about the cmyk color model 1697460 updated b43819698b3d4c2c9a565e6714e655e9

CMYK-värimalli – joka on nimetty mallin neljästä perusväristä: syaani, magenta, keltainen ja musta – hallitsee kaupallista painomaailmaa ja monissa kotitoimiston väritulostimissa.

Miten RGB johtaa CMYK:iin

CMYK-värimallin ymmärtämiseksi aloitetaan keskustelu RGB-väreistä. RGB-värimalli koostuu punaisesta, vihreästä ja sinisestä. Sitä käytetään tietokoneen näytössä, ja siellä voit tarkastella projektejasi, kun se on vielä näytöllä. RGB säilytetään projekteille, jotka on suunniteltu pysymään näytöllä (esimerkiksi verkkosivustot, online-asiakirjat ja muut verkkografiikat).

Näitä värejä voidaan kuitenkin tarkastella vain luonnollisessa tai tuotetussa valossa, kuten tietokoneen näytössä, ei tulostetulla sivulla. Tässä CMYK tulee mukaan. Kun kaksi RGB-väriä sekoitetaan tasaisesti, ne tuottavat CMYK-mallin värit, jotka tunnetaan vähentävinä pääväreinä.

  • Vihreä ja sininen luovat syaania.
  • Punainen ja sininen luovat magentaa.
  • Punainen ja vihreä luovat keltaisen.
  • Musta on lisätty malliin, koska sitä ei voi luoda kolmella subtraktiivisella päävärillä (yhdistettynä ne muodostavat tummanruskean). K tai «avain» tarkoittaa mustaa.

CMYK painoprosessissa

Neliväripainoprosessissa käytetään neljää painolevyä; yksi syaanille, yksi magentalle, yksi keltaiselle ja yksi mustalle. Kun värit yhdistetään paperille (ne on itse asiassa painettu pieninä pisteinä), ihmissilmä näkee lopullisen yhdistelmäkuvan.

CMYK graafisessa suunnittelussa

Graafisten suunnittelijoiden on työskenneltävä näytöllä RGB-muodossa, vaikka heidän lopullinen painettu teoksensa on CMYK. Digitaaliset tiedostot on muunnettava CMYK-muotoon ennen niiden lähettämistä kaupallisiin painotaloihin, ellei kirjapaino toisin vaadi. RGB- ja CMYK-värit ovat läheisiä, mutta eivät täysin identtisiä. Siksi käytä mallitilkkuja suunnittelussa, jos tarkka värisovitus on tärkeää. Esimerkiksi yrityksen logossa ja brändäyksessä voidaan käyttää hyvin erityistä väriä, kuten John Deere Green. Se on hyvin tunnistettava väri, ja sen hienovaraisimmatkin muutokset ovat keskivertokuluttajankin tunnistettavissa. Swatchit tarjoavat suunnittelijalle ja asiakkaalle painetun näytteen siitä, miltä väri näyttää paperilla. Valittu malliväri voidaan sitten valita Photoshopissa (tai vastaavassa ohjelmassa) haluttujen tulosten varmistamiseksi. Vaikka näytön väri ei täsmälleen vastaa värimallia, tiedät miltä lopullinen värisi näyttää. Voit myös käyttää a todiste (näyte tulostetusta kappaleesta) tulostimesta ennen kuin koko työ suoritetaan. Tämä vaihe voi hidastaa tuotantoa, mutta varmistaa tarkat värivastaavuudet.

Miksi työskennellä RGB:ssä ja muuntaa CMYK-muotoon?

Joten miksi et vain työskentele CMYK-tekniikalla, kun suunnittelet tulostettavaa kappaletta? Voit, mutta sinun on luotettava näihin väritilkkuihin näytöllä näkemiesi kuvien sijaan, koska näyttösi voi näyttää kuvia vain RGB-muodossa. Lisäksi jotkin ohjelmat, kuten Photoshop, rajoittavat CMYK-kuvien tekemistä. Tämä este johtuu siitä, että ohjelma on suunniteltu valokuvaukseen, jossa käytetään RGB:tä. Suunnitteluohjelmat, kuten InDesign ja Illustrator (molemmat myös Adobe-ohjelmat), käyttävät oletusarvoisesti CMYK:a, koska ne on optimoitu tulostussuunnittelijoille. Näistä syistä graafiset suunnittelijat käyttävät usein Photoshopia valokuvaelementteihin ja tuovat sitten kuvat erityiseen taittosuunnitteluohjelmaan.

Por Markus