clock 5a1c0f61da271500374ad504

Shareware on ohjelmisto, joka on saatavilla ilmaiseksi ja on tarkoitettu jaettavaksi muiden kanssa ohjelman mainostamiseksi, mutta toisin kuin freeware, se on jotenkin rajoitettu.

Shareware vs Freeware

Toisin kuin ilmaisohjelmat, jotka on tarkoitettu olemaan ikuisesti ilmaisia ​​ja joita voidaan usein käyttää monissa eri skenaarioissa ilman korvausta, jakoohjelmat ovat ilmaisia, mutta usein ankarasti rajoitettuja yhdellä tai useammalla tavalla, ja ne toimivat täysin vain maksullisen shareware-lisenssin avulla. Vaikka shareware on ladattavissa ilmaiseksi, ja se on usein tapa, jolla yritykset tarjoavat käyttäjille ilmaisen, rajoitetun version sovelluksestaan, ohjelma voi houkutella käyttäjää ostamaan täyden version tai estää kaikki toiminnot tietyn ajan kuluttua.

Miksi käyttää Sharewarea?

Monet yritykset tarjoavat maksullisia ohjelmiaan ilmaiseksi rajoituksin. Tätä pidetään shareware-ohjelmistona, kuten näet alla. Tämän tyyppinen ohjelmistojakelu sopii erinomaisesti kaikille, jotka haluavat kokeilla ohjelmaa ennen sen ostamista. Jotkut kehittäjät sallivat jakoohjelmistonsa päivittämisen maksulliseen versioon paikan päällä käyttämällä lisenssiä, kuten tuoteavainta tai lisenssitiedostoa. Muut voivat käyttää kirjautumisnäyttöä ohjelmassa, jota käytetään päästäkseen käyttäjätiliin, joka sisältää voimassa olevat rekisteröintitiedot. Avaingeneraattorin (keygen-ohjelman) käyttäminen ei ole turvallinen tai laillinen tapa rekisteröidä ohjelma. On aina parasta ostaa koko ohjelmisto kehittäjältä tai valtuutetulta jakelijalta.

Shareware-tyypit

Shareware-tyyppejä on erilaisia, ja ohjelmaa voidaan pitää useana sen toimintatavan mukaan.

Freemium tai Liteware

Freemium, joka tunnetaan myös nimellä liteware, on laaja termi, jota voidaan soveltaa moniin erilaisiin ohjelmiin. Freemium viittaa yleensä jakoohjelmiin, jotka ovat ilmaisia, mutta vain ei-premium-ominaisuuksia varten. Jos haluat ammattimaisia, kattavampia maksullisia premium-ominaisuuksia, voit maksaa niiden sisällyttämisestä ohjelmaversioosi. Freemium on myös nimi, joka annetaan kaikille ohjelmille, jotka rajoittavat käyttöaikaa tai rajoittavat ohjelmiston käyttöä, kuten opiskelija-, henkilö- tai yritystuotteet. CCleaner on esimerkki freemium-ohjelmasta, koska se on 100-prosenttisesti ilmainen vakioominaisuuksille, mutta sinun on maksettava premium-tuesta, ajoitetusta siivouksesta, automaattisista päivityksistä jne.

CCleaner Prossa on ponnahdusikkuna ilmaisessa versiossa

Adware ja haittaohjelmat

Adware on «mainoksilla tuettu ohjelmisto» ja viittaa kaikkiin ohjelmiin, jotka sisältävät mainoksia tuottamaan tuloja kehittäjälle. Ohjelmaa voidaan pitää mainosohjelmana, jos asennustiedostossa on mainoksia ennen ohjelman asennusta, samoin kuin mitä tahansa sovellusta, joka sisältää ohjelman sisäisiä mainoksia tai ponnahdusikkunoita, jotka näkyvät ohjelman aikana, ennen tai sen jälkeen. Koska jotkut mainosohjelmien asentajat tarjoavat mahdollisuuden asentaa muita, usein toisiinsa liittymättömiä ohjelmia asennuksen aikana, ne sisältävät usein bloatware-ohjelmia (ohjelmia, jotka asennetaan usein vahingossa ja joita käyttäjä ei koskaan käytä). Jotkut haittaohjelmien puhdistajat pitävät mainosohjelmia usein mahdollisesti ei-toivotuksi ohjelmaksi (PuP), joka käyttäjän tulee poistaa, mutta se on yleensä vain ehdotus, eikä se välttämättä tarkoita, että ohjelmisto sisältää mitään haitallista.

Näyttökaappaus BitComet-mainosohjelmasta

BitComet.

