tomatovectorguy 9be92cbcf9044bffac8067c6519d74e5 scaled

Vektorianimaatio viittaa animaatioon, jossa taidetta tai liikettä ohjaavat vektorit pikselien sijaan. Se mahdollistaa usein puhtaammat ja tasaisemmat animaatiot, koska kuvat renderöidään ja niiden kokoa muutetaan käyttämällä matemaattisia arvoja tallennettujen pikseliarvojen sijaan. Ennen kuin ymmärrät vektorianimaatioiden takana olevaa tiedettä, on tärkeää ymmärtää kahden päägrafiikkatyypin ero: bittikartta- ja vektorigrafiikka. Yksi yleisimmin käytetyistä vektorianimaatioohjelmista oli Adobe Flash (aiemmin Macromedia Flash), joka ei ole enää saatavilla tammikuusta 2021 alkaen.

Johdatus bittikartta- ja vektorigrafiikkaan

Monet kuvatyypeistä, jotka ihmiset ovat tutuimpia, koostuvat pikseleiden ruudukosta, jossa jokainen pikseli tai bitti sisältää tietoa siitä, kuinka väri tulee renderöidä. Esimerkiksi JPEG-, GIF- ja BMP-kuvat ovat kaikki pikselöityjä kuvia, jotka tunnetaan rasteri- tai bittikarttakuvina. Näillä bittikarttakuvilla on kiinteä resoluutio tai pikselien määrä ruudukossa, mitattuna pikseleinä tuumalla (PPI). Bittikartan resoluutio rajoittaa kuvan kokoa, koska sen kokoa ei voi muuttaa ilman kuvanlaadun heikkenemistä. Jokainen verkossa on törmännyt bittikarttaan, jota on räjäytetty, kunnes se näyttää lohkoiselta tai pikselöidyltä. Vektorigrafiikka sen sijaan koostuu polkuista, jotka määrittävät alku- ja loppupiste. Nämä polut voivat olla mitä tahansa viivasta viivojen sarjaan, jotka luovat muodon, kuten neliön tai ympyrän. Huolimatta vektorin rakennuspalikka yksinkertaisesta luonteesta, polkuja käytetään erittäin monimutkaisten kaavioiden luomiseen. Jokaisella polkuobjektilla on oma matemaattinen lauseensa, joka määrittelee kuinka objekti tulee esittää. Jotkut yleisimmistä vektorimuodoista ovat AI (Adobe Illustrator), DXF (AutoCAD DXF) ja CGM (Computer Graphics Metafile). Vektorigrafiikkaa löytyy myös EPS (Encapsulated PostScript) ja PDF (Portable Document Format) -muodoissa. Suurin ero vektori- ja bittikarttakuvien välillä on se, että vektorikuvat ovat resoluutiosta riippumattomia, mikä tarkoittaa, että ne ovat todella skaalautuvia. Koska vektorigrafiikka ei ole kiinteä ruudukko, sen kokoa voidaan muuttaa ilman kuvanlaadun heikkenemistä. Tämä tekee niistä ihanteellisia erilaisiin graafisen suunnittelun sovelluksiin, kuten logoihin, joita on pienennettävä niin pieneksi kuin käyntikortille tai suurempia niin isoiksi kuin mainostauluiksi.

Vektorianimaatioiden perusteet

Vaikka jotkut vektorieditorit (tietokoneohjelmat, jotka muodostavat ja muokkaavat vektorigrafiikkaa) tukevat animaatiota, suosituimmat animaatioohjelmat on suunniteltu erityisesti tähän tarkoitukseen. Vaikka animaatiot voivat sisältää bittikarttakuvia, useimmat käyttävät vektorigrafiikkaa vain, koska, kuten aiemmin opimme, ne skaalautuvat paremmin ja vievät yleensä vähemmän tilaa. Näillä vektorianimaatioilla on yleensä puhdas graafinen ulkoasu verrattuna niiden vaihtoehtoihin. Kansainvälisesti on olemassa muita vektorimuotoja ja animaattoreita. Esimerkiksi EVA (Extended Vector Animation) on Japanissa suosittu web-pohjainen vektoritiedostomuoto, jossa EVA Animator -ohjelmistoa käytetään laajasti. Suurin ero EVA-formaatin ja muiden vektorimuotojen välillä on, että se tallentaa vain vektorin muutokset ajan mittaan sen sijaan, että tallentaa tietoja kehys kehykseltä. EVA-koot ovat myös yleensä pienempiä kuin niiden vaihtoehdot.

Por Markus