkin still-kuvien, video- ja äänitiedostojen toiston plug-in-flash-asemien kautta. Jotkut älykkäät FHD- ja UHD-televisiot voivat liittää USB-näppäimistön tai -hiiren valikoissa liikkumista varten, mikä helpottaa sovellusten selaamista tai kirjautumistietojen syöttämistä. Ethernet: Saatavilla joissakin FHD- tai UHD-älytelevisioissa. Ethernet (tunnetaan myös nimellä LAN) mahdollistaa television liittämisen verkkoon reitittimen kautta. Kun televisio on yhdistetty Internetiin, se voi asentaa laiteohjelmistopäivityksiä, toistaa digitaalista mediaa ja suoratoistaa elokuvia ja TV-ohjelmia.

Langattomat yhteydet

Wi-Fi: Useimmat Smart FHD- ja UHD-televisiot tarjoavat Wi-Fi-yhteyden. UHD-sisällön suoratoistoa varten mitä nopeampi palvelu, sitä parempi. Yhteysnopeudet ovat epäjohdonmukaisempia Wi-Fin kuin Ethernetin kanssa. Joten ellei ole erittäin nopeaa yhteyttä, UHD-sisältöä voidaan suoratoistaa pienemmällä resoluutiolla. Erityisen hitaat yhteydet voivat myös vähentää FHD-sisältöä. Näytön peilaus/suoratoisto: Näytön peilauslaitteet, kuten Chromecast ja Amazon Fire TV Stick, lähettävät näytön sisältöä älypuhelimesta, tabletista tai tietokoneesta. Kuten muillakin alustoilla, tarvitset suoratoistolaitteen ja suoratoistosisällön tukemaan haluamaasi resoluutiota. Koska suoratoistolaitteet toimivat Wi-Fi-yhteyden kautta, korkearesoluutioisen sisällön näyttäminen edellyttää riittävää nopeutta.

FHD vs UHD: Bottom Line

FHD vs UHD

UHD on kuvanlaadun kerma, ja tulevina vuosina yhä enemmän sisältöä ja tekniikkaa standardoidaan UHD:hen. FHD on kuitenkin edelleen korkealaatuinen katselukokemus, jota monet pitävät poikkeuksellisena. Jos sinun on valittava näistä kahdesta, pidä seuraavat asiat mielessä:

 • On harvinaista löytää FHD-televisiota, jonka näytön koko on suurempi kuin 49 tuumaa, tai UHD-televisiota, jonka näytön koko on alle 40 tuumaa. Mittaa televisiosi varmistaaksesi, että valitsemasi koko sopii katseluympäristöösi.
 • Varmista, että sinulla on pääsy sisältöön, joka on varustettu FHD- tai UHD-toistoa varten. Tämä sisältää HDMI-liitännät, kaapeli- tai satelliittipaketit, suoratoistopalvelut, Blu-ray-standardit ja Internet-nopeudet.
 • Varmista, että FHD- tai UHD-televisiossa on tarvittavat liitännät muihin liitettävät laitteet, kuten antennit, levysoittimet, suoratoistolaitteet ja videopelikonsolit.
 • FHD- ja UHD-televisioita on saatavilla useissa eri hinnoissa, muutamasta sadasta dollarista useisiin tuhansiin. Hinta asteikolla näytön koon, näyttötekniikan, resoluution ja älykkäiden ominaisuuksien kanssa.

Por Markus