200129754 001 56a6a46a5f9b58b7d0e41b6b

Portin edelleenohjaus on tietokonesignaalien uudelleenreititystä tiettyjen elektronisten polkujen seuraamiseksi tietokoneellesi. Jos tietokoneen signaali löytää tiensä tietokoneellesi muutaman millisekuntia nopeammin, se lisää pelaamisen ja lataamisen nopeutta.

Portit ja siirtopaketit

Kynän ohuessa verkkokaapelissa (tai langattomassa verkkosovittimessa) tietokoneen takana on 65 536 mikroskooppista polkua. Verkkokaapelisi on sama kuin suuri moottoritie, paitsi että verkkokaapelissasi on 65 536 kaistaa ja jokaisella kaistalla on maksukoppi. Kutsumme jokaista työtä a portti. Internet-signaalisi koostuu miljoonista pienistä autoista, jotka ajavat näitä 65 536 kaistaa. Me kutsumme näitä autoja siirtopaketteja. Tietokoneen siirtopaketit voivat kulkea nopeasti (jopa tuhansia kilometrejä sekunnissa). Niiden on kuitenkin pysähdyttävä jokaiseen suureen verkon solmuun ikään kuin se olisi rajanylityspaikka maiden välillä. Jokaisessa risteyksessä lauman on tehtävä kolme asiaa:

  • Etsi avoin portti.
  • Läpäise tunnistustesti, joka päästää sen portin läpi, ja jos ei…
  • Mene seuraavaan satamaan ja yritä uudelleen, kunnes se kulkee tietullin läpi.

Joissakin tapauksissa hakkereiden lähettämät paketit siepataan ja pidetään risteyksessä, jossa ne liukenevat satunnaisiksi elektroneiksi. Kun näin tapahtuu, sitä kutsutaan pakettien haistamiseksi tai paketin snippiminen.

Portti jokaiselle ohjelmalle

Useimmat ohjelmistot on ohjelmoitu lähettämään paketit tietyn portin kautta. Nämä porttivalinnat ovat usein tietokoneteollisuuden ohjelmointistandardeja. (Sisältää World of Warcraft -portin edelleenlähetyksen.) Tämän mukaisesti reitittimesi on ohjeistettava sallimaan paketit näiden porttien kautta, muuten hidastat nopeutta, jolla ne siirretään tietokoneellesi tai tietokoneeltasi:

  • HTML-sivut: portti 80
  • FTP-tiedostonsiirto: portti 21
  • World of Warcraft: Port 3724
  • POP3-sähköposti: Portti 110
  • MSN Messenger: portti 6901 ja portit 6891-6900
  • Everquest: portti 1024
  • Bittitorrentit: Port 6881

Portin edelleenlähetyksen käyttäminen pakettien nopeuttamiseen

Portin edelleenohjaus on, kun ohjeistat verkkoreititintäsi tunnistamaan ja ohjaamaan jokainen paketti ennakoivasti kuljettamaan tiettyjä sähköisiä kaistaa pitkin. Sen sijaan, että jokainen paketti pysähtyisi jokaisessa portissa, kunnes se löytää avoimen portin, reititin voidaan ohjelmoida nopeuttamaan prosessia tunnistamalla ja uudelleenohjaamalla paketteja. Reitittimesi toimii sitten eräänlaisena liikennesignaalina, joka lähettää paketteja portteihin. Vaikka tämä sähköinen tunnistaminen ja lähetys kestää vain millisekunteja, aika pitenee, kun miljoonia sähköisiä paketteja saapuu tietokoneeseen ja sieltä poistuu. Jos ohjelmoit porttiohjauksen oikein, voit nopeuttaa Internet-yhteyksiäsi sekunneissa. Jos lataat suuria tiedostoja, kuten jaat P2P-torrenteja, voit säästää tuntikausia latausaikaa ohjelmoimalla porttisi eteenpäin. Video, jonka lataaminen kesti 3 tuntia, voidaan nyt suorittaa alle 10 minuutissa.

Kuinka ohjelmoida reitittimesi portin edelleenlähetyskomennot

Vaikka portin edelleenohjauksen ohjelmointi voi olla pelottavaa, verkossa on opetusohjelmia, jotka voivat auttaa. Yleisin syy porttiohjauksen ohjelmointiin on BitTorrent-latausten nopeuden parantaminen, jota seuraa suoratoistomedian ja tietokonepelien suorituskyvyn parantaminen, esim. World of Warcraft. Voit nopeuttaa latausohjelmaa, peliä tai ohjelmaa etsimällä reitittimesi ja ohjelmistosi tarkan nimen ja osoitteesta portforward.com nähdäksesi visuaalisen opetusohjelman siitä, kuinka reitittimesi tallentaa portin edelleenohjauskomennot.

Por Markus