getty lcd 3d tv 182821133 5ba2bcf546e0fb0050fc2cbf

Vaikka valmistajat ovat lopettaneet 3D-televisioiden valmistuksen, on edelleen uskollinen fanikunta, joka katselee 3D:tä saatavilla olevista tai käytössä olevista televisioista ja videoprojektoreista. Katsottavaa on myös edelleen 3D-sisältöä, jos tiedät, mistä sen löytää. Jos uskallat ottaa askeleen, ota selvää, mitä tarvitset saadaksesi mukaansatempaavan 3D-katselukokemuksen.

3D-yhteensopiva televisio tai 3D-videoprojektori

Samsung JU7100 -sarjan 3D Smart UHD -televisio.

Aluksi tarvitset television tai videoprojektorin, joka täyttää hyväksytyt 3D-vaatimukset. Näitä ovat jotkin LED/LCD, OLED, plasma (Plasmatelevisiot lopetettiin loppuvuodesta 2014, alkuvuodesta 2015, mutta monet ovat edelleen käytössä) ja DLP- tai LCD-videoprojektorit. Kaikki 3D-televisiot ja useimmat 3D-videoprojektorit toimivat Blu-ray-, kaapeli-/satelliitti- ja suoratoistolähteille hyväksyttyjen 3D-standardien kanssa. Kaikki kuluttajakäyttöiset 3D-yhteensopivat televisiot ja videoprojektorit näyttävät myös 2D-kuvan vakiona, joten voit nauttia kaikista TV-ohjelmistasi, Blu-ray-levyistäsi, DVD-levyistäsi ja muusta videosisällöstäsi kuten olet aina tottunut näkemään. Kun sinulla on 3D-televisio tai videoprojektori, sinun on määritettävä se parhaan mahdollisen katselutuloksen saavuttamiseksi.

3D-yhteensopiva Blu-Ray-soitin ja -levyt

Tarvitset 3D-yhteensopivan Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray Disc -soittimen katsellaksesi 3D Blu-ray -levyjä. 3D-Blu-ray-levyjen toistamisen lisäksi kaikki nämä soittimet voivat kuitenkin toistaa nykyisiä Blu-ray-, DVD- ja CD-levyjä. Yli 500 3D Blu-ray Disc -nimikettä on saatavilla Yhdysvalloissa ja muualla kansainvälisesti. Vaikka et aina löydä niitä paikalliselta jälleenmyyjältäsi, voit tilata monia nimikkeitä verkosta, mukaan lukien tasaisen virran nykyisistä julkaisuista.

3D kaapelin/satelliitin kautta

Jotta voit vastaanottaa 3D-sisältöä HD-kaapelin tai satelliitin kautta, saatat tarvita kaapeli- tai satelliittivastaanottimen 3D-toiminnolla ja tilauksen, joka tarjoaa pääsyn kaikkiin 3D-kanaviin tai -palveluihin. Jotkut kaapelipalveluntarjoajat tarjoavat 3D-sisältöä tilausvideopalvelujen kautta. Ota yhteyttä suoraan heihin saadaksesi selville, tarjoavatko kaapelipalvelusi 3D-sisältöä. Kahdesta suurimmasta satelliittipalveluntarjoajasta Dish tarjoaa 3D-ohjelmointia kahdella kanavallaan. Katso lisätietoja tarvitsemastasi laatikosta, nimikkeistä ja hinnoista Dish 3D -ohjelmointisivulta. DirecTV lopetti 3D-ohjelmointipalvelunsa.

3D suoratoiston kautta

VUDU 3D -suoratoistopalvelun sivu.
Jos sinulla on 3D-televisio ja vastaanotat osan tai suurimman osan ohjelmastasi Internetin suoratoistona, 3D-sisällön käyttämiseen on kaksi ensisijaista vaihtoehtoa.

  • vudu: Vudu tarjoaa 3D-kanavan katseluvaihtoehdon, jossa on valikoituja elokuvatrailereita, lyhytelokuvia ja pitkiä elokuvia, jotka ovat saatavilla pay-per-view- tai ostoperusteisesti.
  • YouTube: YouTubessa on saatavilla paljon käyttäjien luomaa Anaglyph-järjestelmään perustuvaa 3D-sisältöä, jota voit myös katsoa millä tahansa televisiolla tai tietokoneen näytöllä erikoislaseilla. Laatu on heikko verrattuna virallisten 3D-standardien mukaisiin televisioiden ja videoprojektoreiden passiivisiin ja aktiivisiin 3D-järjestelmiin.

3D lasit

Esimerkki 3D-lasit (aktiivinen suljintyyppi).

Kyllä, sinun on käytettävä silmälaseja katsoaksesi 3D:tä. Nämä eivät kuitenkaan ole menneiden vuosien halpoja paperisia 3D-laseja. Lasit ovat todennäköisesti kahdesta tyypistä: Passiivinen tai aktiivinen.

