what is a private ip address 2625970 9030c5f92fb14a97a1bb38c880796390

Yksityinen IP-osoite on IP-osoite, joka on varattu sisäiseen käyttöön reitittimen tai muun NAT (Network Address Translation) -laitteen takana julkista käyttöä lukuun ottamatta. Tämä on toisin kuin julkiset IP-osoitteet, jotka ovat julkisia ja joita ei voida käyttää koti- tai yritysverkossa. Joskus yksityistä osoitetta kutsutaan myös paikalliseksi IP-osoitteeksi.

Mitkä IP-osoitteet ovat yksityisiä?

Internet Assigned Numbers Authority (IANA) varaa seuraavat IP-osoitelohkot käytettäviksi yksityisinä IP-osoitteina:

  • 10.0.0.0 – 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 – 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 – 192.168.255.255

Ensimmäinen sarja tarjoaa yli 16 miljoonaa osoitetta, toinen yli miljoona ja yli 65 000 jälkimmäiselle alueelle. Toinen yksityisten IP-osoitteiden alue on 169.254.0.0 – 169.254.255.255, mutta ne ovat vain automaattisen yksityisen IP-osoitteen (APIPA) käyttöön. Vuonna 2012 IANA määritti 4 miljoonaa 100.64.0.0/10-osoitetta käytettäväksi operaattoritason NAT-ympäristöissä.

Miksi yksityisiä IP-osoitteita käytetään

Koti- tai yritysverkossa olevien laitteiden sijaan, joista kukin käyttää julkista IP-osoitetta, jota on rajoitetusti saatavilla, yksityiset IP-osoitteet tarjoavat täysin erillisen osoitteen, joka mahdollistaa pääsyn verkkoon, mutta ilman julkista IP-osoitetta. tilaa. Esimerkiksi useimpien kotien ja yritysten reitittimien IP-osoite on 192.168.1.1, ja ne määrittävät 192.168.1.2, 192.168.1.3, … eri laitteille, jotka muodostavat yhteyden siihen (DHCP:n kautta). Ei ole väliä kuinka monta reititintä käyttää 192.168.1.1-osoitetta tai kuinka monta kymmeniä tai satoja laitteita kyseisessä verkossa jakaa IP-osoitteita muiden verkkojen käyttäjien kanssa, koska ne eivät kommunikoi suoraan keskenään. Sen sijaan verkossa olevat laitteet käyttävät reititintä pyyntöjen kääntämiseen julkisen IP-osoitteen kautta, joka voi olla yhteydessä muihin julkisiin IP-osoitteisiin ja mahdollisesti muihin paikallisiin verkkoihin. Tietyn verkon laitteisto, joka käyttää yksityistä IP-osoitetta, voi kommunikoida minkä tahansa muun laitteiston kanssa verkon rajojen sisällä, mutta tarvitsee reitittimen kommunikoidakseen verkon ulkopuolisten laitteiden kanssa, jolloin viestintään käytetään julkista IP-osoitetta. Esimerkiksi ennen kuin päädyit tälle sivulle, laitteesi (kuten tietokone tai puhelin), joka käyttää yksityistä IP-osoitetta, pyysi tätä sivua reitittimen kautta, jolla on julkinen IP-osoite. Kun pyyntö tehtiin ja Lifewire vastasi sivun toimittamiseen, se ladattiin laitteellesi julkisen IP-osoitteen kautta ennen kuin se saapui reitittimellesi, minkä jälkeen se lähetettiin yksityiseen/paikalliseen osoitteeseesi, jotta se tavoittaisi laitteesi. Kaikki yksityisissä verkoissa ympäri maailmaa olevat laitteet (kannettavat, pöytäkoneet, puhelimet, tabletit ja muut) voivat käyttää yksityistä IP-osoitetta lähes ilman rajoituksia, mitä ei voida sanoa julkisista IP-osoitteista. Yksityiset IP-osoitteet tarjoavat myös tavan laitteille, joiden ei tarvitse olla yhteydessä Internetiin, kuten tiedostopalvelimet ja tulostimet, kommunikoida muiden verkon laitteiden kanssa ilman, että ne ovat suoraan julkisesti esillä.