Nagware tai Begware

Jotkut shareware-ohjelmat ovat nagware, koska termin määrittelee ohjelmisto, joka yrittää ärsyttää sinua maksamaan jostain, olipa kyse uusista ominaisuuksista tai vain maksuikkunan poistamisesta. Ohjelma, jota pidetään nagwarena, saattaa toisinaan muistuttaa sinua siitä, että he haluavat sinun maksavan sen käytöstä, vaikka kaikki sen ominaisuudet ovat ilmaisia, tai he voivat tunkeilevasti ehdottaa sinua päivittämään maksulliseen versioon saadaksesi uusia ominaisuuksia tai avataksesi toisen rajoituksen. Nagware-näyttö saattaa ilmestyä ponnahdusikkunana, kun avaat tai suljet ohjelman, tai jonkinlaisena aina päällä olevana mainoksena, vaikka käytät ohjelmistoa. Nagware kutsutaan myös begware, annoyware ja nagscreen. Joitakin esimerkkejä nagware-ohjelmista ovat WinZip, AVG, WinRAR, Spotify, Avira Free Edition ja mIRC.

Kuvakaappaus WinZip nagscreen -ohjelmasta

WinZip.

Demoware tai kokeiluversio

Demoware tarkoittaa «esittelyohjelmistoa» ja viittaa mihin tahansa jaettuun ohjelmistoon, jonka avulla voit käyttää ohjelmistoa ilmaiseksi, mutta suurilla rajoituksilla. On olemassa kahta tyyppiä… Kokeiluversio on demo-ohjelmisto, jota tarjotaan ilmaiseksi vain tietyn ajan. Ohjelma voi olla täysin toimiva tai rajoitettu joissakin suhteissa, mutta kokeiluversio vanhenee aina ennalta määrätyn ajan kuluttua, jonka jälkeen osto on tarpeen. Tämä tarkoittaa, että ohjelma lakkaa toimimasta määritetyn ajan kuluttua, yleensä viikon tai kuukauden kuluttua asennuksesta, ja jotkut antavat enemmän tai vähemmän aikaa käyttää ohjelmaa ilmaiseksi. Kokeiluohjelmia kutsutaan myös: ilmainen kokeiluohjelmisto, ilmainen kokeiluja ilmainen ennen ostamista!. Crippleware on toinen tyyppi ja viittaa kaikkiin ohjelmiin, joita voidaan käyttää ilmaiseksi, mutta jotka rajoittavat niin monia sen ensisijaisia ​​toimintoja, että ohjelmistoa pidetään ontuvana, kunnes maksat siitä. Jotkut rajoittavat tulostusta tai tallentamista tai lisäävät tulokseen vesileiman (kuten joidenkin kuva- ja asiakirjamuuntimien tapauksessa). Molemmat esittelyohjelmat ovat hyödyllisiä samasta syystä: kokeilla ohjelmaa ennen ostopäätöstä. Adobe ja Microsoft ovat kaksi suurta nimeä ohjelmistoissa, jotka tarjoavat demo-ohjelmistoja, kuten monet online-varmuuskopiointipalvelut.

Kuvakaappaus PDFelement-demowaresta

PDF-elementti.

Lahjoitusvälineet rajoituksin ja ilman

Shareware on vaikea määritellä lahjoitusohjelmiksi alla kuvatuista syistä, mutta nämä kaksi ovat samat yhdellä tärkeällä tavalla: lahjoitus on pakollinen tai valinnainen, jotta ohjelma toimisi täysin. Ohjelma voi esimerkiksi jatkuvasti kiusata käyttäjää lahjoittamaan kaikkien ominaisuuksien avaamiseksi. Tai ehkä ohjelma on jo täysin käyttökelpoinen, mutta ohjelma antaa jatkuvasti käyttäjälle mahdollisuuksia lahjoittaa päästäkseen eroon lahjoitusnäytöstä ja tukeakseen hanketta. Jotkut lahjoitusohjelmat eivät ole naarmuja, vaan antavat sinun lahjoittaa minkä tahansa summan joidenkin premium-ominaisuuksien avaamiseen. Muita lahjoitusohjelmia voidaan pitää ilmaisohjelmina, koska ne ovat 100-prosenttisesti ilmaisia ​​käyttää, mutta niitä voidaan rajoittaa vain rajoitetusti tai ei ollenkaan, mutta lahjoitusehdotus on silti olemassa.

Kuvakaappaus MyKeyFinder-lahjoitusohjelmista

MyKeyFinder.

FAQ

  • Voinko tehdä kopioita shareware-ohjelmista?

    Joo. Sharewaren tarkoitus on jakaa. Shareware on edelleen tekijänoikeuslakien suojaama, joten et voi muokata tai myydä niitä, ja yksittäiset lisenssit on sidottu yhteen käyttäjään.

  • Mikä on eroahdistus?

    Abandonware on ohjelma, jota ei enää päivitetä tai ylläpidetä, mutta se saattaa silti olla käyttökelpoinen ja ladattavissa. Jos sinulla ei ole pääsyä premium-ominaisuuksiin, käyttämäsi shareware-ohjelma saattaa olla jätettävä.

  • Onko shareware turvallista?

    Kuten kaikki ohjelmistot, shareware on herkkä viruksille ja muille haittaohjelmille. Lataa jaettavia ohjelmistoja vain hyvämaineisista verkkosivustoista ja käytä virustorjuntaohjelmistoa tietokoneesi suojaamiseen.

Por Markus