  • Passiivinen polarisoitunut — näytä ja käytä aurinkolaseja, ja edessä on tarpeeksi tilaa olemassa olevien lasien päälle niitä tarvitseville. Nämä suojalasit ovat edullisia valmistaa ja maksavat kuluttajalle todennäköisesti 5–25 dollaria jokaisesta parista riippuen kehyksen tyylistä (jäykkä vs. joustava, muovi vs. metalli).
  • Aktiivinen suljin – ovat hieman tilaa vieviä, koska niissä on paristot ja lähetin, joka synkronoi jokaisen silmän nopeasti liikkuvat sulkimet näytön näyttönopeuteen. Tämäntyyppiset lasit ovat myös kalliimpia kuin passiiviset polarisoidut lasit, ja niiden hinta vaihtelee 50 dollarista 150 dollariin valmistajasta riippuen.

Television tai videoprojektorin merkki ja malli määrää, minkä tyyppisiä laseja (passiivinen polarisoitu tai aktiivinen suljin) tarvitset. Esimerkiksi LG 3D -yhteensopivat televisiot vaativat passiivisia laseja, kun taas jotkin Sony-televisiot vaativat aktiiviset suljinlasit ja jotkut passiiviset lasit. Kaikki kuluttajakäyttöiset videoprojektorit (LCD tai DLP) edellyttävät aktiivisten suljinlasien käyttöä. Ostamasi sarjan tai projektorin mukana saat yhden tai kaksi paria laseja, mutta ne ovat todennäköisesti lisävaruste, joka on ostettava erikseen. Lasien hinnat voivat vaihdella sekä valmistajan harkinnan että lasityypin mukaan. Kuten edellä mainittiin, aktiiviset suljinlasit ovat kalliimpia kuin passiiviset polarisoidut lasit. Toinen huomioon otettava tekijä on, että yhden valmistajan lasit eivät välttämättä toimi toisen valmistajan 3D-televisiossa tai videoprojektorissa. Toisin sanoen, jos sinulla on Samsung 3D -televisio, Samsung 3D -lasisi eivät toimi Panasonicin 3D-televisioiden kanssa. Joten jos sinulla ja naapurillasi on eri merkkisiä 3D-televisioita, et useimmissa tapauksissa voi lainata toistenne 3D-laseja. Useat yritykset valmistavat kuitenkin 3D-laseja, joita voit käyttää useissa televisioissa ja videoprojektoreissa. Yksi esimerkki on XpanD, kolmannen osapuolen 3D-lasien valmistaja sekä kaupallisiin että kuluttajasovelluksiin. Se tarjoaa 3D-laseja, jotka voivat toimia monissa Active Shutter -järjestelmää käyttävissä 3D-televisioissa ja projektoreissa.

3D- ja kotiteatterivastaanottimet

Yamaha RX-V683 7.2-kanavainen verkkokotiteatterivastaanotin.

Vaikka 3D:n lisääminen ei muuta ääntä, se voi vaikuttaa tapaan, jolla liität 3D-televisiosi muuhun kotiteatterijärjestelmääsi. Jos esimerkiksi yleensä lähetät sekä ääni- että videosignaalit kotiteatterivastaanottimen kautta matkalla televisioosi, kotiteatterivastaanottimesi on myös oltava 3D-yhteensopiva. On kuitenkin olemassa joitakin ratkaisuja, jos kotiteatterivastaanottimesi ei ole 3D-yhteensopiva.

3D ilman laseja

Suoratoista TV-verkkoja Ultra D ilman laseja 3D TV.

Vaikka kaupalliset, lääketieteelliset ja tieteelliset sovellukset käyttävät 3D-laseja ilman laseja, se on saatavilla pienissä muodoissa kuluttajille rajoitetussa määrässä tabletteja, älypuhelimia ja kädessä pidettäviä pelijärjestelmiä. Edistyminen kohti kohtuuhintaista käyttöönottoa valtavirran kuluttajille on ollut hidasta, ja se on rajoittunut pääasiassa esituotannon prototyyppien esittelyyn messuilla, kuten CES.

4K-tekijä

Vaikka jotkin 4K Ultra HD -televisiot tarjoavat (tai ovat tarjonneet) 3D-näyttövaihtoehdon, 4K Ultra HD -standardi ei sisällä 3D-näyttöstandardia. Suurin osa 3D-sisällöstä on 1080p- tai 720p-resoluutiolla, ja 3D-yhteensopiva 4K Ultra HD -televisio skaalaa 3D-signaalin 4K-tarkkuuteen näyttöä varten. Ei ole viitteitä siitä, että 4K Ultra HD -standardi sisältäisi koskaan 3D-näyttömuotoa, ja valmistajat valitsisivat sen sijaan muita kuvanparannuksia, kuten HDR:n ja laajan värivalikoiman. Kuitenkin, jos olet 3D-fani, pidätä hengitystäsi. 4K-skaalaus (kuten LG:n Cinema 3D+) yhdistettynä optimoituihin kuva-asetuksiin voi tuottaa upeaa 3D-laatua 3D-yhteensopivassa 4K Ultra HD -televisiossa.

Se tulee alas

Jos 3D-television loppuminen vaivaa sinua, kaksi vaihtoehtoa, jotka voivat tarjota parhaan mahdollisen 2D-elokuvan katselukokemuksen, ovat 4K Ultra HD -televisiot HDR- ja 4K-videoprojektorilla. Mutta aivan kuten 3D:ssä, tarvitset muutakin kuin vain television tai videoprojektorin.

Por Markus