do not enter sign erhui1979 getty images 5aa1255343a1030036c645fa

Vain luku -tiedosto on mikä tahansa tiedosto, jossa on vain luku -attribuutti käytössä. Se voidaan avata ja tarkastella kuten mitä tahansa muuta tiedostoa, mutta kirjoittaa siihen (tallentaa muutokset) ei ole mahdollista. Toisin sanoen tiedosto voi olla vain lukeminen alkaenei kirjoitettu. Vain luku -merkitty tiedosto tarkoittaa yleensä sitä, että sitä ei saa muokata tai siihen tulee olla tarkkana ennen muutosten tekemistä. Myös muut asiat kuin tiedostot voivat olla vain luku -muotoisia, kuten erityisesti määritetyt flash-asemat ja muut puolijohdemuistilaitteet, kuten SD-kortit. Tietyt tietokoneen muistin alueet voidaan myös asettaa vain luku -muotoisiksi.

Minkä tyyppiset tiedostot ovat yleensä vain luku -tilassa?

Lukuun ottamatta sitä harvinaista tilannetta, jossa sinä tai joku muu käsin aseta tiedostolle vain luku -merkintä, useimmat tämän tyyppisistä tiedostoista ovat tärkeitä tiedostoja, jotka käyttöjärjestelmäsi tarvitsee käynnistyäkseen oikein, tai kun niitä muutetaan tai poistetaan, ne voivat aiheuttaa tietokoneen kaatumisen. Jotkut tiedostot, jotka ovat oletuksena vain luku -tilassa Windowsissa, ovat bootmgr, hiberfil.sys, pagefile.sysja swapfile.sys, ja se on vain juurihakemistossa! Jotkut tiedostot C:Windows kansio ja sen alikansiot ovat oletuksena vain luku -tilassa. Vanhemmissa Windowsin versioissa joitakin yleisiä versioita ovat: boot.ini, io.sys, ja msdos.sys. Useimmat Windows-tiedostot, jotka ovat vain luku -tilassa, on yleensä myös merkitty piilotiedostoiksi.

Muuta vain luku -tiedostoja

Vain luku -tiedostot voivat olla vain luku -tilassa a tiedostotaso tai a kansiotasolla, mikä tarkoittaa, että vain luku -tiedostoa voi muokata kahdella tavalla sen mukaan, millä tasolla se on merkitty vain luku -muotoiseksi. Jos vain yhdellä tiedostolla on vain luku -attribuutti, on parasta muokata sitä poistamalla määritteen valinta tiedoston ominaisuuksista (poistaaksesi sen käytöstä) ja tekemällä siihen muutoksia. Kun toiminto on valmis, ota määrite uudelleen käyttöön.

windows.shell.manifest vain luku -vaihtoehto

Jos kansio on kuitenkin merkitty vain luku -muotoiseksi, se tarkoittaa yleensä: kaikki kansion tiedostot ovat vain lukuja myös. Ero tämän ja tiedostopohjaisen määritteen välillä on se, että sinun on muutettava koko kansion käyttöoikeuksia, jotta voit muokata tiedostoa, ei vain yksittäistä tiedostoa. Tässä skenaariossa et ehkä halua muuttaa vain luku -määritettä tiedostokokoelmalle muokataksesi vain yhtä tai kahta. Jos haluat muokata tämäntyyppistä vain luku -tiedostoa, sinun on muokattava tiedostoa kansiossa, joka: on tekemässä salli muokkaus ja siirrä sitten juuri luotu tiedosto alkuperäisen tiedoston kansioon ja korvaa alkuperäinen. Esimerkiksi yleinen vain luku -tiedostojen sijainti on: C:WindowsSystem32driversetc, joka tallentaa hosts-tiedoston. Sen sijaan, että muokkaat hosts-tiedostoa ja tallennat sen suoraan takaisin «etc»-kansioon, mikä ei ole sallittua, sinun on tehtävä kaikki työ muualla, kuten työpöydällä, ja kopioitava se sitten uudelleen. Varsinkin tapauksessa isännät tiedosto, se menisi näin:

  1. Kopioida isännät -lta jne kansio työpöydälle.

  2. Tee muutokset kohtaan isännät tiedosto, joka on työpöydällä.

  3. Kopioi isännät tiedosto työpöydälle jne kansio.

  4. Vahvista tiedoston päällekirjoittaminen.

Vain luku -tiedostojen muokkaaminen toimii tällä tavalla, koska et muokkaa samaa tiedostoa, vaan luot uuden tiedoston ja korvaat vanhan.

Tee tiedostosta vain luku -muotoinen

Yllä olevien ohjeiden noudattamisen jälkeen pitäisi olla selvää, kuinka helppoa on tyhjentää vain luku -attribuutti. Siihen asti kun tehdä vain luku -tiedosto on yhtä helppoa: tarkista Lue ainoastaan tiedoston Ominaisuudet-ikkunassa. Napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja siirry kohtaan Ominaisuudet näkyviin tulevassa valikossa ja valitse sitten Lue ainoastaan alareunassa Kenraali -välilehti.

vain luku -tiedoston määrite tarkistettu

FAQ

  • Miksi Excel-tiedostoni on vain luku -tilassa?

    Useat skenaariot voivat saada Excel-laskentataulukon avautumaan vain luku -muotoisena. Jos tiedosto on esimerkiksi suojattu salasanalla tai jaettu kopiona, se voidaan avata vain luku -tilassa. Napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Ominaisuudet nähdäksesi, onko Vain luku -määrite valittuna. Jos näin on, poista valinta ruudusta muokataksesi tiedostoa.

  • Miksi QuickBooks-varmuuskopioni on vain luku -tilassa?

    QuickBooks-tiedostot voidaan avata vain luku -muotoisina, jos ne on tallennettu DVD- tai CD-levylle. Siinä tapauksessa voit kopioida tiedoston tietokoneesi kiintolevylle ennen sen avaamista. Lisäksi jotkin tiedostot ovat vain luku -tilassa suojaamaan vahingossa tapahtuvilta muokkauksilta, jotka voit ratkaista suorittamalla QuickBooksin järjestelmänvalvojana. Napsauta ensin hiiren oikealla painikkeella QuickBooks -kuvake ja valitse Ominaisuudet > Yhteensopivuus > Suorita tämä ohjelma järjestelmänvalvojanaja yritä sitten avata tai palauttaa yritystiedosto.

Por Markus