Varatut IP-osoitteet

Toista joukkoa IP-osoitteita, joita rajoitetaan vielä enemmän, kutsutaan varatuiksi IP-osoitteiksi. Nämä muistuttavat yksityisiä IP-osoitteita siinä mielessä, että niitä ei voi käyttää kommunikointiin Internetissä, mutta ne ovat vielä rajoittavampia. Tunnetuin varattu IP-osoite on 127.0.0.1. Tätä osoitetta kutsutaan takaisinkytkentäosoitteeksi, ja sitä käytetään verkkosovittimen tai integroidun sirun testaamiseen. Paikallisverkon tai julkisen Internetin kautta ei lähetetä 127.0.0.1:een osoitettua liikennettä. Teknisesti koko alue 127.0.0.0 – 127.255.255.255 on varattu takaisinkytkentätarkoituksiin, mutta todellisuudessa tuskin koskaan näe mitään muuta kuin 127.0.0.1. Osoitteet välillä 0.0.0.0 – 0.255.255.255 on myös varattu, mutta ne eivät tee mitään. Jos voit jopa määrittää laitteelle IP-osoitteen tällä alueella, se ei toimi kunnolla riippumatta siitä, mihin verkkoon se on asennettu.

Kuinka löytää yksityinen IP-osoitteesi

Yksityisen IP-osoitteesi tietäminen on hyödyllistä useimmille ihmisille vain tietyissä ja harvoissa tilanteissa. Jos haluat yhdistää tietokoneen toiseen verkossasi, esimerkiksi yhdistettyyn verkkoasemaan, voit tehdä sen paikallisen IP-osoitteen kautta. Voit myös käyttää paikallista IP-osoitetta etätyöpöytäohjelmiston kanssa tietokoneen etäohjaukseen. Yksityinen IP-osoite tarvitaan myös tietyn verkkoportin ohjaamiseen reitittimestä samassa verkossa olevaan tiettyyn tietokoneeseen. Tätä prosessia kutsutaan portin edelleenohjaukseksi. Helpoin tapa löytää yksityinen IP-osoitteesi Windowsissa on käyttää komentokehotetta ipconfig-komennon kanssa.

ipconfig-komento Windows 11:ssä

Jos et ole varma, mikä reitittimesi tai muun oletusyhdyskäytävän yksityinen IP-osoite on, katso Kuinka löytää oletusyhdyskäytävän IP-osoite. Voit myös löytää julkisen IP-osoitteesi, mutta se toimii hieman eri tavalla.

Lisätietoja yksityisistä IP-osoitteista

Kun laite, kuten reititin, on yhdistetty, se saa julkisen IP-osoitteen Internet-palveluntarjoajalta. Laitteille, jotka muodostavat yhteyden reitittimeen, annetaan yksityiset osoitteet. Yksityiset IP-osoitteet eivät voi kommunikoida suoraan julkisen IP-osoitteen kanssa. Tämä tarkoittaa, että jos laite, jolla on yksityinen IP-osoite, liitetään suoraan Internetiin ja siitä tulee siksi reititettämätön, laitteella ei ole verkkoyhteyttä ennen kuin osoite on muutettu työosoitteeksi NAT:n kautta tai kunnes se pyytää lähetetään sellaisen laitteen kautta, jolla on kelvollinen julkinen IP-osoite. Kaikki Internetistä tuleva liikenne voi olla yhteydessä reitittimeen. Tämä koskee kaikkea tavallisesta HTTP-liikenteestä FTP:hen ja RDP:hen. Koska yksityiset IP-osoitteet ovat kuitenkin piilossa reitittimen takana, jos haluat määrittää FTP-palvelimen kotiverkkoon, reitittimen on tiedettävä, mihin IP-osoitteeseen tiedot välittää. Jotta tämä toimisi oikein yksityisillä IP-osoitteilla, portin edelleenohjaus on määritettävä. Yhden tai useamman portin välittäminen tiettyyn yksityiseen IP-osoitteeseen edellyttää kirjautumista reitittimeen päästäksesi sen asetuksiin ja valitsemaan sitten, mitkä portit välitetään ja mihin ne lähetetään.

FAQ

  • Kuinka saan IP-osoitteeni yksityiseksi?

    Voit piilottaa IP-osoitteesi VPN-palvelun (Virtual Private Network) avulla. VPN:t peittävät todellisen IP-osoitteesi määrittämällä virtuaalisen sijainnin ja salaamalla henkilökohtaiset tietosi. Toinen tapa piilottaa IP-osoitteesi verkossa surffaillessasi on käyttää verkkovälityspalvelinta anonyymin IP-osoitteen luomiseen.

  • Kuinka voin nähdä, mikä laite on liitetty yksityiseen IP-osoitteeseen?

    Yksi vaihtoehto on etsiä kaikkien verkkoosi kytkettyjen laitteiden IP-osoitteet. Löydät osoitteet yleensä laitteen asetuksista. Jos sinun on löydettävä verkkolaitteiston IP-osoitteita Windowsissa, käytä tracert Tilaus.

Por Markus