haptics 7bb8f9cf7b4b449ea85eda89b9e5e7d6

Haptinen tekniikka käyttää tärinää, moottoreita tai muita fyysisiä kokemuksia simuloimaan kosketusaistia ja toimittamaan tuntoelämyksiä digitaalisiin tuotteisiin. Tavoitteena on tarjota rikkaampia ja monimutkaisempia käyttöliittymiä ja kokemuksia kyseisen tekniikan käyttäjille.

Mitä tarkoittaa haptinen?

Tiesitpä sitä tai et, olet todennäköisesti käyttänyt haptista tekniikkaa. Älypuhelimet, peliohjaimet ja kosketusnäytölliset autostereot muutamia mainitakseni käyttävät haptiikkaa rikkaamman, kehittyneemmän ja kiinnostavamman vuorovaikutuksen aikaansaamiseksi. Helposti sanottu; käytät haptista tekniikkaa, kun olet vuorovaikutuksessa tekniikan kanssa, joka antaa simuloitua fyysistä palautetta (toisin kuin fyysinen kytkin tai painike). Haptista palautetta käytetään yhä enemmän yhdistämään virtuaalisia näyttökokemuksia fyysiseen maailmaan ja tekemään digitaalisista käyttöliittymistä luonnollisempia ja todenmukaisempia. Vaikka haptiikat ovat yleistyneet 2010-luvun puolivälistä lähtien, tekniikka on ollut käytössä 1960-luvulta lähtien, ja sitä käytettiin ensimmäisen kerran laajalti pelihallipeleissä 1980-luvulta lähtien.

Kuinka haptinen tekniikka toimii

Haptinen tekniikka toimii yhdistämällä jotain ohjelmistossa tapahtuvaa vastaavaan fyysiseen kokemukseen. Nämä fyysiset kokemukset syntyvät monien erilaisten teknologioiden avulla, mukaan lukien instrumentit, jotka luovat värinää, voimapalautteen jyrinää, tuulenpuuskia ja jopa ultraääninsäteitä, joita et kuule, mutta voit tuntea. Katsotaanpa erityistä esimerkkiä, jotta tämä olisi helpompi ymmärtää. iPhonessa on sisäänrakennettu Taptic Engine, Applen mukautettu haptinen palautejärjestelmä. Kun teet jotain haptiseen kokemukseen liittyvässä ohjelmistossa, kuten painat näyttöä pitkään tai painat kotipainiketta, ohjelmisto aktivoi tietyn värinäkuvion Taptic Enginessä, joka saa puhelimen näyttämään fyysisesti reagoivan kosketukseesi. Toinen erinomainen esimerkki haptisesta palautteesta on ajovideopeli. Kun olet pelihallissa tai konsoliohjaimessasi on haptiikkaa, peliohjelmisto aktivoi ohjaimesi voimanpalautusmoottorin tärisemään ja värisemään, kun ajat pois liukkaalta tieltä, mikä simuloi karua maastoajokokemusta.

Muutamia esimerkkejä haptisista hälytyksistä ja kosketuksista

Näillä laitteilla on joitain yleisiä haptisen palautteen tyyppejä:

  • Applen näytöt ja hiiret: Apple on käyttänyt haptista palautetta 3D-kosketusnäyttöteknologiassaan iPhone 6S:stä lähtien ja Home-painikkeita iPhone 7:stä lähtien. Se käyttää haptiikkaa myös Magic Mouse -hiiressään ja Magic Trackpadissa.
  • Apple Watchin ilmoitukset ja vieritys: Apple Watch käyttää haptiikkaa luomaan pienet «napsautukset», jotka tuntuvat vierittäessä Digital Crownia käyttämällä. Hälytyksiin ja käännöskohtaisiin ohjeisiin käytetyt värinät käyttävät myös haptiikkaa.
  • Arcade-peliohjaimet: Yksi vanhimmista yleisesti käytetyistä haptioista oli arcade-ajo- ja lentopeleissä. Valmistajat käyttivät näissä peleissä ohjauspyörään tai lentosauvaan rakennettua haptista tekniikkaa simuloidakseen epätasaisia ​​teitä tai nykivää lentämistä.
  • Auton kojelaudat: Kosketusnäyttöiset autostereot ja muut auton kojelaudan käyttöliittymät käyttävät haptiikkaa simuloidakseen painikkeiden painamista ja kytkimien liikuttamista vanhoissa ajoneuvoissa.
  • Lentosimulaattorit: Unohda videopelit; Varsinaiset koneet, joita käytetään lentäjien kouluttamiseen, kun ne eivät ole ilmassa, käyttävät haptista tekniikkaa simuloimaan erilaisia ​​lento-olosuhteita.
  • Kannettavan tietokoneen kosketuslevyt: Jos kannettavan tietokoneen kosketuslevy napsahtaa, kun painat sitä kannettavan tietokoneen ollessa päällä, mutta ei liiku ollenkaan, kun se on pois päältä, se käyttää haptiikkaa. Siinä tapauksessa haptinen järjestelmä jäljittelee napsautuskokemusta. Todellinen napsautus ei ole haptinen, koska se on määritelmänsä mukaan haptinen simuloida koskettavia kokemuksia.
  • Lääketieteelliset koulutuslaitteet: Tulevat kirurgit ja hammaslääkärit harjoittelevat yhä enemmän kehittyneillä simulaattoreilla, jotka sisältävät fyysistä haptista palautetta tuodakseen koulutuksen lähemmäksi oikeiden ihmisten työskentelyä.
  • Videopelikonsolin ohjaimet: Useimmat nykyaikaiset videopelikonsolit, kuten PS5, sisältävät haptista tekniikkaa ohjaimiinsa pelin sisäisten tapahtumien laukaiseman värinän muodossa.

Por Markus